Justice

0

justicewebb

Är aktuella efter några års tystnad med nytt album ”Audio, Video, Disco”. Tidigt i våras gav de ut en försmak på nya Justice sound med ”Civilization” , som blev en P3 hit. De lever trots allt på sina tidigare meriter som debuten med remixen av Simians ”We Are Your Friends” följt av sin egen ”D.A.N.C.E”.
Deras nya platta ”Audio, Video, Disco” är deras mest genomarbetade album den håller en bestämd linje utan konstigheter. . Justice el-funkslingor är underhållande med stormiga och distade trummor som stundtals känns skönt rockiga, det stämplar också av slutet på eran av att leva på gamla meriter.

Justice eller ” Gaspard Augé och Xavier de Rosnay” som de egentligen heter var på promobesök i Sthlm . Där jag också träffade dem en regnig tisdag på ett hotell vid Södermalm.
Som en bättre kopia av Lemmy Kilmister (Motörhead) sitter Gaspard bredvid Xavier som ser ut som ”Lillebror” i Karlson på taket i en soffa och halvsover, medens en journalist intervjuar dem. Xavier springer i väg hela tiden och snackar i telefon under intervjun och är knappt närvarande undertiden G(ä)aspard gäspar mellan frågorna och ser allmänt uttråkad ut.
När det väl är min intervju halvligger de båda i den röda bananformade soffan, samtidigt som två hamburger tallrikar landar på bordet. I samma stund går Gaspard i väg…?!
– Jag har lite kort om tid är det ok om vi börjar medens du äter och Gaspard är..hmm..någon annanstans?
Xavier tittar trött på mig följt av ett segt ..Yeees.

Nya plattan är fantastiskt bra. Kanske er bästa då soundet skiljer sig lite från förra. Det är både bredare sound men än mer enad platta som känns komplett och ibland lite rockinfluerad.
– Rockinfluerad !?? det vet jag inget om, det får stå för dig. Men tack för att du gillar den, svarar Xavier och tar ett rejält naffs av burgaren spiller dressing mellan fingrar, som spretar ut av förvåning.

Vad fick er att göra den här plattan?
– Det var dags att släppa något nytt, svara Xavier mellan tuggorna.
Gaspard kommer tillbaka samtidigt som Xavier lutar sig fram mot mig där den andra hamburger tallriken stod och tänkte räcka den till Gaspard. Men Gaspard började äta helt obekymrad av Xaviers burgare. Xavier tittar tyst på Gaspard och börjar äta på den nya burgaren tyst och lite små surt.

Hur kändes det att släppa en platta med bara eget material på, då ni slog igenom med en remix?
– Det känns bra, och ganska naturligt. Svarar han kort och nästan som en politiker svarar när han blir ifrågasatt om de senaste kvittona som han inte kan förklara.

Hur då naturligt, svarar jag med förhoppning av ett mer utvecklande svar.
– Vi är ju musiker så självklart känns det naturligt att skriva egna låtar. Remixen vi slog igenom med var ju som vår egen låt den var ju helt annorlunda mot originalet, har du hört originalet. Det är inte i närheten av vår produktion. Han verkar lite uppgiven, antar att det är hungern som ligger på och att Gaspard inte ger särskilt mycket stöd till intervjun än ett tyst tuggandes på sin burgare.

Brukar Ni även deejaya?
– Nej, väldigt sällan, kanske en gång om året eller något.

Varför har ni kors överallt, är ni väldigt troende?
– Inte alls, korset är en symbol inte för religon utan för musik. Madonna hade det, Michael Jackson många artister har använd det. Det har blivit en symbol för pop.

Xavier slabbar runt med sin burgare, jag vill inte störa dem mer. De sitter ju trots allt och äter Men jag samlar mod till mig för att våga ta bilder på dem, för jag måste ju trots allt plåta dem.
Är det ok att vi plåtar en snabbis, frågar jag genant.
– Ja, självklart. Xavier och Gaspard lägger ifrån sig sina burgare och ställer sig framför kameran. Enterna i Sagan om ringen skulle posa mycket bättre än dessa stelbenta herrar. Men trots att min intervju var skittråkig Gaspard och Xavier var aptrötta så är Justice förbannat bra band och unika med sitt sound. Jag förlåter dem med – Att alla kan ha en dålig dag.

Foto/Text Leon Grimaldi

No comments