Samsung

0

Samsung M7600 Beat Dj


samsu

Efter att ha arbetat som pro-deejay  i nästan 14 år med säsonger på b la Ibiza och med guldskivor i bagaget så var det inte konstigt att jag ville sätta tänderna i denna lur. Teknik nörd som man är och dessutom en fantast av musik så var det mer en självklarhet än en tillfällighet att få sätta sig in i denna ”Beat DJ” . (klicka på bild för film)
Om vi till en början bara lämnar dj funktionen och koncentrerar oss på telefonen och dess funktionalitet. Dvs ringa, prata, messa, surfa. Så är jag ganska nöjd med både gränssnitt och logik. Samsung har under åren utvecklat sig från att leverera dåliga och tråkiga telefoner till riktigt bra och roliga. Samsungs intrång i GSM världen var till en början inte någon direkt hit. Konstiga menyer och skicka ett vanligt SMS var i stort omöjligt och direkt krångligt. Även om det var en av de första att lansera en kameramobil i mobilt format så var de långt ifrån de andra märkena i sin utveckling beträffande användarvänlighet.


2009 har Samsung tagit sig ut ur träsket och är på banan tillsammans med sina största konkurrenter. De satsar på knivskarpa displayer roliga features och är kanske steget före några av sina närmaste konkurrenter. Men fortfarande känns det som de har en del att lära för att få till det helt perfekt.  Samsung M7600 som modellen heter är en ren touch mobil. Utrustat med en 3,2 meg kamera, 2,8”  OLED-skärm samt  Bang Olufsen högtalare .


Vi testade att videofilma och kvalitén på filmen lever inte upp till den kvalitet som OLED-skärmen kan leverera. Utan resultatet var ganska dåligt. Vi testade även filmkänslan i att titta på en helt vanlig film (divx format) i mobilen. Överraskande bra och håller en kvalitet långt högre än dyrare modeller. Vissa har klagat på att det är svårt att se skärmen i stark solljus. Men inget vi har reagerat över utan tycker den fungerar bra även under dessa förhållanden.
I vissa lägen känns 2,8” skärmen liten. I synnerhet när man lägger upp små widgets. Som helt plötsligt börjar stapla sig på varandra eller inte synas helt.
Ljudet kommer från Bang Olufsen och de små högtalarna låter väldigt bra. Det finns även en 5:1 funktion som endast fungerar om du använder lurar. 5:1 eller inte?!, men bra låter det . De hörlurar man får med är även de av mycket god kvalitet. Det är sällan som mobiler kommer med lurar i denna klass.  Vilka du enkelt pluggar in i 3,5mm kontakten i toppen.


Det interna minnet i mobilen är endast 50megabyte. Vilket jag tycker känns snålt för en musik mobil. Men det har man kompenserat med en kortplats för Mini SD och kan ta upp till hela 16gig. Dock har jag vi inte hittat något kort i den storleken då vi sökt hos de vanligaste butikerna.
Musikdelen är super enkel att använda. Snygg blädderfunktion och det är en barnlek att skapa spellistor.


Nu till “Beat Dj”- funktionen
Låt oss vara överens om att funktionen för en deejay är att mixa ihop två stycken låtar med varandra. Gärna helt omärkbart. Själva grundprincipen är att-  leverera musik non-stop.
Det kan du helt glömma med Samsung ”Beat Dj”. Med det var besvikelsen mycket stor. För mig föll hela konceptet  som de kallar ”Beat Dj”
Det du kan göra med funktionen, är att dra fingret över en animerad cd skiva och få fram ett ljud som liknar något som skall kallas scratch. För den som inte är så insatt så är en ”scratch” när man drar en vinylskiva fram och tillbaka och med det skapar olika ljudnyanser. Den här effekten är nog den sämsta jag har hört sedan Boss lanserade sin DR-1 (trummaskin -86). Vidare så kan du tillföra effekter som filtersvep, reverb ,echo och en handfull effekter till. Fast bara på en låt samtidigt. Du kan sedan spela in ditt trixande och använda det som en ringsignal. Att mixa ihop två låtar med varandra går alltså inte?! Att ens kalla detta för ”beat dj” är ett hån mot hela deejay kulturen och mot alla de som verkligen lägger ner tid på sitt arbete som deejay. Den här funktionen har inget med deejay kulturen att göra eller ens tillhöra, den är för dålig och funktionslös. Ser man det som en kul feature i en mycket funktionell telefon så är den okej. Jag ser ändå positivt på detta första steg mot en kultur som de har mycket att lära av. Detta kan vara början på något som kan bli jätte bra. Jag väntar med glädje på det och har Samsung några frågor så det höra av sig så ska jag lära dem hur man rattar.

Sammantaget så gillar jag luren av främst tre skäl. 1. Prisvärd, du kan hitta den för 4000kr. 2. Mycket bra skärm. Skarp och det är ett riktigt nöje att titta på film i den. 3. Musik funktionerna som spellistor och enkelheten gör att det är kul att använda mobilen som mp3 spelare. Samt att det är mycket bra ljud i den. De medföljande lurarna är ett stort plus.
Jag gillar inte 1. Dj funktionen. Det har som sagt inget med yrket dj att göra ”what so ever”…köp inte telefonen för denna funktion. 2. Att skärmen inte rymmer sina widgets fullt ut. De staplas på varandra eller får inte plats på bredden. 3. Batteriluckan känns som ett hemmabygge och något man glömt på ritbordet under konstruktionen. Man får bryta upp telefonen och det känns som att hela telefonen skall falla isär. Dålig lösning.


Vill du ha en snygg och funktionell telefon i hyfsad prisklass så rekommendera vi Samsung Beat DJ. Vi vill bara understryka –  Ha inte för höga förväntningar kring ”Beat Dj” funktionen, så kommer du att gilla den ”söta telefonen”, som en av tjejerna på red sa.

Text:Leon Grimaldi

No comments