Cononmark ett blixtsystem att räkna med

0

I en värld där vi lever i en komplex framtid där allt blir mindre och enklare så är det en bransch som missat detta helt, nämligen kamerabranschen. Kamerorna blir knappast mindre eller lättare mitt D4-hus väger 1,3 kg utan lins!! Mitt blixtkit väger säker 10kg och det är ett gympass att plocka med sig riggen ut. För det är oftast när man tar saker ut från studion som den riktiga fotningen börjar (ni får ursäkta) och det är där man vill ha det enkelt för sig. Man har låtit sig själv acceptera vikten och kånkande av onödigt tung utrustning medens andra branscher har gjort saker lättare och enklare så har kamerabranschen struntat i enkelheten helt och hållet.  – Nu tänker du, att både Elinchrom och Profoto visst har mindre kit. Jo det har de, men de väger fortfarande för mycket för att vara relevant till ordet komfort. Jag söker ständigt nya saker som kan förenkla mitt fotande och förbättra kvalitén. Det är ingen enkel kompromiss och som oftast slutar att man väljer tung vikt före lätt eftersom de mindre aggregaten är dåliga.

Men efter en tids sökande, läsartips och öppna ögon så har jag hittat ett kit som fungerar över förväntningar dessutom i sammanhanget billigt endast 7995kr inkl sändare. Lösningen heter Conommark G 40. Det är ett batteriblixtsystem enligt modellen batteriaggregat med ett 400w huvud, men ett superlätt sådant. Här har man tänkt användarvänligt hela vägen från den praktiska batteriväskan som du enkelt slänger över axeln till den följsamt smala kabeln som du stoppar in i blixten, till pistolgreppet. Det här är detaljer som konkurrenterna missat helt!. de flesta andra märken har gjort kablage och fästen för otympliga och styva, men Cononmark har tänkt ordentligt i ledordet komfort och enkelhet och löst det med en enkel telefonkabel. I paketet får du även med en trådlössändare som fungerar över 3g nätet. Det gör att du har garanterat 100 meters mottagning i öppen terräng. Sändaren är digital och du har exakt samma display som den på blixten vilket ger total kontroll.

Bilder tagna med blixten

Man lovar ca 200 blixtrar med fullt laddat batteri. Jag vet inte i skrivande stund hur minusgrader påverkar men om man räknar i sämsta fall i 10 minus till 100 blixtrar i 1/1 så tycker jag det är okej. Kinaprylar är inget jag brukar förespråka för att de håller oftast generellt låg kvalité. Men det stämmer inte med denna blixt.  När det gäller blixtrar så kan man ofta se låg kvalité i form av ojämnt ljus både i styrka och färgton. Men G40-huvudet håller jämnt över hela registret. Den fungerar minst lika bra som sina dubbelt så dyra och än mer klumpiga konkurrenter, eller jag skulle inte vilja kalla dem för konkurrenter då Cononmark håller sin egen klass långt ifrån dem.

Funderar du på en riktigt bra och kraftfull mobilblixt så är detta ett mycket lyckat och prisvärt köp. Jag fotar allround och jag har funnit den mycket användbar både till actionsport som ex Skate, Bmx och Moto-X. Men även porträtteringar och stilleben. I korthet prisvärd och mycket högt presterande blixt.

Känner du att 7995kr är lite dyrt för hela kittet då finns det en billigare variant “DL” som är utan sändare men i övrigt samma blixt och funktion, den betalar du 6995kr för.

Du hittar blixten här HT Foto

Taxt/Foto Leon Grimaldi

No comments