MTB

Bontrager botar kylan

Det enkla sättet att bekämpa kylan heter Old Man Winter från Bontrager. Hade jag vetat om det enkla knepet tidigare hade jag kunnat njuta av härlig vintercykling som tidigare varit en frusen förtjusning.

Efter en timma ute
i skogen börjar det svida om fötterna. Det sprider sig till händerna. Samtiden mellan tår och fingrar blir ödesdigert. Det är krispigt, granarna står som istappar i ett fruset Narnia. Jag älskar vintern, cykla i svensk skog en frostig dag i minus fem grader är fantastiskt. Luften är klar, sikten underbar och jämför det gärna med en varm sommardag i alperna.

Hindret har varit just den vackra kylan. Jag har trotsat den, med mina knep. Lager på lager, men det har inte hjälpt, samtidigt som jag ger mig ut så vet jag att inom 60 minuter kommer mina tår vara vita. Jag kan vara känslig, eller så känner du igen dig, det blir kallt.

Bontrager Old Man Winter

Egentligen är det inte kylan i sig som är problemet utan vad du har på dig och fukten som kroppen avger i form av svett. Som bekant måste fukten bort, det gäller även fötterna. Det blir komplexet att både hålla värme och avleda fukt. Jag har provat många MTB skor för vintercykling men har antingen känts som skidpjäxor eller för klumpiga. Bontrager har varit lite oförskämt anonyma med sin Old Man Winter-sko vilket har gjort att det tog tid för mig att hitta den och i rätt storlek (kommer till det senare)

Skon är byggd
utifrån principen lagermetoden med stöd greppvänlig gummisula. Det händer som bekant att man tvingas gå även när man har tänkt cykla. Därför är sulan viktigt, dels att den ger god respons mot pedal men även att man inte slår frivolter när man tvingas att gå.

skor3

Inneskon (fodret) är av fuktavvisande och värmebevarande Thinsulate och mjuka skon känns som ett par tofflor. Du snör på dem med snabbsnörning för att trä dem in i den fuktskyddande ytterskon med värmebevarande innersula.

Ytterskon sitter kvar med dragkedja och två spännen, och bildar ett stabilt paket. Old Man Winter väger in sig på 620gr, kan kännas mycket, men i sammanhanget ganska lite, då mina five ten väger 610 gram och är en iskall sommarsko.

Den tjocka gummisulan
var ett tveksamt inslag även om jag förstår funktionen som isolator mot kyla och bra grepp. Det som oroade mig mest var krångel vid inklick och urklick, men inga som helst problem vare sig i Mallets eller Shimano.
Storleksmässigt var jag tvungen att gå upp två storlekar. De är tämligen små i storlekarna även om de anger rätt cm på beskrivningen, så diffar det. Något Bontrager själva medger som ett problem och ska ses över till kommande kollektion.Old Man Winter kan du mycket väl använda som Fatbike-sko och vintersko för CX eller pendlarsko. Skon är mycket smidigare än vad den ser ut och väl i pedalerna är den bekvämare än flera av mina sommarskor, vilket är ett gott betyg. Dessutom funkar den även riktigt bra på flats där jag testade dem på Shimano Saints utan problem.Finns bla att köpa här Cyckloteket

 

Plus
Mycket bekväma och känns lätta och inger god känsla och kontakt med cykeln.
Håller värmen fantastiskt bra, avleder fukt och bevarar fötterna torra. Timmar av cykling i minusgrader är absolut inga problem.
Halksäker sula
Helt vattentäta med vattenlås över dragkedja.
Lagom högt skaft som inte begränsar rörligheten, utan är följsam hela vägen runt i pedalmomentet.
Hälla på baksidan av skon att fästa positionsljus i under transport till och från skogen.
Minus
Designen är inte direkt fashionable, utan praktisk funktion i sin helhet. Hade varit kul med lite formgivning.Hade varit trevligt med ett BOA-system. Jag vet att andra märken har haft problem med BOA på sina vinterskor. Samtidigt som mina snowboardskor har fungerat toppen med BOA. Därför menar jag att det måste kunna gå att få samma kvalitet även på cykelskor, naturligtvis till kostnad av vikt. Men under vintern är det så mycket andra ytterligheter som spelar in är några gram på skorna.

Sammantaget
En mycket kompetent vintersko där man lagt vikt på funktion och kvalitet och lämnat glittrig konfetti åt sidan för den kvalitén. Old Man Winter är en smidig sko som tål riktigt tuffa tag både i pedalerna som utan dem. Man kan enkelt beskriva skon som en ”gosig” sko för fötterna. Har du rätt cykelskor på fötterna kommer din cykling blir så mycket roligare. Vintercykling är av många underskattat och Old Man Winter är ett riktigt bra hjälpmedel att få dig komma ut även under de kallaste förhållandena och få dig att uppskatta dem.