Netgear XR 1000 Gaming Router

Netgear Xr 1000 Gaming Router ingår i Netgears Nighthawk-serie inriktat på gaming. Igenom det nya Wifi 6 (IEEE 802.11ax) så utlovas snabbare hastighet och ökad kapacitet. Allt det som en gamer kräver.

Nu vet jag att de flesta gamers är skeptiska till Wifi eftersom det inte är 100% stabilt. Kabel är alltid stabilt och helt utan sfäriska störningar, visst är det så. Men sluta inte läsa här, för XNetgear Xr 1000 Gaming Router är bra, riktigt bra.

Utseendet
Netgear Nighthawk XR1000 påminner om en stealthad farkost. Fyra kraftiga antenner klär in den kantiga formen stilfullt och enkelt. Den röda frontlisten bryter den minimalistiska designen och flörtar futurism.
På den biglade överdelen sitter fyra led på var sin sida. Här indikeras vad som är inkopplat och vilka band som är aktiva. Två knappar i rad skiljer ledden ifrån varandra den ena är wifi på/av den andra är för att låsa upp enheten. Netgear XR 1000 Gaming Router är gjord för att ligga platt och ska inte väggmonteras. Den är stilfull där den flörtigt blinkar med sina åtta led-ögon! Routers har generellt sätt inte imponerande designkonst, men XR 1000 är snyggt diskret. Helt klart pluspoäng på annars osexiga enheter.

Insidan
Netgear Xr 1000 Gaming Router är byggd kring ett Broadcom BCM6750 chipset. Med en trippel-core processor på 1,5GHz tillsammans med 256mb RAM och 512MB för mjukvara, och inställningar. Det som är intressant är att routern skapar dual-band och är low-latency som ger hög uteffekt. Du får dual-band 802.11 AX nätverk över 2.4och 5GHz. Du kan sätta routern i ultra wide-läge 160MHz kanaler och med MU-MIMO teknik ger extra snabb genomströmning med den senaste beamforming-tekniken. XR 1000 har två kanaler som nå upp till 600Mbps in 2,4GHz och fyra kanaler upp til 4.8 Gbps bandbredd i 5GHz.

Vad betyder det här för oss vanliga
Det betyder i stort att om du bor i en normal lya med maxavstånd på 45 meter från routern har grym täckning. Jag har fem ping i CSGO, exakt samma ping som med kabel. Det du kan läsa in av ovan är att routern är högpresterande så länge du inte går iväg 50meter. Det är en stabil router som håller stadig ping.

Ingångar/utgångar
Förutom WANporten har routern även fyra downstream portar. Samtliga portar levererar 1gb/s. Men det saknas en Multig-Gig ingång vilket är en liten besvikelse när konkurenterna har det. Förutom on/off knapp och resetknapp så finns det tre usb-portar för t.ex extern hårddisk.
Precis som Netgears andra produkter kommer den med Bitdefender. Den kan hjälpa dig att hålla buset borta från routern. Men det är inte gratis, efter dina fria testdagar kostar det 700kr om året.

Koppla in
Att koppla in Netgear Xr 1000 Gaming Router är enkelt, plug and play, för den som nöjer sig med det. Men söker du fler inställningar kan du använda deras app eller för mer avancerade justeringar via dator.
Xr 1000 kommer med tredje generationen av DumaOs. Du kan justera inställningarna på routern via DumaOs men mer korrekt från datorn. Möjlighet att ställa in vilka program eller spel som ska prioriteras men även server-områden som ex CS ska exkludera sk geo fencing. Dock blir du inte av med ryssarna för det. De dyker upp trots att man tagit bort allt som kan tänka sig vara Ryssland. Du kan även bestämma kvalitén på servrarna som ska prioriteras.
Gränssnittet är svart och rött och känns levande. Enkelt att förstå och enkelt att logga in på. Mitt tips är att göra alla avancerade inställningar från dator eftersom du har exakt kontroll där.

Behöver du en Netgear XR 1000 Gaming Router

Vill du ha en prisvärd och snabb router för hela hemmet, nätverk för pc, playstation, gaming, mobil och vanligt bruk. Ja! Det här är en stabil router som konstant levererar högpresterande data både upp och ned. Mjukvaran och appen är mycket användarvänlig även för den osäkra användaren. Personligen kör jag inte kablar alls längre eftersom dagens gaming-routrar är så bra att det inte behövs. Att routern är för gaming betyder att den är riktigt snabb därför kan den användas till allt och levererar precis det du vill, nämligen snabbt och problemfritt. Prisbilden för Netgear XR 1000 Gaming Router (ca 3400kr) är rätt normal i segmentet och du får vad du betalar för helt utan besvikelse. Det finns billigare varianter med färre möjligheter, jag föreslår att inte vara dumsnål i synnerhet inte om spel är din prio.

mer info här https://www.netgear.com/home/online-gaming/routers/xr1000/

Text Leon Grimaldi