Samsung Galaxy S23 Ultra

Egentligen är jag en Iphone-kille och följt mig sedan den introducerades 2007 och varit min ständiga följeslagare i mitt kreativa arbete som fotograf. Det som kännetecknar mig som kreatör är mina två hjärnceller som ständigt bråkar gränslöst över vad som är bäst.

Jag lyssnar på rock, jag gillar synth, gillar Apple men Androids frihet. Älskar downhill och cyklar El-cykel. Ja ni hör, jag är gränslös och har inga religiösa förhållningar till varken märken, genre eller system. Jag älskar nya prylar som positivt bidrar till min kreativitet därför spelar märken eller system någon större roll, funktion är allt.

Jag var spänd inför mötet med nya Samsung S23. Det började lite knaggligt med Postnord som slarvade bort paketet, men ordnade till sig en vecka senare. Till slut ramlade Samsung Galaxy S23 Ultra in och jag dök direkt in i kameran. Med sin 8k-funktion blev jag knockad 3 sekunder in i första ronden, krispigare mobilvideo finns inte…..

Söker du en ny telefon där du har höga kamerakrav, då ska du fortsätta att läsa. Söker du en Iphone då kan du stanna här, men föreslår att du vidgar dina vyer och sniffar lite på andra sidan av staketet.

Vi börjar med det tekniska

Samsung Galaxy S23 Ultra är en imponerande smartphone som har en mängd olika kreativa funktioner. Med sin 6,8-tums Edge QHD+ Dynamic AMOLED 2XInfinity-O Display 3088 x 1440 upplösning och 120Hz refresh rate ger den en fantastisk visuell upplevelse. Skärmen är också utrustad med en adaptiv uppdateringsfrekvens , vilket innebär att den anpassar sig till det innehåll som visas för att spara på batteritiden. På utsidan gör den ingen större skillnad mot S22 annat än att ramen som omgav linserna är borta. Det är på insidan som de stora skillnaderna sker.

Kameran på Samsung S23 Ultra är telefonens hero-funktion; 200 megapixel huvudkamera, en 12 megapixel ultravidvinkelkamera, en 10 megapixel telelins 10x optisk zoom, 10 megapixel telelins 3x optisk zoom och en 12 megapixel frontkamera. I korthet – du har allt du behöver för att ta fantastiska foton och filma 8k videos i högsta kvalitet. Dessutom har selfie-kameran ett specialläge för kvällsfoto.

Samsung S23 Ultra är utrustad med en kraftfull 3,36GHz octa-core processor, snabb trådlös laddning och batterikapacitet på 5000mAh (52h). Den är också tålig mot vatten och damm.

I praktiken

I praktiken betyder det att Samsung Glaxy S23 Ultra är ett mobilmonster när det handlar om kamera och filmfunktioner. Det faktum att kunna filma i 8k (24 eller 30p) är fantastiskt, även om det är svårt att spela upp 8k i vanliga skärmar, dock kvalitén är krispig och konvertera 8k till 4k gör filmerna superskarpa. Du kan naturligtvis problemfritt spela upp 8k i telefonen. Värt att tänka på om du ska redigera 8k filmer i exempelvis Premiere, det kommer det krävas mycket av din dator. Min macbook pro dog!

Samsung Galaxy S23 Ultra är en komplett nöjesmaskin riktad mot dig som älskar gaming, film och foto, med en kamera som bokstavligen blåste mig av stolen. Samsungs mättade färgprofil återspeglar sig i främst telefonen men inte separat i filerna som är hyfsat neutrala, vilket är toppen. Bildfilerna är stora, och fördelaktigt om vill du editera raw i ex Lightroom.

