Les 2 Alpes imponerar

1635m/öh, fem mil från Grenoble, två mil nordväst om Briaçon. Ligger ett spirande vinterlandskap som på franska heter Les deux Alpes. Högsta topp Dôme de la Lauze 3600m/öh tittar stolt ut över pisterna med glänsande glaciär.

Les 2 Alpes är sammanslagningen av Monte de Lans och Vebnosc tillsammans bildar de Frankrikes näst största skidresort, Les 2 Alpes. Glaciären är hjärtat för hela resorten och erbjuder sommaråkning, varför Les 2 Alpes skiljer sig från övriga skidresorter i Frankrike.  

Utför

Urvalet är stort, 96 pister som totalt ger 200km åkning! 70% av pisterna är över 2000m/öh och utsikten är bländande. Hela systemet är anpassat efter all typ av åkning, barn åker gratis. Les 2 Alpes har 49 blåa pister och 14 gröna, som  nybörjare har du ett brett urval att aldrig tröttna på. För den mer erfarne finns 12 svarta och 20 röda pister. Parken är stor och enligt de själva en av de största i Frankrike.

Friåkningen är näst intill obegränsad och etablerad. Det är breda vidder och djupa rännor, som garanterar långa åk i puder. Offpist-områdena är bara ett par minuters hajk från närmaste lift. Unna dig en offpist-guide och du kommer få en perfekt upplevelse.   

Byn Les 2 Alpes

Butiker står uppradade längs båda sidor om den 2km ringlande huvudgatan. En gata som påminner lite om en spaghettiwestern. Barer, restauranger och butiker är uppradad på var sida om vägen. Även om shoppingen inte är bombastisk finns det en hel del brandstores från bla Rip Curl, Oakley och Billanbong samt övriga butiker där du hittar allt du behöver. Priserna är inte odrägliga turistpriser utan är helt ok även för oss svenskar.

Mat

Det finns en bred palett av restauranger i Les 2 Alpes, närmare 70 stycken. Kebab till fine dining, lyxiga viner i stigande prisled och lokalt öl. Kvalitén är mycket hög t om skräpmaten är riktigt bra. Restaurangerna i backen är bra och håller högklass. Det är trångt runt lunchtid men håller man sig runt 11 och 1330 sp kan man njuta av maten obesvärat.

Restaurangpriserna är typiska turistpriser och du får räkna med att en ”vanlig” lunch kostar ca  250- 300kr. En enkel middag runt 350kr. Inflationen av hamburgare är total även i franska alperna. Kreationer närmare 400kr där Angus är standard. Förutom klassiskt franskt så är det gott om kötträtter, vegetariska alternativen är tyvärr sparsmakade. Dryckespriserna är billigare än i sverige och öl har samma pris som en cola. Valet är ditt, mitt var självklart. Hyr du lägenhet kan du laga egen mat och det finns en matbutik i byn. Då kommer du undan med lite billigare mat.

Att göra

Det är fantastiskt att åka snowboard fram till kl 12:00 och sedan fortsätta dagen på MTB. Ja, du läste rätt. Du kan el-cykla på transportleder och utför stängda pister. Det finns olika nivåer av cykling och du behöver inte vara van mtb-cyklist, även en livsnjutare kan känna sig trygg. Cyklingen sker med guide som tar dig igenom skogen och nätverket av stigar. Förutom cykling finns bad, paragliding, snöskorhajk m.m

Intrycket

Les 2 Alpes eller Les Deux Alpes har en bra alpinmångfald och allt du kan önska dig av en alpresort. Tempot är lugnare än exempelvis i närliggande Alpe d´Huez.

Les 2 Alpes är för dig som söker en trevlig resort med kvalitativ skidåkning i fokus.

Pisterna håller hög standard och utsikten från toppen och glaciären är magisk. Les 2 Alpes passar de flesta, allt från friåkare till barnfamiljer. Liftkortet är några kronor dyrare än i ex Åre, men åkning i helt annan klass.

Dagkort 52 eur.  sexdagarskort 262 eur.  För att ta dig till Les 2 Alpes flyger du till Geneve eller Lyon och sedan ca 2hr med transfer till resorten.

Les 2 Alpes är en premium resort ett blåbärsställe i de Franska Alperna mycket på grund av glaciären. Kan starkt rekommendera Les 2 Alpes om du älskar mångfaldig skid och snowboardåkning.

Pris ex för två personer

Flyg ToR/pers               3000kr

Transfer Taxi ToR         2000kr ( buss är billigare )

Hotell sex nätter          4000kr

Liftkort/pers                 2500kr

Totalt: 17500kr + Mat

text Leon Grimaldi Bild/ Leon Grimaldi // Les 2 Alpes Press