Res till Val D’Isère

Trotts att glamorösa Val D’ Isère  ligger i Savojens mest avskilda område är Val D’Isère kanske den mest kända skidorten i Frankrike. Vid floden Isères ligger den av bergen omfamnade byn med Prada Butiker och medelhavsdoftande nattliv. Låt dig inte bedras, byn må ha fashionable aura men det finns utrymme för allas smak och sinnen.
Tre störtloppsbackar med världscupsstatus, tillsammans med Tignes bildar Val D’Isère jätteområdet Espace Killy döpt efter traktens stolthet Jean-Cloud Killy som briljerade under vinter ‘-OS 1963.

Val D’Isère är ett typiskt resmål för partygalna Britter, offpiståkare och skidälskande gastronomer. Påträngande glassigt vibe från frukost, backe till middag. T.o.m restaurangerna i backen håller hög klass på både service och kvalité. 150gr Hamburgare för 400kr, 50kr för en dricka.
Skrapar man på ytan finner man att allt inte är fest och mat. Utan riktigt bra skidåkning. Val D’Isère och Tignes är allmänt kända för extrem skidåkning, ett av Europas bästa offpist-område sägs det. Föredrar man att glida i pisten finns det 78 nedfarter att välja på. Berget är brantare än många andra franska resorter men trots det har de lyckats få till både nybörjarbackar och barnbackar från toppen och anpassar utbudet till alla åkstilar.

Boende
Boendet är inte en billig sak. Kanske det som äter upp stora delar av resebudgeten, ska man till Val D’Isère och komma undan boendekostnader är gruppresor eller del i lägenhet det absolut billigaste.
Vill man liksom jag bo bra, ingen entusiast av gruppresor, uppskattar god service och trevlig miljö är L’Aigle des Neiges ett trendigt alternativ. Fräscht hotell för den medvetna hotellgästen. Känslan av klassiska alpreliker och modern design rycker tag i dig redan vid entrén. Ett rum för två för ca 2500kr/natt, prisklass i stigande led uppåt. Lägenhetshotell är ett annat alternativ. Dock är det även tillhåll för livliga britter i 20 års åldern.

Finns det snö?
Val D’Isère har snögaranti, det är snösäkert hela säsongen. När jag var där i mars var det 8 meter snö och dumpade två meter till under de dagar jag var där. Du kunde praktiskt snorkla dig igenom den lätta snön i offpisten. Jag kunde bokstavligen stå i en snödriva och kliva in på min balkong på andra våningen. Rätt praktiskt.

Mat
Restaurangerna håller hög klass med spännande menyer, även de billigare alternativen. Alla pratar bra engelska vilket de sällan gör i Frankrike. Främst för att britter står för 80% av turismen i Val D’Isère. Mitt tips är att inte äta och dricka i backen under normal tid även om det är mysigt på alla sätt. Happy Hour börjar runt 15:00 och du kan tajma tiderna mellan barer i backen som ger halva priset fram till 20:00 med avslut i byn.Men du ska minst en gång avnjuta en saftig Angus med utsikt över dalen.
Vill du snåla på mat och boendekostnader kan du boka lägenhetshotell och köpa din egen mat. Mat handlar du innan du kommer till Val D’Isère, ex Lidl i Bourg St Mauric.

Sammantaget
Åre kan slänga sig i väggen, jag vet, det gör ont för många. Inte för mig, utan tycker det är värdefullt att betona skillnaderna. Därför att de går inte att jämföra denna sublima resort med något annat, Val D’Isère är en klass helt för sig. Den kvalitet du får i Val D’Isère är svår att hitta någon annanstans och definitivt inte bland de svenska kullarna kallat fjäll. Här pratar vi riktiga berg, fantastiskt friåkning och piståkning, dessutom är byn ett gastronomiskt äventyr med topp fem kvalitet. Ja det kostar, men det smakar gott. Till skillnad från Åre som bara kostar och smakar surt. Alla som älskar alpint borde åka till Val D’Isère minst en gång i sitt skidliv. Du kommer inte bli besviken.

 

Text/Foto Leon Grimaldi