Saalbach-Hinterglemm så mycket mera…

Vattnet rinner längs ansiktet, porlar fram längs kinderna över läpparna, slutar som droppar utmed hakan.
Skratt på avstånd, skrik, liftar slår runt i svänghjulet vid toppen. Vi står i skogen en halv kilometer från pistområdet. Snön ligger som disktrasor runt benen, snöskorna håller oss på ytan.

Solen skiner inte alltid i alperna, inte heller i Saalbach. Det spelar ingen roll, vi har kläderna, utrustningen och stör oss inte alls på förhållandena som många flyr ifrån. Min guide Florian och jag vandrar långsamt med brädorna på ryggen över kammen mellan Bernkogel riktning Spielberghouse.

Vi letar efter rännor, vädret krossar möjligheterna, åkning förvandlas till snösko-hiking. Det är fortfarande tidigt på morgonen, friskt i luften, vi andas båda tungt, varje stavtag skär rakt igenom skummet kallat snö, stannar tvärt när de når den frusna marken en meter under oss.
Efter ett par kilometer står vi vid Speilberghouse.

Ett hotell som drivs av familjen Sabine och Walter Höll. En alpidyll mitt i backen med utsikt över Hinterglemm. Lika vackert på sommaren som vinter, perfekt vattenhål för hungriga vandrare som oss. Regnet avtar.
Hemmagjord müsli, kokt ägg har aldrig smakat bättre i den nu starka vårsolen. Vi tar brädorna ned för pisten stannar nöjda framför vår bil.

I luften är det alltid fritt
Schattberg Ost 2020m, Saalbach högsta topp och startpunkt för paragliding. Noggrant spänns utrustningen fast, trippelkollas, generös noggrannhet, misstag kan kosta livet. Linorna ligger som en pasta Boulognes, en ormgrop, det är ordning, strukturerad röra. Skärmen tar vind, linor är sträckta, spända, strängar för vinden, det tjuter, vi springer, vi lyfter. Vi båda rycks bakåt av kraften, kontrollen tas snabbt över. Svävar ljudlöst, termiken tar oss upp, 3000 meter, dekorativ utsikt, slående frihet. 20 minuter av eufori, gav mig ett leende resten av dagen. Naturens krafter helar sägs det, jag håller med, företaget heter Fly n´Soul namnet är inte kladdigt, bara passande.

Schattberg West är startpunkten för offpist. Det som regnet tidigare förstörde reparerades över natten. Snön föll tungt under småtimmarna. Snö i nollgrader, brädan plöjer tungt fram över ytan av mjukglass.
Det är lagom avstånd mellan träden. Du ser inte pisten, ibland anas den mellan träden, skogen är vår, total, en lekplats för entusiaster. Det är inte extremt, det är ”lagom” men inget för nybörjare. Vi studsar fram över bomullskullarna, stubbar, kryssar mellan träden. Någon ramlar, vi hoppar över en liten bäck, glider fram över ett öppet fält och får ett tvärt slut vid en å med porlande vatten.

Isen är nattens prinsessa
Vi står inför foten av is och snö. Platsen är någonstans utanför Saalbach, okönd för mig hemlig för Florian. Ovanför för oss villar polerade bollar, stjärnor, månen lyser starkt. Ovanligt starkt, den ljusätter snön som skimrar klart nattens ljus. Vi säkrar upp oss, skor för is på fötterna. Jag rör mig sidled med min utrustning. Där nedanför ser vi Florians Range Rover sakta svepas in i dis.
Det känns bekvämt, fästet är ultimat vi rör oss mot toppen. Hakar fast mig, tar snabbt några bilder av Florian. Vi är två med naturen, han och jag, en dans med nattens prinsessa, samarbete på skilda håll. Han väljer en brant linje, inte jag, jag väljer den ultimata platsen för den perfekta bilden.
Isklättring är en speciell känsla, underlaget, förutsättningarna och upplevelsen är helt annorlunda mot traditionell klättring.

Vad är Saalbach-Hinterglemm
För den vanlige turisten är det pulserande nattliv, galen after-ski och självklar piståkning. Men för mig är det något mer. Det är ett bubblande landskap av actionsporter av alla slag. Allt är tillgängligt, ett äventyr, enkelt att delta i. Utrustning finns på plats allt ifrån sedvanliga alpinartiklar till klättringsutrustning.
Stämningen är härligt, entusiastisk och erfaren. Matutbudet är brett, allt från billigt till luxuöst, så även boendet.
Österrike har kanske inte de största bergen men sammantaget en av de bästa resorter i alperna. Sett till pris, logistik och tillgång. Saalbach har välutvecklade alternativ till skidåkning vilket gör Saalbach mer än skidor och fest, utan till en komplett upplevelse. Att ta sig till Saalbach gör du enklast med flyg till Salzburg

Bra Länkar

Pistkarta

Fly ´n Soul Guide för klättring, hike, skidor, paragliding mm

Visit Saalbach

Transfer ca 80€ enkel

 

Text/Foto Leon Grimaldi

.