La Clusaz alpernas guldkorn

La Clusaz är en tydlig idyll långt ifrån de traditionella franska skidfabrikerna. Här har det producerats kanske världens bästa skidåkare i generationer liksom den omänsklige Candide Thovex som bor här.

2750m/öh mäter Pointe Percée La Clusaz högsta topp in på. 2600m är det högsta du kommer med skidor för att sedan ta del av 85 nedfarter och sammanlagt 125km av pist. Det är i förhållande till de gigantiska franska alperna ganska litet. Men absolut inte tråkigt. För en medelmåtta på bräda som jag, passade urvalet utmärkt. Modernt liftsystem med pistkvalitét i toppskick. Variationen av pister är finsmakat och sällan har jag känt sådan åklust som när jag besökte La Clusaz i tre dagar. Blått till svart, allt är toppenbra. De satsar brett liksom alla skidorter, är barnvänligt och enkel logistik även för barnfamiljer.

Att La Clusaz är en plantskola för många av de franska friåkarproffsen är inte konstigt. Det är enkelt att ta sig offpist och det är fostrande förhållanden. Offpisten är grym och det kommer mycket snö i området under säsongen. Därför är det enkelt att hitta bra orört puder och rännor.

La Clusaz är trendigt indie med minimalistiskt designade hotell och mustiga barer. Blandningen traditionellt korsvirke med modernt Paris blir en attraktiv fusion. Här möts du inte av en sliten turistresort från någonstans i Tyrolen utan en fräsch upplevelse, från snödriva, pist till hotell.
Profilen är tydligt cool samtidigt gedigen och varm. Det lilla samhället La Clusaz med ca 1900 invånare känner ingen stress utan har den harmoni som många andra skidresorter saknar här råder ingen stress. Det är absolut inte en sovande by med stort utbud av festivaler och levande kultur. La Clusaz känns ”på riktigt” inget är lämnat åt slumpen.

Gastronomi är självklart för fransmannen. La Clusaz är inget undantag, med lokalproducerade produkter serveras allt från fransk husman till fransk lyx i olika prisklasser. Den allmänna prisbilden är något billigare än vad andra resorter i frankrike normalt tar.

 

Tillsist
Söker du en Le Petit by, är du en finsmakare som gillar komplett helhet och upplevelse, från hotell till pist ? La Clusaz är självklart för dig. Jag har inte varit i någon mysigare skidresort i Frankrike än La Clusaz. Här är allt härligt och samtidigt så hardcore du vågar. Gränslöst vackert.

Mer info hittar du här https://www.laclusaz.com/