Steelseries trådlösa gamingmöss

Har du redan en mus du trivs med, då är inte den här artikeln för dig. Du har hittat rätt och behöver inte läsa det här. Har du öppet sinne, på jakt efter ett trådlösa monster då ska du fortsätta att läsa Steelseries trådlösa gamingmöss.

Gamingmöss är oerhört delikat, har man hittat en modell som passar kommer man aldrig testa något nytt. Eftersom det är så svårt att hitta en mus som passar, det ska det mycket till för att bara byta, risken är stor att man får något som är sämre.

I spel som tex CSGO är musen så viktig att chansa på något annat blir bara dumheter. Däremot, har man ett öppet och sökande sinne och vågar korsa gränser kommer man märka att marknaden är färgglad och kan bidra till en bättre upplevelse och göra dig till en bättre gamer. Jag är absolut inget unikum, tycker det är spännande att testa nya saker och utvecklas, du kanske också är en sökande själ, som vill veta mera om Steelseries gamingmöss. Då är artikeln för dig.

Varför inte trådlöst
Allt är trådlöst 2022, allt utom de flesta gamingmöss. Min uppfattning till det är att man vill vara säker på att inte tappa kontakt med datorn och därför följer en säker pluggad tradition. Dock är inte tråd snabbare, man kan tro det, men så är det inte. Eftersom du har viss resistans i kabeln meden 2,4Ghz möss har fri lejd med mindre sfäriska störningar än motståndet i kabeln, varför trådlöst är snabbare. Nackdelen är att om det finns många enheter i närliggande kan de störa ut varandra vilket är ett problem vid ex LAN. Därför existerar argumentet sämre.
Frågan borde istället vändas, varför tråd, tråd tillhör det förflutna. – Det används inte trådlöst på spelturneringar och om det nu är så bra borde det vara standard. Anledningen till det är att luften/sfären är fylld av störande signaler pga av de 100-talet besökare som kan påverka och manipulera de trådlösa mössen. Eftersom turneringar oftast genererar pengar vill man vara säker på att så lite “hacking” som möjligt förekommer. Ett problem du knappast har hemma, där du oftast är, du och datorn. Det finns fler upsides med trådlöst än vad pluggad mus har, om du inte är en pro-lan-spelare som kräver att allt ska vara pluggat pga din omgivning.

Steelseries trådlösa gamingmöss
Rival 650 och Aerox 3 arbetar i 2,4Ghz, 1ms respons. Aerox 3 har även blåtand som alternativ. Blåtand är inget alternativ för gaming, för långsamt. Steelseries har slängt med det för att kunna använda musen till andra saker än bara gaming och få längre batteritid (200h) eftersom blåtant drar mindre batterier än om kör 2,4Ghz. Bortsett från det, är båda mössens snabbhet tekniskt identisk. Du kan självklart använda musen med kabel inkopplat och samtidigt ladda musen, men då förlorar musen hela poängen med trådlöst.

Batteri
Det vanligaste argumentet mot trådlöst är batteriproblemet. Förstår argumentet, håller med, batterier som tar slut mitt i ett spel är irriterande. Det är ofrånkomligt att inte ha batteri om du ska köra trådlöst. Steelseries har löst det enligt följande; med Rival 650 ger 15min laddning 10h speltid, 30min laddning ger dig 24h speltid. Aerox 3 får du ca 200h med fulladdat batteri med blåtand och 80h med trådlöst, laddtiderna är de samma som Rival 650. Batteritiden är imponerande i synnerhet för en mus på 68gr

Strykjärnet
Steelseries Rival 650 är den stora musen av de två. Den väger 121-153gr. Anledningen till skillnaderna är att du kan applicera vikter för att få en tyngre mus och balanserad mus. Personligen tycker jag att redan vid 121gr är det tungt nog. Tyngre mus är för precisionsspel där små rörelser är direkt avgörande. Rival 650 är som ett strykjärn över musmattan, tungt och bestämd glider den fram. Passformen passar perfekt för mitt ”palm grip” och knapparna sitter exakt där de ska. Steelseries 650 är ingen snabb mus, den lämpar sig inte heller för snabba spel som ex CSGO som kräver snabba händer på snabb mus. Visst, du kan spela CSGO med den, jag gjorde det under längre tid. Men lättare mus är bättre för CSGO. Trots det är Rival 650 en kompetent kvalitetsmus för ca 600kr. Har svårt att se om det finns något billigare alternativ i segmentet som är bättre.

Aerox 3
Är som en liten strandloppa i min hand. Till skillnad från Rival 650 så är det här inget strykjärn utan en 68gr lätt dansande mus. Det gör den perfekt för CSGO eller andra snabba spel. 68gr betyder också att Steelseries har sparat in på material och gjort en mindre mus. Skalet är mesh vilket är standard för lättviktsmöss. Trots att Aerox 3 är mindre än vad jag generellt är van vid tog det mig ca en timme att vänja mig med storleken och hitta knapparna. När jag väl hittat dit, upplever jag musen väldigt bra. Inre skåran för tummen är perfekt ergonomi för att slippa få fingersläp i mattan.
Det jag upplever negativt och irriterande är de två små knapparna på vänster sida som är alldeles för små och känns “plastigt döda”. Knapparna använder jag rätt mycket som ex kniv. Det kan vara ovana, men för mig är det lätt gjort att komma åt fel knapp. Dvs kasta en granat när man vill kniva tex. Måttligt imponerad av den konstruktionsmissen. Är du en gamer som inte använder sidoknapparna kommer du inte bry dig om den bristen utan uppleva en ergonomisk mus med oerhörd spelkvalitet.

Sammantaget
Både Rival 650 och Aerox 3 har sina negativa saker likt alla produkter. Att Aerox 3 har ergonomiska problem med sidoknapparna kan jag tycka är konstruktionsslarv och ser med förhoppning på en produktförbättring i en 2.0-modell. Medan Rival 650 har grym passform utan konstruktionsfel, men varför så tung? Önskar att Steelseries gör lättare grundvariant av Rival 650 med samma ergonomi. De kan behålla det tyngre originalet, för den som vill ha ett strykjärn.
Rival 650 kom för några år sedan, en klassiker i segmentet, håller fortfarande i kampen om bästa wireless. En relevant produktuppdatering känns aktuellt som ex en vikt justering 85-100gr känns 2022.

Aerox 3 är nytillkommen. Båda mössen är kompetenta och självklara alternativ sett till kvalitet och pris.

Text/Photo Iam Leon