SteelSeries Artics 7 Pro

Minns du känslan när du upptäckte knivvass Full HD för första gången. Känslan av realismen var magisk, eller hur? Jag minns mötet väl, jag stod och gapade, tyckte Avatar var det vackraste jag sett. Ja, jag vet Avatar har inte åldrats med heder men det var “the shit” då.

Känslan av den spröda klarheten, knivskarp bild, du blir ett med upplevelsen i Tv:n. För över den upplevelsen till ljud. Den del av komplett upplevelse som oftast glöms bort men utgör en viktig del för totalupplevelse.

Vanligt är att man köper obehindrat svindyr skärm eller tv medan hörlurar och headset är ett äsch, det här för 399kr får duga. Jag förstår resonemanget; har man lagt ut 20-tusen på en TV eller monitor känns det som att det borde räcka för total upplevelse. Sorry, men det gör de inte, om du vill ha komplett gaming-upplevelse.

Som gammal Dj, vinylsamlare och allmänt nördig bryr jag mig om ljudet. Ljud är enligt mig det vackraste som finns, man kan stå ut med dålig bild så länge ljudet är bra, men sällan tvärtom, bra bild med uselt ljud är olidligt. Det gäller även spel, tänk dig att spela maffiga spel med fjuttig ljudbild, det förstör hela upplevelsen.

Vad betyder det här

Det jag försöker säga är att man lyssnar lika mycket med ögonen som med öronen. Låt oss vara överens om att ljud är viktigt!

Men inte bara att det är ljud, det ska vara bra ljud. Vad är bra ljud, tänker du. Ytterst personligt vill jag mena. Du kanske föredrar bra bas jag mer mellanregister. Jag brukar säga att bra ljud är när du finner upplevelsen på bästa sätt. Det är olika för varje person och förutsättning. Oavsett referensramar vill jag ha ett brett och luftigt ljud med bred djup bas. Jag nämner detta för att du ska förstå hur jag upplever SteelSeries Artics 7 i min ljudvärld av referenser. Bör även nämna att jag inte är någon professor utan mer en missbrukare av bra ljud, det vill säga allt ingenjörssnack utelämnas.

Låt oss börja

För dig som anser att du har de absolut bästa gaming-lurarna eller headset kan sluta läsa nu. Jag tackar för att du tog dig.

Är du däremot intresserad och kanske på jakt efter något som kan ge dig det där lilla extra, en ljud-omskakning som förhöjer spelupplevelsen. Då får du gärna läsa vidare.

Vad är SteelSeries Artics 7 plus

Som jag skrev är det ett gaming-headset som fungerar till flesta enheter, Playstation 4,5, Switch, Xbox, Iphone, Android samt självlart PC. Artics 7 plus är ett trådlöstsystem bluetooth på 2,4ghz. Jag vet att de flesta gamers är skeptiska till trådlöst av två anledningar, det är tungt och ljudet har fördröjning. Det är sant, trådlösa har en traditionell förmåga att vara tunga och även ha viss fördröjning med blåtand.

I Steelseries Artics 7 pro- boxen hittar du Phono-kabel, usb-c förlägning, dongle samt en robot i papp som ingick

Dock har det argumentet blivit mer av en gammal regel än argument 2022. Måhända att bluetooth kräver batteri men vi pratar inte om tunga batterier som fanns 2018 utan det har hänt en heldel.

Artics Nova 7 plus väger in på 324gr vilket kan jämföras med den gamla versionen av Artics Nova Pro med löstagbara batterier väger in på 374gr. Om 50gr gör skillnad, det tycker jag absolut! Det märks inte bara när de sitter på huvudet, utan även om du väger lurarna i handen så framträder viktskillnaden signifikant.

När det handlar om ljud-fördröjning arbetar Artics plus på 2,4ghz frekvensen vilket gör dem oerhört träffsäkra med icke märkbar ljud-fördröjning. Dessutom är det även fördröjningen i traditionell kabel med. Ska man räkna små marginaler så förekommer det alltid viss fördröjning och målet skall självklart vara så liten fördröjning som möjligt. Ej märkbar anser jag vara gott nog, möjligen inte en för en proffesor som mäter ljud i siffror men dock sjukt bra respons.

Nu vet du vad SteelSeries Artics 7 plus är

Låt oss dyka in i kvalitén. Artics 7 är ganska plastig i utförandet, antagligen för att hålla ned vikt och ge utrymme för de avancerade hörlurselementen. Huvudbågen är i aluminium men också den enda delen som är av metall. Huvudbandet innanför bågen är tjockt mönstrad textil för att hålla bågen på plats.

Dock tycker jag att Hyper X har en mer solid känsla över sina lurar. Det betyder inte att Artics 7 pro känns billiga, inte alls. De båda knapparna för on/off och bluetooth samt de båda volymkontrollerna är gedigna och rullar mellan fingrarna med lätt motstånd.

Hörlurarnas stoppning är skön textil med formbar foam och sluter väl om örat som vilar omslutet i kåpan.

