MTB

Trek Farley 5

Fat bikes är inget jag har gillat särksilt mycket. Jag har konsekvent undvikit dem. Skälen har varit många och kunde inte se hur dessa cyklar skulle kunna vara bättre än något annat jag är van vid.Som person stänger jag aldrig några dörrar, kikar gärna in där de står på glänt. kliché!! Ja, du har rätt det är kliché men fakta., jag kan inte ducka för det. Därför valde jag att testa en Trek Farley 5.

-15 grader, det är kallt inte direkt cykelväder. Jag är annorlunda, kanske lite knäpp, Det är något speciellt med den friska luften, den vita snön som gnistrar och tystnaden i skogen som jag gillar.Snön har precis täckt över alla rötter, stenar och hål. Skogen ligger orörd precis som en nypistad skidbacke.

Här är Farlyn som bäst. Den tar sig fram oberörd, smidig som en ninja och snabb som en vessla över den tunna skaren. Skogen blir ändlös, en lekplats, nya möjligheter som aldrig kunde anas under sommaren. Jag kan den här skogen, varje gran och sten känner jag till. Därför valde jag de största stenarna, en klippa, kör rakt ut och cykeln hänger med. Balansen är perfekt. Farleyn är hungrig, äter upp skogen, som en stenkross tuggar den sig fram. En ostoppbar Tiger Tank, men en lätt sådan. Trots sin kraftiga ram och hjul är den mycket lätt med kvick respons.

Farly 5 (1 av 1)

Efter någon vecka försvann snön helt, plusgrader och skogen ligger på nytt bar. Trailen är teknisk och teknisk endast. Hala rötter, stenar och löst underlag är den sanna verkligheten. Allt är studsigt och tvärt, det är avancerad även med en Fuel eller Slash och än värre med Farlyn. Underlaget tilltalar inte alls den stela gaffeln, trots de stora hjulen som tänkt dämpning studsar det hårt mellan tall och sten. Man märker avsaknaden av dämpning som finns på de större modellerna. Det som funkade i snö är inte lika härligt i tö.

Vanlig skogstrail utan stök och hopp är den utmärkt. Den håller upp tempot rejält och är riktigt lekfull över dikena.

Summan
Trek Farley 5 är den billigaste modellen Fat Bikes Trek har, men en utmärkt Fatbike, håller låg vikt levereras med bra hjul och trevlig ram. Dock känner jag att bromsarna har det lite jobbigt över branta partier, det är svårt att få tvärt stopp. Växlarna är inte heller av toppmodell. Bortsett från det har du en utmärkt Fatbike.

Jag saknade dämpning över torrt underlag det blir studsigt och påfrestade över stök. Detta märker du inte av på vintern, då är set-upen ypperlig.

För vem är Farley 5
Det är för dig som vill ha riktigt kul framförallt på vintern. Det går inte sticka under stolen med alla de möjligheter som kommer med Farley 5 är det en biljett direkt in i nöjesparken vi kallar skogen. Den är snabb och smidig och utgör ett självklart alternativ till cyklingen. Dessutom känns den lekfull redan vid första provsittningen pga sin låga vikt och känns som ett kattdjur som springer ut ur sin bur in skogen, svår att få stopp på.. Hoppa, ja det går utmärkt men något osmidig, nedslaget kräver mycket mjuka knän. Men detta är framför allt en trailjägare som ger dig rolig cykling över hela skogen. Har du 32 tusen över föreslår jag den fram-dämpade modellen om du vill ha lite bättre sommarcykling. Vill du bara ha en rolig leksak så är Farley 5 mest prisvärda alternativet.

Photo/Text Leon Grimaldi