Doro Pesch från Warlock

0

Nej jag menar inte telefonmärket!. Vet inte hur ,många gånger jag fick påpeka det för vänner när jag gick ut med att jag skulle intervjua Doro. Jag fick bestämt försvara henne med att man faktiskt kan heta så om man kommer från den tyska industristaden Düsseldorf .

Vem är Doro Pesch om hon inte är en telefon? Du som ställer frågan är antagligen ingen rocker och är du det borde du skämmas om du inte känner till henne. Doro är en den angenäma sångerskan från det nedlagda bandet ”Warlock” som var framgångsrikt under 80-talet. Kanske ett av de mest framgångsrika rockbanden med kvinnlig sångerska i en annars väldigt mansluktande genre under pudelrockens glamdagar.
Doro och jag skulle träffas i Stockholm, men hon och hennes band fastnade i trafiken och vi tog intervjun via telefon. Lite synd eftersom min skivbolagskontakt sa att hon såg förbannat bra ut för att vara 50-bast och jag hade mer än gärna plåtat henne.

Jag ringer Doro..
– Hi Leon, nice to hear you svarar en glad röst med bred tyskbrytning..jag hade trott att hon skulle låta som en whiskeydrucken tant på hemmet, men icke, hon lät precis som vilken tjej kring 20 som helst..
Detta är början på en intervju som till stora delar blev en monolog på 60 minuter. Jag antar att du inte orkar läsa hela den intervjun så jag plockade ut gobitarna från den pratglada damen. (Jag skulle aldrig orkat skriva allt hon sa heller) I ärlighetens namn så ställde jag bara ett fåtal frågor då hon babblade på non-stop under hela intervjun som jag fick avbryta eftersom jag hade annat att göra. Nåväl till intervjun.

(Doro) Vet du Leon jag är så jävla glad!. Vi spelade på Skogsröjet igår och det var fantastiskt. Jag träffade så mycket vänner från rockvärlden och alla fans var fantastiska. Du vet min nya singel ”Raise Your Fist In The Air” fungerade så jävla bra. Alla sjung med och sträckte upp handen i luften.
(Edge) Kul, sjöng du Warlock-låtar också?
(Doro) Jaaahh..säger hon med kraftig tyskbrytning. Jag spelade allt. Massor med Warlock och låtar från mina soloplattor. Det var som fantastisk magi med fansen och jag började nästan gråta av lycka. Allt var så vackert!!.
(Edge) Hur låter nya plattan?
(Doro) Ahh..nya plattan..den är det bästa jag har gjort. Bra metall med kraftfulla refränger. Bästa låten enligt mig är duetten med Lemmy..du vet vem Lemmy är va??, känner du till bandet Mötorhead??
(Edge) – Eh, Ja??!!
(Doro) Lemmy is my hero..han är såååå bra. Breder hon ut sin förklaring och fortsätter. Jag älskar den sången, vi döpte den till ”It still Hurt”
(Edge) Handlar den om ert brustna förhållande?
(Doro) Hahaha, Noooo..vi har inget förhållande på det viset. Men den handlar om brustna hjärtan men inte mellan oss. Jag älskar Lemmy men inte så att vi ska gifta oss utan som vän. Vi har varit vänner sedan början av 80-talet han är en fantastisk person.
(Edge) Kanske därför låten blev så bra då?
(Doro) Jaa, du har en poäng. Det kan nog vara därför, vi hade ju väldigt roligt när vi spelade in den I också.

(Edge) Vem proddade plattan?
(Doro) Jacob Hansen från Volbeat gjorde det och jag var med också. Han är jätteduktig och kul att arbeta med. Anders Grohm från Sisters of Mercy hjälpte oss att spela in vokalerna. Så vi var ett kreativt gäng som satte ihop plattan.
(Edge) Gillar du att ha kontroll?
(Doro) Med Warlock hade jag koll på det mesta. Jag är grafiskformgivare i grunden och gjorde allt grafisk för Warlock. Det var svårt för mig att lämna förtroende i någon annans händer när jag inte hann med att göra allt själv. Så kontroll är viktigt för mig även nu eller kanske mer nu.
(Edge) Du är ju en av de kvinnor i branschen som hängt med längst, hur gör man som tjej för att lyckats med det?
(Doro) Tjej ? Jag har aldrig sett mig så, jag har sett mig som rockartist och sångerska. Jag har aldrig mött några svårigheter för att jag är tjej. Alla har alltid varit snälla mot mig. Jag har lärt känna fantastiskt folk och fått vänner för livet. Men alla vet att jag är ett metall head och kan rock och har alltid blivit accepterad för det. Mycket är fansen förtjänst att jag orkar hålla på, de är allt för mig. Finns inget som är så kul som när man åker till en liten stad och man tror man är helt okänd, så visar det sig att folk vet vem man är, det är jätte kul. Så fansen är allt för mig utan dem skulle jag inte hålla på.
(Edge) Berätta om något pinsamt turnéminne?
(Doro) Jag eller Warlock var förband till Judas Priest i början av vår karriär. Vi turnerade jätte mycket med dem. Jag hade köpt nya scenkläder i skinn. Skinn är alltid är så tight i början sedan tänjer det ut sig som du säkert vet. Jag gick orutinerat ut på scen i helt nya skinnkläder. Med en skinntopp som satt fast i byxorna. Sista låten sträcker jag upp händer i luften och poff så åker toppen av och byxorna ner. Jag står där helt näck mitt på scen!!. Folk trodde att det var en del av showen och var överlyckliga. Någon månad senare är jag i en skivbutik och en liten kille kommer fram till mig och frågar om jag kan signera en poster av mig. När jag tittar på postern så är det jag naken. Väldigt, väldigt pinsamt skrattar hon.
Sedan flummade intervjun ur och hon börjar prata om James Dio och hur viktig han har varit för henne. För att sedan snurra in på div annat som jag inte kommer ihåg till att landa vid ordet turné.
(Doro) Jag kommer att turnera ett år nu. Ska bli skitskoj! Jag tror vi kommer att spela på Sweden Rock. Så kommer vi även till Sverige till våren, då måste vi träffas säger hon.. och fortsätter ,det var ett tag sedan man var ute på en riktig turné men nu är jag rejält laddad för det.
(Edge) Känner du dig inte gammal för att dra ut på vägarna?
(Doro) Är du galen??!!, Nä jag älskar det. Så fantastiskt att möta fansen.
Så börjar hon prata om allt annat än sin platta, om hur bra New York är hur kul man kan ha i Berlin och hur hon spelade skjortan av folk som 17åring. Intervjun tappar fokus och jag avslutar den, med en skrattandes glad Doro.
Plattan kommer ut i oktober via Nuclear Blast och av det jag har hört är ”Raise Your Fist” kanske den starkaste låten och även första singeln från albumet.

text:leon grimaldi

No comments