Briancon Enduro

Gälla skrik skär igenom horder av svärmande flugor, varnande rop från murmeldjur, skyggt dyker de ned i sina gryt. Surret tar på nytt plats, från de flera tusen flugor som hovrar runt oss. B52orna är värst, hästflugor, sliter gärna av ett hudstycke från våra bara ben. Det är varmt, 35 grader, platsen är Briancon, Hautes-Alps, Frankrike.

Dubbarna på mina Bontrager XR4 nyper hårt i asfalten, min Trek Slash 9 hamrar sig fram, tunga andningar, det småpratas på franska, sällan utrymme för engelska. Solo fast är en del i gruppen, främst belgare och fransmän, vana cyklister som kan området, de har varit här flera gånger.

Färsking, ett enkelt ord att applicera mig, ovan klättrare, ovan vid cykling på höjder över 2000meter. Det är tungt, 15kg ryggsäck skaver in i sidorna, kamera och vatten, obekvämt och tungt. Grusvägen ringlar sig uppför berget, bit för bit, tvära svängar, kraftig lutning, 1430 positiv. Positiva siffror blir ironi, våra ansikten börja ta form, negativa miner och ansträngda blickar, 430 meter kvar.

Trötthet tar över förstånd, sinnen, bristen på vätska, ett faktum! Flugorna som pesten gifter sig beundrat med fönstret mot himlen, alperna.

Vi är inte här för att beundra, delta, eller avguda, vi är här för att besegra Col De Tramouillon. Ingen tid för stopp, gruppen rör sig bestämt över stigarna, hela tiden uppåt, det svärmar ondskefullt, buffén är serverad, fuktiga cykelkroppar osar kött i den gassande solen.

Ett par hundra fjärilar sluter upp med mig, ett spektrum av fladdrande vingar, drömmer jag, hallucinationer? – Wow kolla alla fjärilar. Ingen reagerar över min extas. Det kunde varit en trötthetshallucination men är rätt säker på att jag såg över 100 fjärilar dansandes runt min cykel.

Träden bleknar, blottar alptopparna, gräs täcker bergets kala skelett, sly och nässlor piskar mot anklarna, solen leker med flugorna, jag svalde en, kanske två. Känseln är helt borta från midja och nedåt, obehagligt. Tunga tramp nådde till sist toppen, blodet letar tillbaka känseln, utsikten är alpisk, snöklädda toppar tittar fram i fjärran. Vissa har snö i lavinerna. Inte där vi är, rakt motsatt med fullt blomstrade sommarväder.

Utför
Stålbadet av klättring uppför belönas. Landskapet smeker ödmjukt, lurar oss in i sina falska armar, tryggt, enkelt, det går fort över gräs och sten. Naturen kramar oss, kysser våra sinnen, avslappnat, miljön förändras drastiskt, sammet möter stål.
Brant, rullgruset gör allt för att svälja ekipaget -jag. Framhjulet vek undan, en tur över styret, landar hårt. Reser mig förvånat upp…slog jag mig..
Det är något härligt med att krascha. Känslan av chock och kontroll, motsatser som anarkistiskt stretar emot varandra, punk möter synth. Låter det sjukt? på någotvis friskar det upp hjärnan.Kontrollen återfås
Botaniserar oss in mot skogen. Tallar; höga och grova, tätt buskage sveper runt trailen. Det går fort, downhill, all mountain eller enduro, orden kan appliceras på vilket. Det är krävande. Plötsligt! trailen förvinner 90grader höger, stenigt brant utför, och 90grader vänster, ett drop!!. Det här pågår under drygt 40 switchbacks, cyklingen förvandlas till slalom, teknisk slalom.

Det har inte regnat på månader, det är torrt, dammet bildar en hal yta. Vi glider stundtals surfande över de hala partierna. Överlyckliga, vind i ansiktet, cykeln konsumerar terrängen vi besegrade berget. Skriker av glädje när båda hjulen landar i dalen. Tittar på de andra, de står tysta, jag är frågande, är det inte härligt? -Vi njuter av det i tystnad. Jag bröt tystnaden med glädje, men tydligen uppskattas glädje med tystnad, helt nytt för mig som passionerad cykelindivid.

