USWE Patriot 15L Imponerar

”USWE uttalas [you-swii] och betyder ”Kick-Ass” på svenska. Hmm, vi svenskar vet att detta inte stämmer, men alla andra diggar detta hårt. Och då tycker vi att det är OK” 

Förklarar träffsäkert en av de två grundarna Karl-Johan Engdal “USWE”

Erfarenheten

2017 cyklade jag ensam ned för ett brant slingrig trail i österrikiska alperna. Oturen var framme och min ryggsäck slog till mig i bakhuvudet. Slaget var så kraftigt att min kropp slungades framåt, över styret och slutade med krossad hjälm.

Förutom materiella skador så klarade jag mig ok, bara en skadad axel. Olyckan gav mig en rejäl tankeställare kring säkerheten med att cykla med ryggsäck. 

15 liter är perfekt daypack.

Den modell jag hade var en sk enduro-ryggsäck försedd med sk ryggskydd. Tanken är god, ryggskydd och ryggsäck i ett känns säkert. Men hur säker är egentligen en ryggsäck som trots alla möjliga fästen och system sliter sig och knockar cyklisten i luften? Inte alls, törs jag påstå.  Det är ett konstruktionsfel, USWE har korrigerat det.

Jag har så många ryggsäckar att det har blivit en del av min inredning. Ingen av de ryggor jag har är särskilt säkra även om de kallas mtb-ryggsäck. De fyller sin tydliga funktion som förvaring och det gör egentligen vilken rygga som helst oavsett om det står mtb eller skolväska på den. Det råder en missledning av konceptet och dess syfte kanske för att sälja dyra väskor med inbillad säkerhet.    

Det är tydligt att det är förvaring som är primärt och inte så konstigt eftersom det är en ryggsäck. Det som stör mig är att tillverkaren slänger med något som liknar ryggskydd höjer priset några hundringar och kallar sedan väskan säker. Ett bra säljknep,  alla vill cykla säkert. Tyvärr är det placebo, säkerheten är tydligt blek. 

Å andra sidan håller jag inte på med freeriding för det är så jäkla tryggt och kallar inte sporten säker, för det är den inte. I samma stund; Om man med enkla medel både kan cykla bekvämt och säkert, varför inte?

Av tillfällighet såg jag USWE dyka upp lite här och där, började googla dem. Överraskande visade det sig att USWE är ett svenskt varumärke. Hur kunde jag ha missat detta, ofattbart!

Skickade ett snabbt mail till dem och frågade vad deras story var. Den var lika grym som deras ryggsäck visade det sig.

Storyn

USWE är ett svenskt varumärke som startades av Karl-Johan Engdal och  JG år 2007.  De kommer ursprungligen från Motocross/Enduro sporten där de själva använde vätskeryggor – som de avskydde. Övertygande om att de kunde göra bättre ryggor, köpte de en gammal symaskin och ett par rullar textiler, nötte-nötte-nötte, tills de lärde sig att sy ryggsäckar. Drygt 6 månader senare var den första produkten klar för cross/enduro-marknaden. De fick snabbt snurr på businessen och många duktiga världsförare inom Cross & Enduro har sedan dess valt att köra med USWE vätskeryggor. 

2014 släppte USWE (You-Swii) första MTB-rygga tillsammans med cyklisten Steve Peat och kort därefter vann de sitt första design awards (DIA 2015). Idag är MTB USWE´s absolut största marknad, med distribution i totalt 36 länder. Utöver MTB och Motosport, så har de nu också börjat att etablera sina ”kick-ass” produkter inom Trail Running och Winter sport. 

Fästet sitter perfekt

Hur bra är USWE Patriot L15

USWE Patriot är inte ”bara” en ryggsäck. Konstruktionen skiljer sig från en vanlig ryggsäck. Grundstommen är ett ryggskydd som man byggt väskan kring. Inte tvärtom som många andra ”säkra”ryggsäckar som byggt en helt vanlig ryggsäck och slängt i en ryggplatta. USWE har därför en stadigare och säkrare konstruktion än många andra MTB-ryggor. 

