Boz Boorer

0

Boz som sedan 1991 spelat gitarr och skrivit låtar med Morrissey har i dagarna släppt sitt fjärde soloalbum ”Some Of The Parts”. Boz är som främst är känd för sitt Rockabilly-sound men visar upp en lite råare och annorlunda sida av sig själv med nya skivan. Bossa, Country och Jazz och tidvis skitigt och kallt sound som förvandlas in i varma och trevliga melodier, väldigt oförutsett men en intressant helhet.

Jag ringde upp Boz för lite vardagssnack. Han satt för stunden i London vilket inte hör till vanligheterna då han numera arbetar i Portugal. Varför arbetar du i Portugal?

[Boz} Portugal är fantastiskt! Fast hela sanningen är att vi blev utkastade från studion I London

[Edge] Utkastade, varför då?

[Boz] De skulle riva huset så vi flyttade allt vi hade till vår andra studio det vill säga i Portugal

[Edge] Blir det inte lite långa pendlingstider mellan London och Portugal?

[Boz] Inte alls, bara sjutimmar och det har sina fördelar. Nu vill jag inte ha någon studio i London alls för att allt fungerar så bra i Portugal. Han lämnar en bred förklaring till alla fördelar och med vädret och hur bra allt är i Portugal.

[Edge] Plattan är lite oberäknad, du blandar vilt mellan stilar och genres. Ibland riktiga whiskeysånger till fina små låtar. Hur kommer det sig?

[Boz] Jag ville ta med allt jag influerats av och som jag kan spela. Egentligen är jag skolad musiker och har spelat mycket jazz, bossa och klassiskt vilket jag inte fått utrymme för på mina tidigare plattor. Men nu tog jag mig friheten.

 

[Edge] Hur känns det att stå på egna ben som artist utan Morrissey?

[Boz] Livet med Morrissey är periodvis väldigt hektiskt och galet. Man lever intensivt med varandra som ett gift par nästan. Men när perioden är över blir det som ett stort tomt rum som måste fyllas. Jag klarar inte av att sitta och glo utan måste hitta på något. Då proddar jag eller skriver egen musik. Förra veckan gjorde jag åtta gig på 3 olika platser i världen med start i LA, till Mexico tillbaks till London. Det passar mig utmärkt att göra något helt annat när jag inte är med Morrissey. Jag tror att det är nyttigt och andas in andra influenser vid sidan av min huvudsakliga roll. Han blir tyst, han avbröt sig själv med tystnad??. Tystnaden blev konstig, pinsam och tvär, dog han??

[Edge] Hello…?? Sager jag lite försiktigt efter en stunds tystnad

[Boz] Yes, svarar han

[Edge] Eh, ok?? Well..Du har ju många järn i elden vad är Happy Marthyr?

[Boz] Kul att du nämner det. Det är typ rap fast i mer bluesig stil. Alltså tänk dig Johnny Cash fast i rapversion. Svårt att förklara, men vi körde på skoj och det blev uppskattat. Till sist blev vi signade på ett bolag, inget vi hade tänkt oss från början. Rätt kul grej faktiskt! Det ligger om något väldigt långt bort från mitt kanske mer kända sound. Låter som han tänder en cigg, blir tyst igen, han andas in och tyst ut och avslutar med en liten puff?!

 

[Edge] Hur blir det med turné?

[Boz] Jag kommer åka ut på en liten turné som startar i Belgien sedan blir det Italien, Israel, Tyskland hmmm..så är det något mera som jag inte minns, men vi slutar i London. Han funderar ett slag..jag fick nog inte med allt men i vart fall, vi kommer åka ut i två månader.

[Edge] Inte i Sverige?

[Boz] Vill gärna dit men inte denna gång, svarar han kort.

[Edge] Hur ser den vanliga Boz-fanen ut?

[Boz] Jag vet inte om jag ska vara ärlig. Den är väldigt blandat och beror mycket på var i världen jag är. Men om jag ska dra någon slags medelfan så är det nog blandat med folk som gillar Rockabilly, rock och så klart en heldel Morrissey-fans som hittar till mina spelningar.

[Edge] Spelar du mycket Morrissey låtar live?

[Boz] En och annan, men självklart ligger focus på mina egna låtar inte hans/våra låtar. Det är kul att framföra någon Morrissey här och var fast i mina egna tolkningar. Publiken gillar det mycket, men jag är noga med att de man får se är en Boz konsert.

 

Text: Leon Grimaldi

No comments