SteelSeries Rival 650

Det var med stor skepsis jag tog uppdraget att testa Steelseries trådlösa mus Rival 650. En trådlös mus? Ja, jag vet du ryggar säkert också tillbaka. Minnena från den trådlösa trenden som slog över oss i mitten av 2000-talet är inte vackra. Alla skulle köra trådlöst, det kändes framtid. Problemet var att det fungerade aldrig, jag menar aldrig. Att spela CS med trådlöst var komplett omöjligt. Usel latency, lagg var ett faktum, med en batteritid på 20 minuter var det lönlöst. Med denna mardröm i minnet skulle jag nu alltså testa Rival 650 Wireless. Steelseries utlovade – Du kommer inte kunna märka skillnad. Äsch tänkte jag, vanligt skryt. Så där säger alla så även Logitech på sin tid, trots att gamers över hela världen var övertygade – Just plug that damm mouse in. Där slutade alla att använda trådlöst, för alltid. Jorden har snurrat några varv sedan dess, nästan 10år och inget har hänt, gamers har inte återhämtat sig från mardrömmen. Ingen har vågat att bräcka barriären och har något gjort det har det blivit platt fall. När jag nämnde för andra spelare att jag skulle köra trådlöst blev de förvånade och skrattade lätt – Varför då? I sammanhanget en självklar fråga måste jag medge. Det finns alltid ett men och ett varför. Varför; kablar är min värsta fiende, en anledning nog att slippa dem. Men; funkar det?

Rival 650 kommer snyggt paketerad med en USB-kabel och ett gäng vikter. Vikter för att balansera upp musen efter din rörelsekraft. Musen är laddad till 50% direkt ur lådan och det är i stort sett bara plugga in dongeln och köra. Batteriet är integrerat i musen och laddas igenom USB-kabel (micro). Du kan både spela och ladda samtidigt. Tror knappast att du kommer behöva köra med laddkabel i. 15 minuters laddning ger 10h gaming, fulladdat har du 24h av gaming.
Med Steelseries mjukvara kan du ställa in dina egna profiler. Massor med färgval dpi och program. Ja, du vet alla tänkbara moddar för att passa alla. Du som är bekant med Steelseries är funktionen inget nytt.

Uppkoppling 1000hz dvs 1ms latency, 2 sensorer och lift detection. Vad är det? Musen lär sig hur du spelar och är du en lyftare, anpassar den sig efter ditt spelsätt.
Ett tryck på toppknappen och du får din önskade dpi två tryck och den kalibrerar sig efter underlaget.

Intrycket
Den ser onekligen hightech ut, skrämde mig nästan, saker som blinkar och ser ut som Batman känns lite väl påtagligt. Det är en trend, jag vet, men är ingen discokille, kanske är det åldern?
Jag klev över mina fördomar, satte musen i min hand och körde deathmatch. Med 32gr extra i vikt landar musen perfekt på matta och i hand, vikterna balanserar min kraft perfekt. Det är tre sidoknappar. Du kan bara adressera två av dem i CSGO. Hade lite svårt att vänja mig med dess placering då de är förhållandevis små mot ex deras billiga sladdmodell Rival 110. Men till trots mitt första intryck av design och passform är jättebra.

Två dagar senare
Möss är en delikat sak, högst personligt och ergonomi därefter. Jag kommer från gamla skolan, älskade microsoft klassikern Intellimouse för CS. Har fått vänja in mig vid mindre möss och ja, det är delikat sak. Att prova ny mus är därför svårt, svårt för att det är nästan omöjligt att vara rättvis lika svårt som att inte bli de-rank de första 7 matcherna.

Nu har jag kört med Rival i två dagar. Ca 20 matcher i CSGO och jag är övertygad. Mina fördomar mot trådlöst är förlegat. Rival 650 är en fantastisk mus, finns inget att slå ned på beträffande den trådlösa funktionen. Tvärtom, bara fördelar. Det är en supersnabb mus med snabba knappar som omedelbart ger direkt respons. Dock tycker jag fortfarande att sidoknappen är lite väl kort.
I det stora hela är det en imponerande mus med oerhörd precision. Tro mig; den kommer inte bara imponera på dig utan på alla andra runt omkring dig,
även dem som frågade -Varför då, kommer fatta. Rival 650 är framtiden rakt in i din han.
Så var det Priset; Du kommer få slå sönder spargrisen, smakar det så kostar det, i det här fallet ca 1200kr.
Sett till hur många timmar du kommer använda den och hur mycket du kommer älska den här färgglada discovännen är det värt vart enda öre. Personligen kan jag tycka att i den här prisklassen hade en liten påse eller fodral till musen varit trevligt. Man spelar inte alltid hemma och säkert kunna plocka med sig musen hade varit bra.
Har svårt att se mig spela med någon annan mus de närmaste åren. Rival 650 har allt och dessutom jag avskyr som bekant kablar. Fungerande trådlös gamingmus är det bästa som har hänt mig och mitt spelade. Jag är överväldigad, bra jobbat Steelseries.

Foto/Text Leon Grimaldi