USWE har skippat alla bärsystem-traditioner och gjort ett eget bärsystemet som är likt en sele som löper över armarna, runt kroppen och knäpps fast över bröstet. Den här konstruktionen gör att väskan blir ett med kroppen och sitter stadigt på ryggen. Systemet kallar de ”No Dancing Monkey”

Du kan byta ut låsmekanismen till ett GoPro-fäste som sitter stadigt mot bröstet. 

Brukar du filma med bröstsele har du förmodligen upplevt samma problem som jag när du använder en vanlig rygga över selen. Remmar som fladdrar i bild, GoPro-selen hamnar snett och sitter obekvämt under väskan. Plus att först trä på sig GoPro-selen och sedan ryggsäck är omständigt. USWE har fattat det här och gjort ett sele som sitter exakt där det ska. Ett stabilt fäste som inte rör sig det minsta, ens över de mest stökiga och påfrestande partierna i ett trail.

I praktiken 

Jag har cyklat med USWE Patriot 15L i det vanliga svenska vårvädret dvs, 70% regn, 25% skitkallt och 5% sol. Under två veckor har jag utsatt väskan för olika tester. Framförallt testade jag gopro-selet som jag var ytterst tveksam till. Hur den skulle hålla sig på plats när väskan var full. 

Jag lastade tungt, ungefär 8kg i ryggsäcken och det fungerade inte alls med GoPro-fästet. Ryggsäcken pressades neråt och fästet drogs mot min strupe. Direkt obehaglig känsla när den hårda plattan för fästet skavde in i halsen. 

Snabb slutsats; Ryggsäcken är inte gjord för sådan vikt och du ska inte heller packa så tungt när du ska ut i skogen .Därför är inte det här något problem.

Fyllde ryggsäcken på nytt; med ett vätskesystem 1,5l, en pump, en gaffelpump, en regnjacka, GoPro-batterier, first aid, snickers, slang, verktyg samt hjälm. Väskan satt perfekt och så även GoPro’n som satt stadigt mot mitt bröst. 4kg är en hyfsad säker gräns för att USWE Patriot ska sitta bra på ryggen och bibehålla rätt vinkel för GOPro. 

Storleken 15L är absolut det perfekta måttet för en MTB-rygga. Du får med dig allt du behöver och är smidig i trailen.

Passformen

Jag har problem med många ryggsäckar; att de antingen glider ned över min ena axel och måste alltid hålla ihop banden på mitten med ett spänne. Alla ryggsäckar jag haft hittills dansar runt över ryggen oavsett märke. Därför undviker jag oftast ryggsäck och använder det bara om jag måste

USWE konstruktion gör att väskan inte är märkbar. Jag har cyklat tekniskt, stökigt, brant utför, uppför, hoppat, droppat. Gjort allt man kan tänka sig att en vanlig ryggsäck skulle börja bete sig irriterande, men inte den här ryggsäcken. USWE Patriot sitter stadigt, efter en tid märkte jag inte ens av ryggsäcken. Faktiskt så lite att jag satte mig i bilen med den på för jag glömt ta av mig den. 

Kvalitén

Stommen i USWE Patriot är mycket stabil pga ryggskyddet och det ska mycket till om du lyckats få väskan mjukt och svampig i stommen. Tyget är i nylon och är vattenavvisande. Lätt att få rent från lera och smuts. Välplanerad inredning med massor med fickor och fack för slangar och verktyg. Självklart finns det ett vätskesystem. Utsidan har en väl tilltagen hjälmficka för vanlig mtb-hjälm och remmar som gör det möjligt att fästa en dh-hjälm. Bärsystemet är kraftigt och inget sladdrigt trams utan genomtänkt och stabilt.

Tillsist

Jag är övertygad av USWE Patriots kvalitet och prestanda. Bärsystemet är genialt, passformen är superbt. Man har inte lämnat något åt slumpen utan allt har en tanke. Jag har aldrig känt mig så bekväm och säker med någon annan ryggsäck. Den smarta Gopro-lösningen är briljant (extra tillval). Det finns även en mobilficka att köpa till som du fäster i axelremmen Med den här ryggsäcken kommer få en härlig trailvän de närmaste 10 åren, mycket skulle förena mig om någon lyckas förverka den innan dess.  

Pris 1450kr

Mer info https://se.uswe-sports.com/bike

Text och bild 1, film 1 @Leon Grimaldi