Donkeyboy

0


Är Norges just nu mest framgångsrika band inom pop svängen. De levererar glada 80-tals influerade låtar med tydliga känningar från tidiga
donkeyhemsida Madonna och ibland även Michael Jackson. För Norge är detta ett kometband då deras båda singlar ”Ambitions” and ”Sometimes” tog båda delad förstaplats på Norges singellista redan våren 2009. För den svenska publiken är de fortfarande lite okända. Singeln ”Ambitions” har rotation på P3 och deras rykte växer fortfarande. De är album aktuella med debuten ”Caught In Life”.

Att slå igenom i Norge som norsktband med någorlunda kvalitet och bli hyllande hjältar är inte så svårt att förstå. Norge är otroligt nationalistiska så nationalistiska att när en journalist vid Aftonbladet skrev ned deras schlagerhjälte t om blev mordhotat så kan man förstå att det försvarar sina färger. Men lika självklart är det inte att slå igenom i Sverige bara för att man gjort det i Norge. Vi är mycket svårare att ha att göra med och ibland har en löjlig skepsis till nykomlingar då vi har släppt igenom skämt som Marc Coolio och Drängarna.

–    Som Norskt band i Sverige är de lite trögare har vi märkt. Men vi känner i alla fall att de vi har mött och den respons som givit oss är mycket positiv. Det hade ju klart varit kul med en högre radiorotation men samtidigt så är det inget vi kräver av dem. Vi är ju debutanter trots allt. Säger Cato

Cato som är en av vokalisterna och i huvudsak låtskrivare i bandet. Hans bror Kent Sundberg och Peter Michelsen spelar båda gitarr. (Trummisen Thomas Drablös och Alexander Garborg Ågedal hade stannat hemma denna dag). Texter och sound är hittigt ihop flätande dock kan texterna ibland var lite till intetsägande men vägs upp av en glad melodi
.
–    Glädjen i musiken är viktig för oss. Vi växte upp under 80-talet och det är en stor inspirationskälla allt vi gör. MTV var nytt då, kanske vår enda kanal mot musik världen utanför Norge. Där spelades det dagligen låtar med Madonna och Michael Jackson det skulle vara helt omöjligt att inte få med den genen i våra produktioner. Även om det låter klyschigt kan vi inte blunda för det som är vår inspiration, skulle vara som att neka till sig själv. Säger Kent medvetet. 

Låtmaterialet känns enhetligt och ingen stress produktion. Ibland är temat i låtarna lite otippat om man ser det till arrangemang och ljudbild.

–    Vissa låtar är skrivna redan -99. Nästan ett sekel och det skulle vara konstigt om det inte märktes alls. Men också ett bevis på att en bra låt alltid håller oavsett ålder eller år.  Cato beskriver det övertygande som det viktiga hjul i låtskrivande han faktiskt är.

Donkeyboy trodde jag var en färskare band än 10år.

–    Det är det också vi bildades 2005, men låtarna har jag sparat på för rätt tillfälle och forum. Donkeyboy är det forumet och därför föll de naturligt på plats i gruppen och det sound vi har. Kent och Cato tittar på varandra när det nästan pratar i mun på varandra.

Hur kändes det att med 10 år gamla låtar kliva in hos en producent som rör om allt.

–    Det kändes inte alls konstigt. Vår producent slet inte sönder låtarna utan tillförde. Vi tillbringade timmar efter timmar i studion med honom en lärorik tid för oss som band. Att kunna arbeta non stop och vi upptäckte intressanta sidor av varandra. En bra läroperiod!!. Berättar Cato med ett leende

Blir det några turnéer med Donkeyboy i sommar.

–    Vi kommer att spela på några svenska festivaler. Vilka har vi ingen koll på..

Lunchklockan ringde och Donkeyboy skulle äta för att sedan ta sig an den hög av cd skivor som ska signerats. Till synes ett evighetsgöra.

 

Text/Foto Leon Grimaldi

No comments