Olympus OM-D E-M5 Mark III

Under en dag hade jag nöjet att testa Olympus nya OM-D E-M5 Mark III.
Uppföljaren till E-M5 Mark II uppfyller definitivt förväntningarna för de flesta som funderar på att uppgradera sitt gamla hus. Är man ny inför Olympus och deras E-M5 är det en intressant kamera med många spännande funktioner och kvalitéer

I handen
Det är imponerande hur Olympus lyckats med den ergonomiska konstruktionen på ett kamerahus som går ned i bröstfickan. Greppet passar mig utmärkt, och de har lagt till med ett tumgrepp som inte fanns på föregångaren vilket gör greppet bekvämt och stadigare. En detalj Reglagen; slutare, bländare och funktionsknappar är placerade med uttänkt avstånd för att skapa god ergonomi både för små och stora fingrar.

Tekniken
Sensorn är 4/3, 20M Live MOS-sensor optimerad för att hantera marknadens i särklass bästa stabiliseringsystem. Sensorn har fått en AR beläggning för att minska spökeffekter, extra bra vid kvällsfotografering. Sökaren är snabb och tydlig. Av någon märklig anledning tittade jag direkt i displayen 8 av 10 gånger, vet inte hur den här fula ovanan kommer sig men det kändes naturligt och behändigt. O-led skärmen är tydlig och med touchfunktionen kan du trycka av och ställa fokus direkt på skärmen. Bilderna skickar du via Olympus app till mobilen och sedan sprida i dina kanaler.

Autofokus
Autofokusen har skärpts till och begåvats med samma precisa fokusfunktion som storebror Em-1 mark II. Eye fokus och ansiktsfokus är självklart och godkänd följefokus som levererar problemfritt i dunkelt ljus. Hänger med rörliga objekt från ljust till skuggiga partier. Det hela är möjligt med 121 punkter korstypslayout och fasavkännande AF. Dubbla fyrkärninga processorer gör det möjligt med snabb informationsflöde.

Otrolig stabilisator
Olympus har verkligen lagt hela sin styrka i att utveckla sitt stabilisatorsystem till marknadens bästa. Olympus har inte sparat på krutet när det gäller E-M5 Mark III, de har gått all-in. Med femaxlig stabilisator får du 6,5 EV-stegs komposition om du använder Olympus 18-100mm lins. Har du ingen pro-lins har du fortfarande 5,5 EV-stegs komposition, vilket fortfarande är bra. Utifrån det fick jag skarpt resultat handhållet med 7sekunders slutartid (med kamerans egna stabilisator), du kan alltså lämna stativet hemma. Det gör det även möjligt att fota high res shot som är en hopslagning av flera bilder (50mp bilder!) utan stativ. E-M5 Mark III är unik i segmentet och jag är imponerad.

Film
Med Olympus stabilisator behöver du ingen gimbal när du filmar med OM-D E-M5 Mark III. Huset och lins väger inte något och det är enkelt att att hålla systemet stadigt vid panoreringar och gång.
Skärmen går att vrida ut åt vänster och vinkla i 360 grader, det underlättar filmningen och reducerar reflexer.
Formaten som stöds är 4K (3840 x 2160) och C4K (4096 x 2160). Vid en bildhastighet på 30p, 25p eller 24p med 4K, eller en bildhastighet på 24p med C4K, och en högsta bithastighet på 237 Mbps kan du filma i den digitala biostandarden för 4K.

I praktiken
Under tiden jag använde kameran testade jag både nattfoto, sportfoto och naturfoto. Jag klättrade med kameran, vandrade med kameran och verkligen provocerade den. Som den aktiva person jag är känner jag ofta att kameran är i vägen och blir ett problem. Remmar skaver och huset blir mer en begräsning än nytta.
Under min framfart med Olympus OM-D E-M5 Mark III kände jag mig fri och aldrig begränsad eller irriterad över skav och vikt.. Friheten var total helt utan kompromiss, kameran satt bekvämt i remmen jag kunde säkert och enkelt hajka uppför, hoppa och klättra.

Är man i miljöer som är väderkrävande handlar det mycket om bra utrustning för att kunna leverera säkert och tryggt. Tål inte utrustningen väder är det ett rejält problem och det samma gäller naturligtvis kameror.
Olympus förmåga att göra vädersäkra hus är imponerande och ensamma om att ha kameror i det här segmentet som klarar yttre påfrestningar som de gör. Att aldrig behöva oroa sig över regn, kyla, fukt eller snö är en befrielse. Du kan ställa dig i duschen med kameran (på egen risk) och den fixar det. Det är långt mycket bättre än de flesta konkurrenter.

Saker kunde varit bättre
Allt är inte solsken, utan Olympus OM-D E-M5 Mark III har brister. En av dem är batteritiden. Man kunde tro att Olympus fixat till det efter kritik mot tidigare modeller, så är inte fallet. Du kommer behöva minst två batterier till huset för att klara dig en halv dag. Betydligt fler om du filmar. Har du en powerbank kan du ladda mobilen genom den. Tyvärr går det inte att ladda kameran samtidigt som du använder den. Är du på vandring kan du alltid lägga den på laddning över natten och den är klar när du vaknar. Men långa timelaps med extra ström går inte.
Beträffande video saknar E-M5 Mark III LOG utan har något Olympus kallar flat. Det är precis som det låter, ingen kontrast applicerad. Det är ingen LOG. Att man inte har utrustad den med O-log som de andra modellerna är ett mysterium för mig.
Filmning har blivit en stor grej även för fotografer så varför inte utrusta kameran med det som krävs. Vidare hade det varit toppen med 4k 60p. Det är inte många som har det men är det verkligen så svårt att klämma in det i en produkt 2019?

I det stora hela
Olympus OM-D E-M5 Mark III är en kompetent kamera. För dig som är trött på tunga och otympliga kameror. En sann kamrat för resefotografer och friluftsentusiaster eftersom den är vädersäker och liten. Bildkvalitén är mycket bra och med imponerade bildstabilisator är det en kamera som aldrig kommer att svika dig. Trots bristerna i LOG avsaknad av 4k 60p är det inte ett stort problem då jag inbillar mig att den vanliga brukaren inte har det på sin kravlista. Batteriet går att använda sparsamt igenom att slå av extrafunktioner och förlänga drifttiden.
Priset är ca 13.999 kr och är konkurenskraftigt. I beräkningarna måste man ta med linser och tillbehör och helheten gör Olympus till ett mycket prisvärt system. E-M5 Mark III är i en egen klass i mellansegmentet, en trygg vän att ha med på resan i naturen eller reservkamera att ha i väskan jämte ett större proffshus.

 

Du köper den här

Text Leon Grimaldi