Jag har känsliga öron och brukar tycka att headsets trycker obehagligt efter en stund. Men inte nu, kåporna sitter där de ska helt utan något tryckande. Dessutom isoleras miljöljudet ute och du kan lugnt finna ro utan störande omgivning, ex vid lan. Vänstra hörluren har en integrerad mikrofon som kan dras ut. Vi har sett samma system i SteelSeries andra serier och är en erkänd Steel-lösning. Mikrofonen är så bra att den sällan behövs dra ut, den sitter bra i luren och medspelarna hör mig helt utan problem även instucken. Ska du podcasta föreslår jag att du drar ut den och ställer in ljudet i GG (mer om GG längre ned)

I övrigt är det en minimalistisk klassisk SteelSeries-design, helt utan konstigheter eller aha-upplevelser har du använt Steel tidigare känner du igen dig.

Ljudet

Det viktigaste och kanske varför jag skrev ingressen med full entusiasm. Eftersom jag redan beskrivit varför jag värdesätter ett snyggt ljud, varför det är viktigt så låt mig snabbt förklara vad Artics 7 har innanför huven. Artics 7 bygger på ett 40mm neodymiumelement med en respons på 20-20 000hz och en känslighet på 98db, impedans på 32ohm. Så vad betyder det här. Precis vad specarna säger. Egentligen är specen hyfsat medioker tills man anför SteelSeries gratismjukvara (som är ett måste för full upplevelse) GG. Här blir det liv Artics 7, i GG har du en mängd inställningar och variationer du kan addera eller skära bort frekvenser och boosta ljudet precis som du vill. Du kan kan välja mellan en mängd spel-presets och en dedikerad ljudprofil justerar öjudetåt dig. Lurarna levererar 7.1 ljud, mikrofonen går att ställa in efter din röst. Samma sak här, finns en mängd profiler och du kan förlyssna om din inställning är bra. När justeringarna är klara är det bara att köra igång. SteelSeries kallar sin AI konfigurering i GG för ”Sonar” (som jag har förstått det med reservation för feltolkning) Du kan även ställa in brusreducering av miljöljud. Det fungerar ok, men förvänta dig inte fullt så bra som riktiga noice canceling lurar. I vart fall är det inte bättre än mina Bose när det handlar om att sluta ljud ute. Men trots det, gör funktionen sitt jobb och i kombination med den i övrigt fantastiska ljudupplevelsen märks inte miljön utanför alls!

Men batteriet då?

Ja just det, man vill ju ha kräm i lurarna i synnerhet när inte batteriet går att byta ut. På power-knappen sitter en led som varierar Grön/Gul/Röd ha koll på den innan spelet så slipper du få obehaglig överraskning. Ladda Artics 7 i 15min och du har 3h gaming, full laddning ger dig 30h trådlös gaming, dvs ca en timmas laddning från urladdat. Skulle batteriet mot förmodan ta slut, koppla in din USB-C kabel (medföljer) ladda medan du spelar. Batteritid är alltså inget problem, eller hur?

God Mode

Startar upp CSGO helt utan förväntningar?!!

Köper mina vapen, upplever en distinkt klarhet redan vid insteget, fotstegen lät krispigare än förr. Möter CT vid long, tar fram min AK….trycker av… Det var nu jag ramlade av stolen, duckade för kulor, spelupplevelsen var okontrollerat total. Mitt CSGO började leva, nästan obehagligt realistiskt. Jag hörde ljud jag aldrig hört förut, AK’n lät som en AK (ja, jag har provskjutit AK militärt) slutstyckets klingande var imponerade realism. CT´s omladdningar hörs från kilometers avstånd, awp scope hörs över halva Dust. Det är så jäkla bra ljud att det borde vara olagligt att använda Artics 7 (ref: allt kul och bra är alltid olagligt). Jag fick en herrejävlar-upplevelse med sådan närhet till karaktären att det nästan är för realistiskt, ett God Mode, jag älskar det.

SteelSeries GG gifter sig så jäkla bra med CSGO att detta är de bästa headset jag använt för CSGO. Har jag fel? Ok, kasta till mig något som är låter bättre, hur kan det någonsin bli bättre, jag kan nästan ta gift på att detta är planetens bästa headset tills jag är motbevisad. Razor, nope, HyperX nope…försök bättre

Utöver

En funktion som jag gillar skarpt vid sidan om den förhöjda spelupplevelsen är att Artics 7 fungerar med Iphone samtidigt som du spelar. Du kan alltså prata i telefon samtidigt som du hör spelljudet. Balansen ställer du in på sidan av lurarna och även i GG. Riktigt bra funktion som jag saknat.

Dåligt

I alla tester måste man vara subjektiv, jag har inte betalt för att hylla, därför har ingen anledning att inte kritisera, tro mig jag är bra på att såga, men även hylla. För mig är det viktigaste ärlighet framför allt mot dig som läser detta. Hade jag haft betalt för att hylla hade jag varit tydlig med det.

Det finns en sak som jag stör mig på med Artics 7. Det är blåtandsfunktionen, den stängs inte av bara för att du stänger av lurarna, den måste slås av separat. Har du stängt av spelet lagt ifrån dig lurarna och stängt av strömmen, är de fortfarande på eftersom blåtanden måste stängas av separat. Gör du inte det kommer batteriet i headsettet laddas ur. Vilket blir en trist överraskning när du ska spela.

I övrigt har jag inget negativt att säga om dessa av mig helgonförklarade gaming lurar. Det är tveklöst de absolut bästa jag har testat även om de kostar 2100kr skulle jag kunna betala 4000kr för dem. De är så bra!! Se så spring iväg och köp ett par så möts vi i CSGO 🙂

Text/Bild Iam Leon

Steelseries https://sv.steelseries.com/gaming-headsets/arctis-nova-7