MTB

Sommar i Saalbach

Saalbach den lilla resorten i Österrike handlar inte bara om vinter. Utan definitivt om sommar, okänt för många, fantastiskt för dem som krossar trenden och gör sommar i Saalbach.

En timme från Salzburgs flygplats hittar du Saalbach. En liten alpby med hög vinteraktivitet och främst känt som charterort för skidåkare.
I takt med att vintersäsongerna kortats ned satsar skid-resorterna på allt bredare sommaraktiviteter. Saalbach bjuder på sommar i idyllisk alpmiljö och plånboksvänliga priser till skillnad från sina grannländer som ligger högt i pris för i stort sett samma sak – fantastiska berg och natur.

Utsikt från terrassen

Jag är återkommande till Saalbach, för mig är det framför allt mtb-cyklingen som lockar.  Saalbach är dessutom del i samma cykelsystem som Leogang. Ett högklassigt top fem system, gott nog för världscupen i DH.

Saalbach vs Leogang
Skillnaden mellan de båda ur cykelsynpunkt är främst de olika inriktningarna för MTB. Saalbach är mer Enduro med naturtrail medan Leogang är superfixad DH.
Liftkortet, Joker Card ger dig access till hela berget, komplett 400km MTB-Cykling för alla smaker. Du har klassisk downhill, enduro och självklart cross country.
Bokar du rum på kända cykelhotellet Speilberghaus ingår liftkort för alla de dagar du bokat rum. Praktiskt eftersom Speilberghaus ligger mitt bland cykel och hikestigar och du tar dig enklast dit med lift. En annan skillnad är att Saalbach är en riktig by , det är inte Leogang som utgörs av två hotell och lift. Vill man ha bredare utbud på restauranger, shopping och övriga aktiviteter är Saalbach självklart.

 

Speilberghaus
Är ett typisk cykelhotell i alpidyll perfekt beläget (5+) för dig som är i Saalbach för att njuta av frisk alpluft. Hotellet ligger en bit från byns centrala delar vilket också gör att du bor billigt. Hotellbaren är ett välkänt häng för cykel-entusisater både kända och okända knyter kontakt här.
Det finns även en komplett verkstad och skulle din cykel rasa har du all hjälp du kan få på plats. Cyklister hjälper varandra i all enkelhet
Behöver du en cykelkompis, det fixar du enkelt i baren. Du betalar du främst för läget och miljön på Speilberhaus. Det är lyhörda rum och du behöver inte vara ljudkänslig för att höra vad som pågår i restaurangen under rummen. Efter kl23 är det tyst, som på kommando. Söker du ha ett personligt hotell som älskar hikers och cyklister då är Speilberghaus perfekt för dig. Servicen är grym och personalen supertrevlig stämningen är godhjärtad rakt igenom. Detta är helt klart ett av mina favorit hotell i alperna.

Det är något visst med sommar i alperna. Bergen pustar ut efter stressig vinter, samlar nya tag inför kommande säsong. Total känsla av tillbakalutad stämning i samma stund omgiven av naturälskande hikers och bikers, kan det inte bli bättre?

Då jag är en återkommande turist (?) har jag sett utvecklingen som travat på mot en allt mer aktiv sommar. Kvalitén på hiking och cykling har utvecklats till en genuin form för alla. Man har gjort Saalbach familjevänligt men samtidigt hardcore för en die hard-cyklist som jag. Butiker är öppna och de flesta restauranger likväl. Självklart är det inte samma drag som på vintern då sommaren fortfarande är att betrakta som lågsäsong. I samma stund som jag skrev ordet lågsäsong frågar jag mig själv, finns det ordet längre? Jag behöver inte blunda hårt för att se mig själv stå på en stig se ut över ett grönklätt panorama lika vackert i dis som i solsken. De friska lukterna ljuden, elixir för alla sinnen, ett slags antidot mot ett kommande mörker i norr, vinter. Alla behöver sommar i alperna viktigare än sol på någon sliten playa.

Om man vill cykla
Från och med förra året (2018) har flygbolagen valt att dubbla priset för cykel till nästan 900kr enkel resa. Det blir ekonomiskt oförsvarbart att ta med den för 4 dagars cykling. Därför är det bättre att hyra cykel exakt den tid du behöver den. Hyran är ca 400kr/dagen och i Saalbach har de bra hyrcyklar. Ska du vara borta 14 dagar eller mer föreslår jag din egen cykel. Cykelfestivalen Glemm Ride 3-7 juli är värd att kolla in.

Sammantaget
Sommar i Saalbach är totalt för alla som både gillar cykel och vandring. Perfekta panoraman och tydlig alpmiljö. Logistiken är enkelt och fungerar precis som det ska – problemfritt. Utbudet av restauranger är bra. Det serveras allt från traditionell mat (knödel schnitzel etc) till vedugnspizza och mer prominenta menyer. Speilberghaus serverar både lunch och middag. En lunch kostar ca 170kr middag 250kr med dryck och fantastisk utsikt på köpet. Stort plus är Speilberghaus frukost, deras gröt är det godaste jag ätit. Personligen tycker jag Österrike är bättre än de svenska fjällen. Du har allt och lite till i Saalbach, för i stort sett samma peng som att åka till ex Åre. Värt att tillägga är att hösten inte är att underskatta heller, bergen täcks av färg och smeks av melankoliska moln. Det är vackert!

Mer info här

Text Bild Leon Grimaldi