Praktiken
I praktiken är detta en cykelresa som anordnas av alpinesingeltrail.com. Klaas är killen bakom företaget, hans fru Katleen är delaktig likväl. Två belgiska biofarmatiker som träffades på universitetet.
Med gemensamt cykelintresse reste de runt i världen för att cykla. De sökte sig till samma typ av kollektiva form som de själva erbjuder.
De tog chansen att starta cykelresor när Kathleen sålde sitt framgångsrika företag och kan nu leva drömmen.

Drömmen
Är 300kvm hus, strategiskt i utkanten av Briancon. I åtta år hade de sökt den perfekta platsen i Europa. Kravet; höga berg, lång cykelsäsong med många soltimmar och bekvämt avstånd från hemlandet Belgien.
Huset inhyser åtta bäddar, två bäddar i varje rum, vissa rum med egen dusch. Det är modernt, fräscht och stilfullt. Kathleen är mån om sina gäster, de ska sova skönt och äta gott. Hon håller vad hon lovar.
Garaget har separat cykelrum, mekställ och tillräckligt med park tools-verktyg för att bygga en cykel.
Du delar huset med värdparet, deras fyraåriga son och två katter. Avskilt sover de på bottenplan, ostört sover vi på övervåningen.

Alpine Singeltrack
Det hela är enkelt. Du bokar din resa på www.alpinesingletrack.com, du tar dig själv till Briancon. I priset ingår, transport till och från berget, mat, sovplats och guide. Bokningen avser en vecka, lördag till lördag. Av de totalt sju dagarna är det fem cykeldagar. Onsdagar är det vila med utrymme för andra aktiviteter, ex kajakpaddling eller klättring. Du står själv för de extra aktiviteterna. Du har rabatt vid vissa aktiviteter. Kan rekommendera landsvägscykling där Briancon tidigare utgjort del av Tour de France och lockar mycket landsvägscyklister.

Målgruppen
Klaas menar att hans huvudsakliga målgrupp är duktiga och erfarna cyklister främst från Belgien och Frankrike som kan ta sig till dem utan flyg. Det är lite krångligt att ordna transport från Turin som ligger närmast, menar Klaas.
Men utesluter inte möjligheten för en extra slant.

Upplägget
Söndagen börjar med enkel trailcykling, XC om man ska vara korrekt. Följande dagar utvecklas cyklingen till mycket avancerad.
Jag var med i endurogruppen vilken klassas som deras mest avancerade. Klaas är noggrann att poängtera nivån, du måste vara en ytterst van cyklist för att vara med på våra resor. XC är ett snällare alternativ, fortfarande mycket avancerat men inte som enduro-valet som är mer extremt uppför och utför.

Sammantaget
Du bor, sover, cyklar och äter med din grupp. Trots det finns det utrymme för avskildhet, ytorna är stora så även tomten med bekväma utrymmen.
Egentid kan du spendera i Briancon, mysig medeltidsstad som växt samman med den moderna skidresorten.
Söndagar och onsdagar är det marknad i byn. Vin, ost, chark och hantverk, trängs längs gatorna.

Briancon-mtb-23

Problem med cykeln löser du i den välsorterade cykelbutiken och verkstaden i byn vilka de har avtal med. Där kan du även hyra cykel, ex Stumpjumper Expert.
Allt är okomplicerat, cykel i fokus, det är inga amatörer som söker sig till Alpinesingletrack. De håller mycket hög kvalité, de levererar och är lyhörda. Jag har gjort många resor av samma typ, det brukar vara rätt hippieflummigt, inte här, det är professionellt så att det förvånar. Guiden Greg Sourbieu som även syns på flertalet av bilderna tar dig proffsigt och lyhört igenom trailsen ser noga till att alla är hela när väl målet har nåtts. Dessutom är han utbildad enligt franska regler dvs ett år av skolning i mtb-guidning med följande hård examinering. Vilket gör att professionalitet är i första rummet. Söker du en äkta enduroresa då är det Alpine Singeltrack som gäller för dig.

Text/Foto Leon Grimaldi

Åkare i flesta fall Greg Sourbieu