Live It för en dag

Det har gått två dagar sedan mitt möte med Porsche 991 Turbo Gen 2 och jag sitter fortfarande med det där fåniga leendet av tillfredsställelse. Är jag kär, vet inte? Men säkert är att euforin är fortfarande övergripande. Trotts mina fördomar mot just Porsche som en frisörbil kan jag inte undvika magin som den omslöt mig med. Okej, vi tar det från början.

Jag blev inbjuden till Live it´s pressträff. De uppdaterat sin bilpark och ville att några skribenter skulle komma och testa deras vrålåk. En grådassig måndag inget bättre för mig, why not. Helt ärligt så är bilar inte högst på min agenda men det utlovades åktur i deras dollargrin Lamborghini Huracan Performante. Byggd helt i härdad karbon, V10, 640hkr, 0-100 2,9 sekunder 4×4 och AWS (All wheel Steering). Kan man säga nej till att testköra denna farkost. Självklart inte!

Men det var inte bara Lamborghinin som stod och log mot mig på deras gårdsplan, Porsche 991 Turbo Gen 2 -2018, Porsche 917 Cab, Ferrari 458 Italia, gänget var samlat och kände mig som en hund i en köttdisk. Var skulle jag börja?

Hoppade först in 917, en bil som skulle passa vilken golfare som helst. Den är vad en Porsche är – nothing more nothing less. Men trotts sin ganska späda karisma (i det övriga bilsällskapet) är den en trevlig upplevelse med fantastiska köregenskaper även över 200km/h, en bil jag underskattade tills jag la i sport och kickade plattan i golvet. Upplevelsen infann sig totalt. Det är en späd bil men fullt kompetent sportbil med pulver gott nog att ge pirr i magen. I synnerhet på ringlande vägar.

Ferrari 458 2012 den man väljer kalla en äkta Ferrari eftersom den inte har Turbo utan 570hkr rå motorstyrka, 0-100 3,4 sekunder. Visst, Ferrari är alltid Ferrari; klass, karaktär och karisma, det är omöjligt att blunda för, även  om Ferrari är lika uttjatat som Rolex är det en sexig sportbil. Man mår helt enkelt bra i en Ferrari. Sportstolarna med fyrpunktsbältet den fantastiska ratten och inte minst ljudet gör att känslan till Monza är direkt. Att rulla ut på vägen och trycka på gasen ger gåshud, den känslan lever man länge på.

Lamborghini Performante Live it´s skrytsamma italienska fullblod stod och morrade mot mig. För närmare beskrivning kan man inte ge det brutala motorljudet! Att stå bakom bilen när föraren slår på gas innebär ny frisyr likt en biltvätt, ett förbannat tryck!!
Vikt är seger, var italienarnas motto när de byggde den här otämjda tjuren som lätt sliter sig loss i full rodeo bara du tittar på gasen.
Detaljer som startknapp designad som avfyrningsknappen på ett F-16 är skrytsamt. Även frontpanelen liknar en cockpit i ett stridsflygplan. Komforten är väl inte så mycket att prata om, det finns ingen. Utan här handlar det om 100% adrenalin och råstyrka. Performanten är en farkost, ingen bil, inredning är ett tydligt statement.

Du sitter som gjuten mot de hårda sätena när du skickar på gas, motorns morrade övergår till ett vasst skrik av högt varvande V10. Håren reste sig i nacken, längs hela ryggraden kändes en rysning. Passerande en busshållplats, följt av tummen upp och snapshots. Att få köra den här bilen är värt var enda krona om du sann bilvän eller narcissist. Du blir kung i nuet, väldigt uppenbar, din närvaro omöjlig att undgå, du hörs, du syns och det är vackert, det är en komplett upplevelse.

Porsche 991 Gen 2 Dubbel Turbo 540hkr 0-100 3 sekunder. Okej, jag har aldrig varit ett hängivet fan av Porsche. Därför att jag alltid tyckt Porsche saknar fundament som tex Ferrari, Lotus eller för all del Lamborghini har. I mina ögon, en folkvagn (sry om jag står på någons tå). Kanske har alla mina mil på Autobahn gjort mig immun. Där Porsche förekommer oftare än Volvo. Med det sagt kliver jag in bilen, som jag upplever riktigt snygg redan exteriört. Grå metallic mot svart och rött ger sportiga kontraster enkel attityd i sin finaste form.

Jag brukar aldrig få det intrycket av Porsche, ingen bil jag normalt på gatan vänder mig om för. Men här hände det något, det blev lite Frodo och ringen-syndromet. WTF! Jag sögs in i magin och bara efter några minuter sittandes på passagerarplatsen var jag tvungen att byta plats med sällskapet som körde den här skapelsen likt en Ford Mondeo på väg till Ica Maxi. Jag mådde dåligt över att se hur man kunde misshandla min, ja min själsfrände så här. Det desperat kröp i mig – jag måste ta över, skrek det i mig. Hon var snäll, vi bytte helt okomplicerat plats. Jag fick köra -Lycka!

Komforten på topp, reglagen gifte sig direkt med mina händer. Mina fingrar slöt sig om ratten, jag drogs in till andra sidan (Frodo-syndromet). Hornen växte ut från pannan. Leon blev den där andra Leon han som inte ser gränser, glödande blick. Trycker in sportknappen för extra 12 sekunders boost, bilen varvar upp likt en tandläkarborr. Det tjuter, och jag trycker ned gasen och djuret sliter sig. Temperamentsfull romantik! Hon bredvid skriker, skrik av eufori, när vi tillsammans (jag och Porschen, det fanns bara vi två där och då) flyger fram över vägen med total kontroll, Varje kurva blir rak, jag kör som på räls. Bilen svarar perfekt, One car to rule em all, repliken susar igenom mitt huvud, my precious. Bilen återgår till sin normala sportstatus, fortfarande inte under 200km/h, det känns som 50km/h. Körkortet? en illusion!

Jag ler fortfarande, är fortfarande stoked över det jag var med om. Jag drömmer om Porsche 991 och tittar dagligen på bilden med mig och bilen, funderar på att trycka upp ett lakan, är jag kär eller besatt, behöver jag hjälp? Vet inte, jag älskar känslan, den är härlig.
Addera då till listan att jag varit testpilot för Kawa, kört Europa runt på Hayabusa flera gånger, studsat ut med cykel från 3800 meter. Jag är van vid fart. Men detta våldtog min själ, inte bara farten utan allt, allt allt.

Tillsist
Om du har sextusen över (eller 2 miljoner köp en 991) ta en tur med Porschen eller någon av de andra bilarna Live It har. Du kommer älska det. Om inte köp upplevelsen till någon du tycker om, eller varför inte någon du avskyr. Du kommer göra dennes dag i flera år, personen kommer älska dig fiende som vän. Nej jag är inte köpt för att säga detta. Jag säger exakt vad jag vill och vad jag tycker. Jag bestämmer på den här redaktionen 🙂

Du hittar alla live it´s bilar här https://www.liveit.se/upplevelsepresenter/sportbilar

Text-Foto-Film Iam Leon