Fotat med Samsung Galaxy S23 Ultra. Imponerande kvalité som enkelt kan mäta sig med kameror i konsumentsegmentet

Kvällsfoto

Det är nästintill omöjligt att inte nämna kvällsfoto-funktionen som är del av hela Samsungs väsen. Kameran tar fantastiska kvällsbilder helt utan konstigheter. Du gör det handhållet och tar ca en sekund, resultatet är superskarpt utan någon som helst prestation. Det är mycket enklare och bättre än Iphones krångliga kvällsfunktionfunktion.

Det var så kul att fota i mörkret att jag var ute i nästan två timmar och lekte runt. Det var längesedan jag hade så kul, i synnerhet med en mobilkamera. Nedan ser du helt oretucherade jpg direkt ur mobilen, fotat handhållet med hjälp av telefonens stabilisator.

Vlogging

Att Vlogga med mobil är knappast något nytt. Det har pågott sedan det introducerades dock med skiftande kvalitet. Helt ärligt har kvalitén varit så usel att jag knappt har orkat bry mig om den metoden. Men tänkte att jag måste ge Samsung Galaxy S23 Ultra en chans. Om det blir bra har jag ett problem, nämligen att mina svindyra FX-kameror kommer hamna på hyllan, men samtidigt glädje av enkelheten. Mitt mål var att göra allt i telefonen, från foto edit och post på YT. Tog mig ut till svinkall skog i storm, lite på vinst eller förlust. Anledningen till att jag valde tillfället var att pressa telefonens förmåga att ta upp ljud i stark vind, pressa batteriet i kylan. Klarar telefonen 3h Vloggning, för det var den tid det tog, samt editering och post på ett batteri? Jag hade ca 45% kvar när allt var klart, då hade jag pressat den stackars S23:an till max. Men ändå höll den sig tappert vid liv. Du kan se resultatet nedan.

Tillsist

Man ska ha klart för sig att detta är en premium telefon i den högsta diversionen, men trots det ligger den stabilt i pris mot konkurrenterna. Inget är billigt i det här segmentet, dock vill jag mena att S23 är mest prisvärd sett till vad du får för dina slantar. I ärlighetens namn vad har Iphone gjort sedan X-modellen..blivit dyrare, men har du som användare märkt någon större skillnad, tänkte väl det.

Sedan X-modellen är det i stort samma telefon men bara olika väckelsemöten och skryt om processorer där bara en kärnfysiker märker skillnad i effekt, vi andra märker endast skillnad i plånboken. Konkurrenten Android har alltid upplevts lite kladdigt, varför jag alltid föredragit IOS, som är styrt av en tillverkare ett system och full kontroll. Men utvecklingen har stannat av, Apple är inte bäst i klassen längre när det handlar om film och foto som är verkligt stor del av en smartphone. Förmodligen den mest använda funktionen, Apple som var ledande har blivit tråkiga när det kommer till den biten och kvalitén brister. De har blivit omkörda!

Samsung gav mig det jag behövde i form av fotoglädje och kreativitet. Det enda jag egentligen saknar är att kunna filma log i native, det finns appar som hanterar det, dock hade det varit trevligt om Samsung hade fixat det själva när de ändå skapade allt annat så bra. Som jag inledningsvis skrev, “jag är en Iphone-kille”, men nu är titeln ändrad. Samsung har övertygat mig med sin funktion, kvalitet och pris, de har fått mig att lämna Iphone och jag kommer gå all in på Samsung.

I övrigt finns det absolut inget att klaga på, detta är en premium-telefon och den i särklass bästa mobilkameran jag har använt både för film och foto. Trodde aldrig en mobilkamera skulle imponera på mig som Samsung S23 Ultra lyckats med. Det är ett häpnadsväckande mästerverk som gav mig fotoglädjen tillbaka! Testa själv så får du se!

