CAT S50

En stenhård telefon för tuffa tag

catsa50

Du känner säkert till de gigantiska maskinerna, Caterpillar, CAT ,bulldozerfolket ? Nu har de alltså gjort en bulldozer-telefon,S50, eller snarare en uppgradering på den tidigare B(ulldozer)15 som jag inte har några erfarenheter av. Men jag har erfarenheter av krossade mobilglas, fuktskador och ihjälfrusna telefoner. Vet inte hur många Iphones som blivit mördade pga skitsaker.

S50 är en android-telefon för oss klantskallar och aktivt folk. CATs poäng är att man ska våga plocka med telefonen till skidbacken, downhill-spåret eller på stranden.

S50 är ingen slimmad sak, inte alls tunn men tämligen lätt. Runt telefonen sitter en fastskruvad plastram för att skydda mot stötar, väta och damm och är klassad enligt Am-försvarets standard IP67. Displayen är 4,7” HD-upplösning (1280x720pxl) med Gorilla 3 screen även kallad okrossbar skärm. Med fyra kärnor som ligger på 1,2ghz är den kanske inte världens snabbaste, men med 2gb arbetsminne så är det fullt tillräckligt för de flesta. Internminnet är 8gig ,riktigt snålt, men du kan uppgradera med ett SD upp till 128gig Självklart är den utrustad med 4G. Vill ge ett plus till att telefonen är hyfsat ren på onödiga tvångsprogram som ex Sony och Samsung envisas med att påtvinga användaren. I S50 finns inget sådant tjafs. Det gör att telefonen är snabbare än min Sony som på pappret ska vara snabbare men verkligheten är helt annan.

Kameran

Huvudkameran har 8 megapixel upplösning. Den går igång direkt med ett knapptryck, hanterar motljus galant och zoomar snabbt. Den sköter sitt jobb bra, och ger mindre brus än den i min xperia med 20megapixel, Men det finns ett stort frågetecken kring hur man tänkte när det gäller frontkameran som endast är vga-upplösning??! Detta hoppas jag förbättras i framtiden, även om man nu i huvudsak inte köper en CAT vare sig för design eller kamera så är det 2014, det är ett måste med kamera på riktigt.

Ljudet

CAT har låtit satsa en del på den saken och man blir glatt överraskad då Android oftast har helt värdelöst ljud när det kommer till högtalare och lyssning. CAT får de flesta andra tillverkare att gå ned på knä, då de har sitt belönade waves-system . Det gör CAT minst lika bra som Iphone i ljudkvalité. Det gäller även högtalarlyssning och talljudet i luren.

Catsa50

(bild 2,out of the box)

Mjukvara

S50 kommer med Android 4.4 kitkat och man har introducerat CATs nya appstore (egentligen är det en sektion i den vanliga google Play) där de har handplockat över 1000 appar som CAT tror sina användare kommer gilla särskilt mycket. Jag botaniserade runt för en stund och insåg att de faktiskt har en hel del bra appar man kan plocka hem. Dock kändes det rätt oklart över varför man valt att lägga in en shark app som default?

 

 

Navigering

Den virtuella navigeringen fungerar även när skärmen är fuktig. För att åter jämföra med min vattentäta Xperia så fungerar den funktionen mycket bra. Det gör den inte på Xperian fast man i reklamen vill mena att den är perfekt. S50 håller vad den lovar och funktionen är bra.

Catsa50-2
(bild 3, S50 vs Xperia)

Den fula ankungen

Helhetsintrycket är delad romantik. SA50 är robust det råder inget tvivel kring det. Gorilla-skärmen känns minst lika bra som den på Xperian. Inga brister i kvalitén eller känslan, möjligen bättre på S50 än Xperian eftersom den tål stryk. Jag gillar den yxiga designen men den är inte till för vem som helst. Tänk dig vinter, -25 grader, fingrarna är som frysta prinskorvar, då är det svårt att greppa kring en super-slimmad telefon. Då och då är jag i den miljön, där fungerar aldrig mina telefoner men S50 tål både kyla och är greppvänlig vilket gör den perfekt för folk som är ute i svåra förhållanden. Därför överväger jag greppvänligt och klumpigt mot slimmat. Vill du ha något som håller tuffa tag, då är SA50 det enda dugliga alternativet. Slutligen CAT S50 känns som en ful svan bland de andra plaskande ankungarna.

Pris ca 4500kr.