Det här är årstiden då många ställer sin cykel och flyttar in till gymmen. Men fortsätt att njut av att träna ute, det finns rolig träning utomhus fortfarande även om det kan till en början kan verka motstridigt i regn och köldgrader. Bra kläder och utrustning besegrar detta enkelt.Många springer spåret som alternativ, det är inget dåligt alternativ. Det ger bra grundkondition, det är kanske ingen direkt nyhet.Det jag har kommit fram till efter många timmar av variarenade löpträning, intervaller, backträning baklängeslöpning är att trail-löpningen (trail running) har givit bäst resultat.Jag kan inte neka till att variation är att föredra och skapar en effektiv grund med snabba resultat. Men högst på listan står trots allt trail-löpning, i vart fall för mig. Det är en varierande form av löpning där alla muskler aktiveras. Perfekt för mig som cyklar mtb. Dessutom tycker jag att springa spåret blir lätt tråkigt enformigt.
För att ge dig en kort inblick i vad trail-löpning är så handlar det om att springa inne i skogen inte ute i spåret. I skogen tar du dig fram över stock och sten och små stigar. Du aktiverar stora delar av kroppen och skapar en spänst och kontakt med olika muskelgrupper du sällan får i spåret som är monotont löpande.Dessutom tränar du balans och hjärna igenom att snabbt avläsa terräng, och fatta snabba beslut. Enligt mig så mycket roligare typ av löpning som ger mycket mer tillbaka på många sätt.Nu när det nästan är konstant mörker ute har man få timmar att njuta av ljuset, svårt att hinna ut i skogen innan mörkret. För att besegra mörker och kyla behövs rejält ljus, bra skor och lämpliga kläder.
Låt oss börja med ljuset
Ljus är en hel vetenskap, kanske mer en djungel där det är svårt att hitta de exotiska frukterna eftersom alla palmer är i vägen.Många märken skryter om lumen, dvs styrkan på LED-lampans ljus. Här ska du vara lite vaksam, man kan enkelt säga att ju större lumenskrytet på kartongen är ju sämre LED är det. Varför?? En ljuskälla blir aldrig starkare än vad reflektorn gör den. Reflektorns jobb är att återge ljuset och förstärka det och skapa en ljuskägla som är så stark som möjligt med god spridning. En dålig reflektor leder till sämre ljus återgivning, detta i kombination med dålig (billig)LED blir resultatet därefter. Det spelar alltså ingen roll om LED-lampan ger 6000 lumen om inte reflektorn kan hantera det, det blir svagt ljus trots att källan är stark.
LED är billigt att tillverka men reflektorn och armaturen är dyr och det är hjärnan bakom det perfekta ljuset. Till allt kommer även kylning av ledden, för varm LED avger dåligt ljus. LED är alltså känslig teknik som fungerar utmärkt om den hanteras på rätt sätt men lika illa om det slarvas med tekniken under tillverkningen.Jag kan enkelt säga att du inte får en bra lampa under 1000kr. Du kan få en halvbra men om du tränar mycket i mörker kommer du snabbt ställa högre krav och om du cyklar kan du glömma segmentet under 1000kr. De billigare lamporna har ofta sämre reflektor, svagare LED och dessutom klumpiga batteripack.
Jag cyklar och jag springer i skogen. Det sistnämnda oftare under vinterhalvåret, jag ställer höga krav på ljuset, det ska vara starkt, liten armatur och batteriet ska helst inte väga något alls. Det ska helst fungera lika bra för cykling som för löpning eftersom lamporna är rätt dyra så svider det att spendera 5000kr på både cykellampa och löparlampa.
SILVA är ledande och de absolut bästa tillverkarna när det gäller kvalitets LED, de ligger i tydlig framkant när det handlar om att skapa cykel och löparlampor för motionärer och elit som ställer höga krav. Här är det inga blaffiga lumenskryt på kartongerna utan talar tydligt om för konsumenten att de levererar ex 600 riktiga lumen. Vad de menar med det är att de mätt ljuset ut från helheten inte enbart de ljus som LED-lampan kan ge. Vad jag försöker säga är att deras lampor även om de ger 600 lumen lyser starkare och effektivare än andra billigare alternativ/tillverkare som skryter om 1000 lumen. Detta är varför du ska vara vaksam över blaffiga skryttexter.
Trail Speed Elite är ett mästerverk för 2000kr, ingen summa att tala om i sammanhanget. Den är konstruerad med perfektion, högklassig LED med reflektor som kastar en kägla på 90 meter. Käglan är bred och smalnar av framåt och ger 660 ”riktiga lumen”.Det blir dagsljus ute i skogen, skapar inga konstiga skuggor där man kan trampa snett.Du har flera olika lägen att välja mellan beroende på var du springer. I ett elljusspår kanske du inte behöver brassa på fullt ljus, då räcker batteriet i 10h och har en laddningstid på 2,5h. Batteriet är litet och hela kittet med batteri väger bara 62gr, allt integrerat i ett pannband som sitter som limmat mot pannan.
När det gäller cykel fungerar lampan bra för den glade motionären, du kan enkelt fästa den på styret medföljande klammer eller på din cykelhjälm. Men när det går undan ute i skogen krävs det lite mer ljus än den här. Även om det skulle kosta en slant så skulle jag vilja kombinera Trail Speed Elite med en extra cykellampa ex Silva Singeltrack på styret. Då skulle man få en perfekt effekt. Som jag skrev innan kostar det en slant, men är man ute mycket i skogen är detta väl investerade pengar. Vem har råd att skada sig eller missa ett pass bara för att det är mörkt?
