Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500

Netgear XR500 landar som ett rymdskepp på mitt bord. Stealth-formad med snabbt skurna linjer. Det är ingen tillfällighet att designen inger starkt intryck av snabbhet, – Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500  Router är det snabbaste jag har testat.

Faktum Är
Netgear var inte särskilt sparsamma med skrytet över sin produkt. Men faktum är att Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 lever upp till sitt rykte. Det är ett av planetens snabbaste spel routers och är för den kräsne gamern, low- latency och double-width kanaler med geo-filter. XR500 förvandlar alla andra routers i segmentet till slöa reliker.

Att vara på toppen
Det är inte billigt att vara på toppen och Netgear Nighthawk Pro Gaming XR 500 är inte billig om man tittar på prislappen (ca 2100kr). Tittar man på vad man får är det helt plötsligt prisvärt och en rejäl investering för dig som vill spela med ett snabbt och säkert WiFi. Nighthawk är byggd på Qualcomm´s QCA9984 WiFi chip, 512MB RAM, 256MB flash-minne och 1,7GHz dual-core processor. Dual-band med upp till 800Mobps i 2.4GHz och 1,733Mbps i 5GHz med en limit på 2,533Gbps. För dig som ser siffror och tal som onödigt nörderi och bara vill veta, – Vad presterar den? Stabil snabbhet.

Design
Inledningsvis beskrev jag den som ett rymdskepp, det kan knappas missförstås. Men det är lite mer än så. Den V-formade fronten är led-belyst, inte ultimat för dig som har routern i sovrummet. Netgear har tänkt på det med, du kan slå av led-ljuset.
Baksidan av routern hittar du WAN och fyra LAN portar, samtliga ingångar kan leverera upp till en gigabit/sec. Förutom på och av knappar finns det två USB 3.0 portar.

Mjukvara
Vill du komma åt allt godis som XR500 bjuder på rekommenderar jag NetDuma´s DumaOS.
Du får möjligheter till att med ett klick ge vald enhet högsta prioritering, i mitt fall CSGO-maskinen.
Det finns även ett Hyper-Traffic mode. En funktion som sätter ditt spelande top-prioriterat före mail och annat störande.
Lagg reduceras igenom ett geo-filter för att begränsa avståndet mellan din position och spelservern som du är uppkopplad mot. Det fungerar faktiskt bättre än vad jag kunde tro, framför allt med spel som Fortnite, COD mfl och du sätter enkelt maxavståndet. Självklart behöver inte NetDumas för att kontrollera dinNetgear Nighthawk Pro Gaming XR 500 utan du kan kontrollera de enklaste funktionerna via en app på din mobil. Men det ger inte direkt djupgrävande funktioner.

 

Installation
Du som läst ovan kan tycka att det verkar krångligt att installera XR500. Det är inte alls krångligt utan ogenerad PnP. Kontakt i väggen, ladda hem mobil-appen och konfigurera tog ca 3 minuter.
Nöjer du dig med enkla standardlösningen som fungerar bra behöver du absolut inte vara ingenjör för att upprätta en dekadent uppkoppling.

Hur bra är Netgear Nighthawk XR500
Jag är en brukare inte en ingenjör, därför kanske inte mitt test är direkt vetenskapligt för dig som älskar teknisk djupdykning. Jag inbillar mig att folk i största allmänhet är alldagliga och vill ha svar på relevant info angående prestation. Så här alldagligt testade jag routerns streaming kvalitet.
Startade PS4 Red Dead Redemption 2 online mode, Fortnite på Pc, Streamar 4k film i min macbook pro, Netflix i paddan, streamar musik i telefonen. Min lägenhet är ca 80kvm med rejäla väggar från 1920.
Inne var det inga problem utan teckningen var konstant i hela lägenheten, vilket ska vara ett krav i det här segmentet.
Jag tog ned mina batteridrivna enheter ned i källaren, ut på gården och en långsam promenad från lägenheten.
Samtliga enheter fungerade perfekt utan lagg även i källaren. Ute på gården tappade Iphonen först täckning vid ca 100 meter från fastigheten sedan droppade uppkoppling av i ordning Ipad och Macbook strax efteråt. Med det sagt kan man lugnt påstå att WiFi uppkopplingen är fantastisk, mycket tack vare de fyra vridbara antennerna.

 

Slutligen
Netgear Nighthawk XR500 är för spelare som tar gaming seriöst. Den är för dig som inte vill förlora pga dålig uppkoppling. Den absolut konstanta pingen är grym, kombinerat med en täckning likt en NASA-satellit så finns det inget dåligt att säga om Nighthawk. Det är en mycket bra router för dig som älskar hastighet och kvalitet. En 5+ router att ta med in i framtiden.

Foto/Text Leon Grimaldi