Topp till Tå i Wagrain-Kleinarl

Är ett väl inarbetar turistmål för danskar, vi i Sverige har inte riktigt hittat dit än. Har vi det, är det främst för de väl preparerade pisterna som ger en allmän åkning utan några extremare grepp som ex franska alperna. Varför, vi sökte oss utanför pisten för att ge dig ett lite bredare perspektiv av den pittoreska skidorten Wagrain-Klainarl.

Varje inandning
, en piprensare, raspigt repar luftrören. Utandning; ångorna stannar till, en ask av diamanter gnistrar till i morgonljuset för att sedan mjukt lösas upp i den lätta brisen.
-15, kinder som porslin, ljuset blått. Men vi vet att solen är på väg, vinden bort, långt där borta är berget, korset den skarpa markeringen, bara 2000 meter över havet.
Här är topparna lägre än i Frankrike, inte sämre bara lägre. Ensamt i pisten, turisterna har inte vaknat än, vi hyvlar manchestern över pisten, transporten till foten, innan klättringen.


Snön ligger djup
, ibland upp till axlarna. Snögången blir märkvärdig, bottenlös det första lagret har inte frusit än. För två veckor sedan var det barmark, snön har fallit oupphörligt i en vecka, det är dun, varje steg är fritt fall tills fötterna når mark. Snö-lock blir helt plötsligt verklighet, vad skulle vi gjort utan dem, dött i puderschock?

Vi stegar oss igenom, över, ibland under, med tung andning pulsar vi sakta fram. Korset blir allt tydligare, även hålen i molnen, blått kikar långsamt fram. Under oss ser vi hur pistsystemet skapar mönster, tydliga kontraster mellan skog och pist. Molnen lägger bandage runt bergen, bildar spegel emot dalen Wagrain.

Offpist är inte bara konsten att hitta puder, det är njutningen av bergen, naturen tystnaden där friheten är tydlig. Vi når toppen, vi sitter tysta i flera minuter och bara tittar. Solen kastar sig över oss, vi äter russin för att få upp blodsockret. Kinder i glas blir friska och vinden är helt borta. Helvete till paradis, växlingen går fort här uppe, men vi tänker inte på det, vi sitter tryggt i varsin driva.

Snöns oskuld är redo att besudlas, av oss, min guide Freek Bavelaar och jag. Han kastar sig ut för det lilla hänget av djup snö. Öppnar upp en linje av ankdun, surfandes tar vi oss nedför. Snöeufori drabbar oss när vi kryssar fram ned mot skogen. Mellan träd, snår och kvistar , moln av vitt damm omger oss på vägen ned. Tiden stod still, en resa som saknade nutid, vi var kapslarna i ett para-universum men fullt närvarande trotts att tid var frånvarande.

En dag kan knappast starta bättre, när jag tar av mig brädan är det redan lunch. Vi förstod inte hur men tiden var konkret, för klockan, inte för oss. Gulasch är lika självklart som tacos på en fredag. 8€ och den kryddiga soppan värmer alla inre organ. Hjärnan säger redo för nästa rond.

Absolut Park
1,5 km av park-åkning, en av alpernas längsta park. Här samlas proffsen. Men trotts att de tränar vilt är parken stor nog att den räcker till för alla. Ingen störs alla får plats. Kvalitén är extremt hög, man har shejpat med kärlek från entré till slut 1,5km nedanför. Dessutom en tillhörande jib-park, freeride-park, big jumps och halfpipe som är 160m lång och 30 meter hög. Det är en all inclusive som du bara hittar här.
Att sitta på terrassen till den närliggande restaurangen ger en utmärkt utsikt över parken, aldrig har en öl smakat bättre under tiden man ser någon volta sig över big jumpen 30 meter ned.För Vem Är Wagrain- Klainarl

En perfekt destination för dig som gillar opretentiös åkning, är du åknjutare och gillar problemfri alpinsafari då kommer du gillar Wagrain-Klainarl. Inget är extremt, allt är lättillgängligt t.om maten. Området passar utmärkt för mindre barn och har ett brett utbud av barnbackar, långa pister vilka bjuder på en hel del lekfullhet även utanför pisterna.
Men ett område långt ifrån heli-skiing kan du vandra upp till valfri topp, naturligtvis inte helt kravlöst, men ingen helikopter behövs. Wagrain-Klainarl är hemvist för främst danskar som Lion Alpin stadigt levererar till sin vänort. Wagrain-Kleinarl är ett självklart alternativ före Åre, det är både billigare och bättre på alla vis.

Att göra när man inte är i backen?
Wagrain-Klainarl är litet men trots det ligger after-ski restaurangerna tätt intill pistområdet. Alla är i stort set likadana, tyska schlagers varvas i vanlig ordning till allsång. Några har liveband andra bara hög musik.
I byn är Riverside det mest populära utestället.
Skidområdet har egna arrangemang främst under deras högsäsong v7-9 då det bjuds på festivaler och internationella akter (besök turistrådets hemsida för info).

Mat
Det finns två riktigt bra restauranger i området. I Wagrain är det Josef Ebner Waldhof och i Klainarl ligger exklusiva Aichhorn Resturant & Café som drivs av kocken Franz Aichhorn. Är du trött på knödel och gulasch, unna dig en middag för 70€ det blir en vattendelare i matupplevelse, det får du på Aichhorn
Vattenland finns även det med romerskt bad och massage.

 

Hur reser man till Wagrain Klainarl
Norweigan från Arlanda till Salzburg. Det bekväma alternativet är taxitransfer direkt till Wagrain billigare alternativet är tåg till St:Johan därifrån är det buss till Wagrain.
Sträckan Salzburg-Wagrain är ca 70km.

Kostnader och annat

wagrain Hof

Väl tilltagna rum på Hotel Wagrainer Hof

Boende Wagrainer Hof 70€ uppåt
Liftkort 1v ca 240€
Transfertaxi från 40€-120€ beroende bolag. Boka transfer innan resa för bästa pris.
Högsäsong V6-V9.
Norweigan ca 2500kr ToR
Öl 4 eur
Lunch 8-13 eur
Besök http://www.wagrain-kleinarl.at/en/winter.html för mer info.