Trail Speed Elite är en riktigt bra lampa och är en LED-lampa ur den högre klassen. Du får valuta för pengarna på flera sätt, den är liten, lätt, ljusstark och batteriet räcker länge med kort laddningstid.Den fungerar bra för mindre avancerad cykling. För avancerad cykling ska du titta närmare på Singeltrack som komplement. Självklart så fungerar den utmärkt till skidåkning med.
Jag tackar mig själv för att jag inte lät mig luras av säljarna i XXL som ville pracka på mig en ”White” lampa som var både klumpig och ljussvag. Den gav 1000 lumen försökte säljaren övertyga när hon läste innantill på kartongen, och SILVA bara 660 för dubbla priset. Låt dig inte luras av det här snacket. White är deras eget märke som är byggd av usla Kina-LED och med en reflektor för dagisbarn, den avger absolut inga 1000 lumen och det blir en dyr investering för dig, eftersom du får en tung och värdelös lampa.
Du hittar den här SILVA
Skor
Ecco lanserar i dagarna sin nya Trail Runner-sko Biom Trail FL. Man har lagt ned stor vikt kring att skapa en flexibel sko med närkontakt till marken. BIOM.tekniken är Eccos nya teknik som formar skon efter foten, PU-mellansula som man låtit direktinjicera.Grovt mönstrad yttersula för att ge så bra fäste som möjligt oavsett om det är jord eller hala stenar. Man har installerat en Siliconring i hälen för att hälen inte ska glida omkring i skon när man springer nedför eller klättrar i den.Hälkappan är kevlar-förstärkt så även sargen i skons front. Hur mycket det påverkar skon livslängd vet jag inte men Ecco menar att det skulle stabilisera skon och hålla låg vikt.Detta är i grova drag hur Ecco beskriver sin nya sko.
Det tar tid att springa in en ny sko, lära känna den och hur den reagerar. Man måste ge den ca 10 mil innan man hunnit få in vanan och kan utnyttja den riktigt. När det gäller trial running så är skon jätteviktigt. Att ha kontakt med marken och samtidig få det stöd som behövs är en svår balans, det är här som bra sko skiljer sig från dålig. Vidare är det så att alla skor passar inte alla, vi har alla olika fötter krav och löpstil. Därför finns det ingen ultimat sko.
Jag har tidigare sprungit med Asics, i 8 år om jag ska vara exakt. Gick från Nike till Adidas, från Adidas till Asics. Och några andra märken däremellan.Nu har jag hittat hem, jag har slängt mina Asics, de är helt utkonkurrerade av Ecco Biom Trail FL.
Det är viktigt att poängtera, Ecco har skapat en sko för Trail running, inte för asfaltslöpning. Trail FL är helt bedrövliga på asfalt, för hårda, för hala och för stumma. Jag sprang två mil asfalt och mina ben blödde av smärta efter det. Men på samma sätt som de är bedrövliga asfaltsskor är de helt fantastiska i skogen. Det är vad de är gjorda för och understryker ordet Trail. Söker du asfaltsskor ska du alltså inte välja en Trail modell. Närkontakten med underlaget är fullständig och skon sluter om foten på ett behagligt sätt. Du springer med sko inte i den, det känns som den hör ihop med kroppen. Sulan biter om hala rötter och sten på ett smickrande sätt och man kan lita på den. Trampa snett är näst intill omöjligt pga av den skarpa kontakt med underlaget.
Frånskjut och landning sköts briljant av fodret Biom som är flexibelt och samtidigt stumt. Jag skiftade ett pass tillbaka till mina Asics och insåg att springa med dem var som att springa med två tvättsvampar på fötterna. Vingligt, svampigt och direkt energikrävande, dessutom kändes hela rörelsen över stenar rent livsfarlig. Hoppa vågade jag knappt. Däremot på hård och plan yta så är mina Asics snällare mot benen men där vill man inte vara, utan inne i skogen och kämpa sig fram.
Håller man skon i handen förvånas man över att den känns tämligen tung för att vara så späd. Men på foten upplevs den lättare än många andra löpskor, vad detta beror på kan jag bara spekulera vid, ex att Biom sluter om foten så bra att vikten fördelas på ett fördelaktigt sätt.
Designmässigt är de rätt tråkiga, neutrala. Ecco menar att deras kunder gillar att vara diskreta, kanske undantag för mig som gillar lite färg. Men jag struntar i vilket om skon är bra, vilken den tveklöst är, men hade den funnits i en roligare färg än jordgrön hade jag tagit den utan tvekan. Trail FL är väl tilltagna i storlek och jag gick ned två storlekar för att de skulle sitta bra. Jag rekommenderar därför att du provar dem innan du beställer dem på nätet.
Slutligen
Det är kul att springa med Biom Trail FL man tar sig fram med lätthet i skogen, utan snedtramp och strul. Det går riktigt fort och stabilt över stenar, genom lera och över stubbar. Dock blir sulan rätt styv då det är minusgrader och gör den hal på asfalt. Du bör testa dessa det kommer i vart fall vidga dina vyer som det gjorde med mina. Detta är skor som gör löpningen kul.
Du hittar den här ECCO
På mig
Som avslutande överdel till mitt underställ använder jag Haglöfs Roc Spirit Jacket. Jackan är extremt lätt och fuktavvisande med goda andningshål i sidorna som öppnas med en dragkedja. Det är en skaljacka och har ingen värmande funktion utan skyddar bara mot vind och regn. Jackan är klart prisvärd och har smarta fickor.
Text och test Leon Grimaldi