Dolomiternas Val Gardena

Dolomiternas Val Gardena

Morgonsolen kastar guldstoft över Alpin Garden Violett Hotell.
Trots avståndet till Sass Long Peak speglar den sig i den havsblå poolen. Parasoller, champinjoner blickar upp mot Dolomiternas sluttningar. Luften är frisk, kalluft till dimma, vadderar nigande grantopparna i branta sluttningar.

 

Bestick slamrar, doft av nygräddat italiensk pane, parfymerar morgonluft. Buffén av frukt och bär, fyrverkeri över yoghurt och latte. – Buongiorno, Ägaren Marcus möter med brett leende, välklädd och stilfull, allt är som vanligt…i hans värld.

I min värld är jag i ett hitte-på-land. Ett land med toppade berg, fingrar som skjuter upp ur jorden och sträcker sig efter solen, hus i obestämda färger, Willy Wonka-design. Det är inte overkligt, det är Val Gardena.

Alpine Garden Violett Hotell är designhotell, Markus ägaren står själv för designen och inredningen. Finsmakad pastell som går mot violett, grönt och dämpad rosa. Vit flygel, i en foajé, panoramafönster, ljus från alla håll, Narnias Jadis hade känt sig hemma här. Det är vitt i vitt, andas frost. Den svarta racerbilen bryter klassiskt av den kalla linjen.

20 behandlingsrum, väntar på utmattade cyklister, behandlingar i alla former. Bad inne, bad ute, asiatisk still. Det är avslappnat, hur du än vänder dig, är du ständigt övervakad av Sass Long Peak. Vintern är inget undantag, svidande ben och kalla kroppar söker omhändertagande värme i spat som andas stilla flört med Asien.

Vi startar här
Trek Slash och Lush tar oss fram till vår startpunkt i Selva. Vägen är tydligt paradis för landsvägs-cykling, detta är Giro d’Italia’s trakter. Kuperat som det ska vara i Tyrolen, känns i benen och luften är tunn 1,236 meter ovanför havet. Det gör inget, sol, luften är ljummen, vindstilla. Trafiken är förlåtande, van vid cyklister. Hela transporten är problemfri.

Vi tar oss upp
Efter ca 40 minuter cykling är vi framme vid liftarna. Ledsen för vår lathet, vi hittade ingen alternativ väg upp. Vid liften betalar man antingen för varje åk 13 eur, heldag 52 eur. Det är inte gratis men bekvämt.

Uppe
Det är ett rejält nätverk med stigar från toppen och ned. Skyltningen är lite halvdan och en guide hade varit bra. Den stora stigkartan vid stationen visar en cykelled, vi följer den. Skyltningen längs vägen tonas ut allt eftersom vi kommer allt längre bort, vilse mitt i ett ingenmansland. Skogsstigen missade vi helt. Hoppas på det bästa rullar längs grusad brandväg, kor, träd och bergsväggar tittar på oss, undrande. Det är enkel cykling som alla klarar. Vi är trots det inte besvikna. Det är vackert här, dolomiterna klär oss i speglande sol. Vi ler när vi rullar utför, det är härligt. Det är enkelt, går för fort ned, hittar en stig jag följer, klassisk cross country, även för andra entusiaster. Vi slår följe till byn Selva, här trängs cykel-caféer och sportbutiker invid huvudgatan. Allt är cykling. Vi valde fel café, servicen var usel och kaffe uteblev. Men det gjorde inget, solen, berget och cyklingen gav starkare intryck.

Tillbaka på Alpin Garden Violett
Harmoniskbubbla sluter snabbt in i ett lugn. Maten förbereds i köket, det arbetas hårt med dukning. Hikers och bikers ligger utmattade på britsar, nybadade, bastade eller kanske behandlade. Inga barn, det är härligt. Hotellet tillåter inga barn, det ska vara advokat ålder, välklätt och inget fylleri. Ett hotell för vuxna som söker avkoppling och utmaningar. Det andas lyx.

Maten i trerätters. Ny genomtänkt meny för varje dag. Du väljer, Markus med personal serverar. Det är glatt, städat och viss romantik mellan fyra ögon. Duo sjunger Sing-song writer i foajén, behagligt, obekvämt duktiga och uppskattning föga. Det är självupptaget därinne. Jag lyssnar, det är vackert.

Som du förstår är detta ett hotell med klass, mycket personligt med kunden i macro-perspektiv. Du är i centrum mer än något annat. Alpine Garden Violett är för dig som unnar dig lite extra, trött på obekväma sängar, dålig mat och risig atmosfär. Detta är stället för dig som vill ha det bra.

Alpin Garden Violett drivs av Markus. Huset är hans barndomshem, han lät bygga ut till hotell när föräldrarna gick ur tiden. Du kan omöjligt bo där utan att springa på honom. Markus är den förste att hälsa dig välkommen och den sista att säga adjö. En charmör som får de äldre kvinnorna att tråna. Han är en del av den goda atmosfären, inga stroppigheter, jordnära gedigen service som du sällan hittar på hotell.

Det bästa
Val Gardena är vackert, trevligt och trivsamt. Priserna är som i Sverige och plus några kronor till. Håll dig borta från turistrestaurangerna, se runt hörnet, där hittar du guldkornen. Bor du på alpine Garden Violett ingår frukost och trerätters middag, men känner du för att äta ute, räkna med ca 300kr/pers för en middag med dryck. Cyklingen är fantastisk, men även skidåkningen på vintern. Vilket jag skarpt kan rekommendera.
På vintern förvandlas cyklingens härliga stigar till skidnedfarter. Vintern är Val Gardena en lätt-åkt och vädersäker resort. Den andas exklusivitet, där även de minsta stugorna i backen sätter hög standard på det gastronomiska, vinterpriserna i backen är hänsynslösa mot plånboken. Men har du varit i Åre känner du väl till greppet, dyrt skit. I Val Gardena får du vad du betalar för, och det är riktigt bra då känns allt betydligt roligare.

Att tänka på
Val Gardena är perfekt upplevelse för landsvägscykling du behöver ingen guide utan bara ta för dig av buffén med branta klättringar och snabbt rull utför. För MTB är det lite svårare, jag rekommenderar en guide för att få ut det mesta. De allra flesta pratar bra engelska eller tyska. Guider finns det gott om, gå till närmaste cykelbutik.
På vintern är det främst piståkning som gäller. Det finns några rännor men sparsmakat. Du behöver offpist-guide för att röra dig offpist, det är lag på det. Pisterna håller hög kvalité och är mycket familjevänligt. Dolomiterna är vackert, kanske en av de vackraste bergsmiljöer Europa har att erbjuda, både sommar och vinter. Val Gardena är en naturupplevelse likväl som en fartfylld sport-resort.

Åka Hit
Flyg till Innsbruck, hyr bil och kör ca 60min. Alternativt kan du flyga till Venedig och bil därifrån ca 3h.

Hitta Hotellet

https://www.alpingarden.com/de/5-sterne-hotel-groeden.html

Text/Foto Leon Grimaldi