Lewitt Connect 6

Är du en mångfasetterad kreatör, ljudgeek eller musiker, du kanske är allt av det där (?), det är jag. De flesta ljudkort är nischade och väldigt minimalistiska i sin funktion. Två in, två ut, ful design och inte gjorda för att synas eller ha bredd i sina funktioner.

Att skaffa ett ljudkort man gillar är komplext, det kan bli hur dyrt som helst och billigt vill man inte ta i. Billigt betyder brus, dåliga komponenter och rackig funktion. Dyrt kan betyda ful plåtburk med 5 rattar och ser ut som något pappa slagit ihop i garaget efter tjat om att jag måste ha ett ljudkort. Det var så han gjorde i det fattiga 90-tals hemmet. – Ville jag ha något fick jag löda ihop det själv. Jag förbannades över det, men lärde mig mycket, så antar att det var ett trick.

Min poäng är att design och ljudkort nödvändigtvis inte hör ihop eftersom det är ingenjörer som skapar burkarna och missar designen helt. Dessutom verkar ord som mångsidig och kompatibilitet vara frånvarande, då menar jag integration till ex smartphone för streaming etc. Jag gick ut på nätet letade, letade och letade. Det fanns flera olika märken som erbjöd lösningar men saknade de funktioner jag sökte.

Det var nu jag fann Lewitt Connect 6. Designen är perfekt, genomtänkta funktioner, enkel integrering med mobilenheter, mickar och instrument. Lewitt är inte skrytsamma, på de större sajterna är de knappt exponerade (?) känns som en ful ankunge som inte får leka med de andra. Därför vill jag dela med mig av något som knockade mig vid första ronden.

Varför är designen så viktig?


Jag arbetar som content creator, ljudproducent, poddare och Vloggare. Allt produceras i stort sett från mitt skrivbord, och vill ha enkel hands-on-utrustning som låter bra. Sladdsallad på bordet är helt otänkbart, det ska vara tight design, därför vill jag inte ha toppmatat ljudkort. Mina kablar kommer in från baksidan och över bordskanten, då vill jag ha ingångarna till ljudkortet på baksidan av kortet och inte toppmatat, det är fult.

Med de kraven kunde jag stryka 80% av alla ljudkort. De må vara hur bra som helst men vägrar man toppmatat ljudkort blir det snålt utbud. Ja, jag vet, det finns en poäng med det, enkelt att koppla om. Men hur ofta gör man det (?) jag lajnar mina mickar och moduler, sedan sitter de där de sitter. Vågar påstå att jag aldrig drar ur någon kontakt om inte något har gått sönder. Därför är det helt onödigt med toppmatat, det är bara fult. Är du en producent som ständigt drar ur kablar, visst då ska du inte ha en Lewitt Connect 6 den är inte gjord för det.

Vad är Lewitt Connect 6


Lewitt Connect 6 är ett mångsidigt och kraftfullt USB-ljudkort som är idealiskt för en mängd olika inspelnings- och strömningsapplikationer. Connect 6 erbjuder sex kanaler av högkvalitativ ljudingång, inklusive två combo XLR/TRS-ingångar, två 1/4″ instrumentingångar och två RCA-ingångar. Dessutom har den sex utgångskanaler, inklusive två balanserade 1/4″ TRS-utgångar och två stereo-hörlursutgångar. En 3,5mm ljudutgång för ex extra backup vid inspelning vilket är grymt om du ex gör intervju och originalet försvinner.
Med USB-C in/utgång för inkoppling av smartphone kan du spela in direkt från en smartenhet, göra live telefonintervjuer eller streama ljudet direkt ut från ljudkortet. En funktion jag saknat i tidigare ljudkort för ex sända livespelningar i tiktok.

Du kan även använda Connect 6 som en standalone-enhet helt utan dator. Det kräver extra strömförsörjning vilket kan ske med powerbank eller i väggen via USB-laddare. Perfekt om du ska spela in på location eller i replokalen.

Enkelt

Jag behöver inte 40 olika inställningar på ljudkortet, det mesta sköter jag i mjukvara därför är en ratt nog, och Lewitt har bara en ratt, vi kan kalla det joghjul. Med hjulet har du full kontroll på ingångar och utgångar. En annan bra funktion med Lewitt Connect 6 är dess kompakta och robusta design. Den är tillräckligt liten för att passa på ett skrivbord eller i en ryggsäck, vilket gör den till ett idealiskt val för musiker, poddare och innehållsskapare som behöver en bärbar och pålitlig ljudgränssnitt. Att enheten ser ut som legobit är bara ett designplus, cleant !
Plastig tänker du, inte alls den känns stabil i designen och inte rackig. Sätter du i ex XLR sitter den där den sitter, du kan inte jucka runt den, inget glapp, kontakten är som limmad på plats. Allt doftar kvalitet!

Stilren design som påminner om en legobit

Mjukvaran

En av de utmärkande funktionerna i Lewitt Connect 6 är dess intuitiva och lättanvända programvarugränssnitt. Mjukvaran låter dig justera ingångs- och utgångsnivåer, lägga till effekter och styra routing och övervakning med lätthet. Den erbjuder också en rad användbara funktioner som inbyggd stämapparat och en metronom.

Programvaran som följer med är gratis, kanske den bästa med hela ljudkortet. Gränssnittet är helt enkelt grymt, enkelt att förstå och kraftfullt, en mjukvara du normalt måste betala tusenlappar för. Du kranar lätt fram rätt EQ för din röst eller låt dess AI identifiera din röst och göra inställningarna åt dig. Plug n´Play i sin finaste form.

Stark signal

Mic-förstärkaren är kraftfull inga preamps behövs, Connect 6 hanterar till och med den populära Shure Sm7b helt utan konstigheter, bara plugga in och köra. En mic som normalt kräver preamp har Connect 6 inga svårigheter att förstärka signalen till perfekt.

Lewitt Connect 6 är exceptionell, med transparent och detaljerat ljud som fångar nyanserna i dina inspelningar. Den har också en låg-latens prestanda (fördröjning), vilket är viktigt för inspelnings- och strömningsapplikationer.

Kritik


Jag har letat med lupp efter fel och nedslag. Jag hittade en enda sak som jag stör mig på, det är saknaden av mute-knapp. Att snabbt kunna muta av hela kontrollen hade varit toppen (kill switch). Ex vid rundgång, att bara trycka till snabbt för att kunna justera felet och börja om. Det finns inte. Kanske kommer det i nästa generation. I övrigt finns det inget att gnälla över. Allt är genomtänkt.

Sammanfattning


Sammanfattningsvis är Lewitt Connect 6 ett utmärkt verktyg för alla som behöver ett mångsidigt och högkvalitativt USB-ljudkort. Med sin lättanvända programvara, transparenta och knivskarpa ljudkvalitet erbjuder den allt du behöver för att skapa professionella inspelningar och innehåll.

Text/bild Iam Leon