Det har blivit lite av tradition för Oakley att vart fjärde år släppa ny kollektion av highend cykelglasögon som skakar om marknaden. Så har det varit i drygt trettio år så är det även idag. Jawbreaker är bidraget till den nya eran av cykelglasögon av toppkvalité och hetast på marknaden just nu.
Med Mark Cavendish i täten har det tagit två år att framställa dem, en process med 100 olika designalternativ, 9600 timmar i labbet och fälttester innan de vågade släppa dem i butik.
Jawbreaker är inte små och nätta, är betydligt större än ex Radarlock. Och designen är något mer kontroversiell än Racing Jackets. Men trots sin submodernadesign så känns de smått retro. Kollar man på Heritage kollektionen ser man raka influenser från dem.
Vad får man?
Problemet med att använda glasögon och hjälm är att glasögonarmarna har förmåga att fastna i hjälmanordningen. Irriterande och kan direkt vara farligt. För att minska det problemet kan du justera armarna oberoende. Du vinklar upp ett spänne på bågen och tillåts att skjuta armen i önskad längd, och passa in den perfekt med hjälmen på.
Om du använt Radarlocks vilka i sig är bra glasögon, så kommer du märka skillnad på glasögon-armarna. Jawbreaker är inte gummiklädda utan känns mer plastiga än Radarlocks. Detta för att lätt kunna glida in mellan öra, huvud och hjälm. Glasögonen sitter bestämt på plats utan gummit så jag känner inte att jag saknar det.
På linsens överkant och underkant sitter det fem rejält tilltagna ventilationsspringor. De finns där för att hålla borta imma. Jag har använt Jawbreaker i en rad olika former av väder från tropiskt till kallt, regn till snö och det har inte kommit en gnutta imma på glaset, allra helst inte med Iridium Coating som gör att glaset alltid är kristallklart och håller borta svett, vägdamm och fett.
Switchlock är det som Oakley kallar låset som håller fast linsen i bågen. Linsen byter du enkelt igenom att fälla upp bygeln kring näshållaren (switchlock) och linsen reser sig ur sin fålla. Det är enkelt att montera tillbaka utan våldsamheter.
Optiken
”Prizm” är inget eurodiscoband utan namnet på Oakleys nya lins som sitter i Jawbreaker. Den ska framhäva färgdetaljer där ögat är som mest känsligt, även trycka fram kontraster och ge en förbättrad ljusbild under dunkla förhållanden ex i en skog.
Detta utlovar Oakley i korthet.
1) Ge ett skarpare synfält över hela ögat
2) Förbättra färger och nyanser
3) Optimera förmågan att se rörliga föremål och bedöma dem ex flygfän, fåglar etc.
För att förenkla saken så menas det hela med att världen ser fantastisk ut igenom Prizm. Verkligheten upplevde jag så här, – Igenom Prizm får du en rejäl boost av färger kontraster och nyanser och nog är det så att man upplever allt lite vackrare. Men man blir även säkrare cyklist. När jag föreslagit dessa som alternativ på forum och för vänner, fälls alltid kommentaren –De är dyra..det är sant de är dyra, men jämfört med vad, Biltema? Vad Jawbreaker gör som inte billigare alternativ gör är att ställa verkligheten till det bättre inte mörkare eller enbart ställa upp kontrasten som andra glasögon. När man cyklar MTB med varierande miljö av sol, skugga, nivåskillnader, stökiga stigar. Då värdesätter man Jawbreakers och Prizm utsökta förmåga att hantera variationer, kontrast och färger. Allt blir förstärkt på rätt sätt utan tillgjordhet.
En viktig sak att föra till protokollet är säkerhet. Att cykla utan glasögon är som att cykla utan hjälm. Att få en fluga eller grusstänk i ögonen kan sluta illa. Jawbreaker är rejält tilltagen och täcker upp hela området ovanför näsbenet, inte en chans att en fluga smiter under bågarna som i de mindre slimmade modellerna. Man kanske ser ut som en utomjording i ett experimentlabb. Jag orkar bryr mig om småsaker bara jag får cykla och ironiskt nog se-bra–ut..
Sammantaget
Oakley har gjort vad de brukar, inte dragit ut på några större designsvängar utan spelat ett fair game. Blandat ultra-modernt med retro vilket ger dem igenkänningsfaktor men fortfarande med ny-känsla och trygghet.
Du kan själv välja linser och en rad olika färgvarianter erbjuds. De är inte billiga, men om jag ser till hur bra de håller, och de timmar jag använder dem, så är de värda vart enda öre.
Jag använder dem till alla sporter jag utövar, inlines, skidor, trailrunning och självklart cykling i olika former. Jag gillar den väl tilltagna storleken och linsen ger inga reflektioner. Normalt brukar jag irriterat se mina egna ögon reflekteras i billigare modeller, inte en förnimmelse till det i Prizm-linsen. De här glasögonen är till för dig som är seriös med din sport och i behov av riktigt bra glasögon som boostar synfältet. 9600hr i labbet har gett oss ett par mycket kompetenta cykelglasögon för dig med kräsna krav.
Foto/Text Leon Grimaldi