Specar

Display6.8-inch QHD+ Edge*
Dynamic AMOLED 2X Display
Super Smooth 120Hz refresh rate (1~120Hz) 
240Hz Touch Sampling Rate in Game Mode 
Vision booster 
Enhanced comfort
*Measured diagonally, actual viewable area is less due to rounded corners and camera hole. 
Dimensions & Weight78.1 X 163.4 X 8.9mm, 234g 
Camera12MP Ultra-Wide Camera          ·         F2.2, FOV 120˚
  200MP Wide Camera
·         F1.7, FOV 85˚

10MP Telephoto Camera
·        3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚

10MP Telephoto Camera
·         10x Optical Zoom, F4.9, FOV 11˚

12MP Front Camera
·         F2.2, FOV 80˚
*100X Space Zoom includes 10x Optical Zoom and 10x digital zoom with AI Super Resolution technology. 
Zooming in past 10x may cause some image deterioration.
APSnapdragon® 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy
Memory12GB + 1TB
12 + 512GB
12 + 256GB
8 + 256GB
*Available storage capacity is subject to preloaded software.
*Memory option may vary by market.
Battery5,000mAh
*Typical value tested under third-party laboratory condition. Typical value is the estimated average value considering the deviation in battery capacity among the battery samples tested under IEC 61960 standard. Rated (minimum) capacity is 4,855mAh. Actual battery life may vary depending on network environment, usage patterns and other factors.
ChargingWired charging*: Up to 65% charge in around 30 mins with 45W Adapter** and 5A USB-C cable***
Fast Wireless Charging 2.0****
Wireless PowerShare*****
*Wired charging compatible with QC2.0 and AFC.
**45W Power Adapter sold separately. Use only Samsung-approved chargers and cables.

***Results from internal Samsung lab tests, conducted with 45W Travel Adapter connected to newly pre-released version of Galaxy S23 Ultra while device had 0% of power remaining, with all services, features and screen turned off. Actual charging speed may vary depending on the actual usage, charging conditions and other factors.
****Wireless charging compatible with WPC.
*****Limited to Samsung or other brand smartphones with Qi wireless charging, such as Galaxy S23 Ultra, S23+, S23, Z Fold4, Z Flip4, S22 series, Z Fold3 5G, Z Flip3 5G, S21 FE 5G, S21 series, Z Fold2, Note20 series, S20 series, Z Flip, Note10, Note10+, S10e, S10, S10+, Fold, S9, S9+, S8, S8+, S8 Active, S7, S7 edge, S7 Active, S6, S6 edge, S6 Active, S6 edge+, Note9, Note8, Note FE and Note5. Only available with certain Samsung Galaxy wearables such as Galaxy Buds2 Pro, Buds2, Buds Pro, Buds Live, Watch5, Watch 5 Pro, Watch4, Watch4 Classic, Watch3, Watch Active2, Watch Active, Gear Sport, Gear S3, Galaxy Watch and Galaxy Buds. If battery power is lower than 30% Wireless PowerShare may not function. May not work with certain accessories, covers, other brand devices or some Samsung wearables. During PowerShare, it may affect call reception or data services, depending on your network environment.
OSAndroid 13
One UI 5.1
Network & Connectivity5G*, LTE**, Wi-Fi 6E***, Wi-Fi Direct Bluetooth® v 5.3
*Requires optimal 5G network connection, available in select markets. Check with your carrier for availability and details. Download and streaming speeds may vary based on content provider, server connection and other factors.
**Availability of LTE model varies by market and carrier. Actual speed may vary depending on market, carrier, and user environment.
***Wi-Fi 6E network availability may vary by market, network provider and user environment. Requires optimal connection. Will require a Wi-Fi 6E router.
SecuritySamsung Knox, Samsung Knox Vault
Water ResistanceIP68
*IP68 Rating: Conducted under lab test conditions. Water resistant in up to 1.5 meters of fresh water for up to 30 minutes and protected from dust, dirt, and sand. Rinse residue/dry after wet. Not advised for beach or pool use. Water and dust resistance of your device is not permanent and may diminish over time.

Text/Bild Iam Leon

#samsunggalaxys23ultra #samsungtest#mobiltest