BenQ SW271 Test

Har under några månader testat BenQ SW271 en skärm ämnad för filmare och fotografer. BenQ är kända för att levererar oerhört bra kvalité för lågt pris och ändå tävla med jättarna på toppen som kostar 10tusenlappar mer. Har de lyckats denna gång?

Man lever inte alltid fett som fotograf och när min svindyra NEC sa ”nej tack” till livet har jag inte haft råd att köpa någon ny. Utan nöjt mig med iMac-skärmen som faktiskt presterar väldigt bra. Dock aningen kontrastrik men med lite justeringar fungerar den helt ok. Ja, helt ok. När jag för några veckor sedan fick möjlighet att testa BenQ SW271 kunde jag snabbt konstatera en resa igenom kontroll och komfort som ligger långt över ”ok” och är fantastiskt bra.

Vi börjar med det nördiga.
Inledningsvis är jag en brukare inte tekniker. Jag ser resultat inte siffror och tal. Men det är inte oundvikligt att man måste nämna några siffror och tal för greppa kvalité och prestation. Så här följer lite siffror;

SW 271 supportar 4k UHD med native 16:9 upplösning  3840×21600 pixlar. Den Ledbelysta skärmen med 10-bit IPS panel kan visa 99% av Adobe RGB färgrymd, 93% DCI-P3 eller 100% sRGB/REC 709. Intern hårdvarukalibrering är möjligt helt oberoende av datorns grafikkort. Det är fantastiskt bra! BenQ´s mjukvara Palette Master stödjer många populära hårdvarukalibreringar.

BenQ SW271 ger även support för HDR 10 content men använder en lägre ljusstyrka 350nits jämfört med de flesta HDR TV 540nits (näst intill olidligt ljust för grading).

Det är en bred palett av uttag och kontakter längs ena sidan. Två HDMI 2.0 portar, en 1,4 displayport och en USB-C- Två USB 3 portar och på sidan en SD slot. BenQ är frikostiga med kablage, allt du behöver ligger i lådan vilket är högst ovanlig generositet i sammanhanget. De har även sin egen hot key puck. En snabbvalskoppling mellan olika skärmval.

Självklar finns ett stadigt stativ för skärmen och även en screen hood, eller mössa eller vad man väljer att kalla vad jag kallar skuggan. Du kan använda skyddet både för skärm på högkant eller horisontellt.

Att Använda
Inkopplingen är snabb och enkel. Du har alla kablar du behöver i lådan och t.om mitt hatobjekt Mac Pro med endast USB-C gör sig kompatibel medBenQ SW271. Storleken är 27” en storlek som jag föredrar framför ex 32” som skärmen också tillverkas i. Tycker man får en bättre känsla med en ”lagom” skärm och bättre översikt. Har hellre två mindre skärmar än en stor. Men allt är självklart efter behov, kanske en viktig fråga du bör ställa dig.

-Vad du ska göra med skärmen,  hur stor behöver jag.

För några år sedan var 24” standard men nu verkar det som störst är bäst och så är det inte riktigt. Om behovet är allround dvs se på film spela etc där editering av foto och film är sekundärt skulle jag skaffa mig den större skärmen. Men för mina behov av grading, edit och retouch är 27” helt perfekt. 4k bjuder på en tydlig detaljrikedom både för foto och film. BenQ levererar en ljusstyrka på 350nits, det är helt klart bra prestation eftersom grading helst bör ske mellan 85-100nits beroende på ljusstyrka i rummet.

Antagligen sitter du liksom jag i timmar med uppspärrade ögon och försöker få till rätt färg och stuns. Ögonen rinner och man börjar kisa. Detta händer mig väldigt ofta när jag arbetar ex mot iMac-skärmen. Upplever BenQ som mycket mildare för ögonen. Blir sällan trött och kan sitta länge innan jag tappar fokus och måste ta en kaffe för att komma tillbaka.

Varför bör du skaffa en BenQ Sw271
I en djungel av skärmar i diverse prisklasser är det svårt att hitta rätt. Antingen för dyrt eller för billigt och man vill inte sluta med att allt arbete man lagt ned för att producera en produkt går förlorad på grund av usel grading. Det är en tydlig fandango;  Betalar du lite får du en rätt dålig skärm vill du ha en skärm som är precis och exakt får du betala väldigt mycket, priset startar vid 20 upp till astronomiska summor. BenQ kommer in som en vattendelare mellan budget och kvalité. BenQ konkurrerar helt klart med tillverkare av skärmar i den dyra klassen.

Jag ställde frågan till en NEC-handlare vad är anledningen till varför jag inte ska välja BenQ framför en lyxigt dyr ex NEC. Han tittade på mig, sa tyst –Ingen, faktiskt ingen alls. De gör jättebra skärmar i sitt segment. Men han var dock inte sen med att tala om alla fördelarna med en NEC-skräm för 30tusen. Han var trots allt säljare. Men argumenten övertygande inte. Jag ser vad jag ser och det ser förbannat bra ut det gör mig imponerad.

För mig som dagligen arbetar mellan rörligt och stillbild är skärmen ultimat. Det är omöjligt att få mer kvalitet för pengarna, resultatet är imponerande sublimt. För ca 12-tusen har du en skärm som ger dig kvalité i flera år framåt, helt klart en prisvärd investering. BenQ är ett slipat verktyg för att editera den perfekta bilden eller filmen i. Jag är helt klart imponerad av den totala helheten och kvalitén som presterar minst lika bra som skärmar som är dubbelt så dyra. En 5+ skärm jag varmt rekommenderar till alla.

Mer Info Här

Text// Leon Grimaldi