Suunto Traverse Alpha

inte bara vän på stigen, den är snygg också

Suunto har verkligen steppat upp om sin produktion av prisvärda kvalitativa sportklockor rejält de senaste åren. Ett resultat av det är Traverse Alpha. Traverse är inte ännu en “sportklocka” utan en klocka för dig som älskar äventyr, jakt och fiske.

Varför klocka framför telefon?
Är du en aktiv naturmänniska som behöver snabb info utan att behöva brottas med en vädertrött telefon för hitta rätt app. Det är främst därför klockor av Traverse-typen kommer till sin plats. Dagens telefoner klarar självklart dessa funktioner och lite till utan vidare. Dock med sämre batteritid, tål inte väder, kyla eller fukt särskilt bra. enkelheten med en klocka på armen är oslagbart enkelt.
Suuntos tanke med Traverse Alpha var att göra en MIL-Klassad klocka och inledde samarbete med finska armén. Tillsammans skapade de en pålitlig sportklocka att klara av tuffa tag i vildmarken.

Med GPS/GLONASS-navigering får du exakt positionering. I displayen kan du se din rutt, längs vägen markera vilt, bra utsikt eller lägerplats med sk POI-funktion (Point Of Interest) vilket visas med en ikon.
Med Suuntos Movescount kan du bla föra dagbok, lägga upp rutter för fiske, jakt, löpning och hajk etc som du sedan för över till klockan. I movescount lagrar du också din aktivitet för översikt eller minnesanteckning med POI över var du fällde ditt djur etc, en bekant registreringsfunktion för dig som är van vid sportklockor.
Funktioner som skiljer klockan från sina konkurrenter är skottdetektion samt röd bakgrundsbelysningen vilken fungerar som ficklampa. Vanligt vitt ljus finns även som ficklampa. Det absoluta är att den är MIL-klassad vilket talar för toppkvalité.

Vad är skottfunktion?
Skottfunktionen låter klockan känna av rekylen i vapnet och gör en markering i rutten automatiskt (POI). Vilket är användbart om jägaren vill komma ihåg var han fällde djuret och sedan dela koordinater, terräng och skjutavstånd i ett webbgränssnitt med sina lagkompisar.

För fiskaren
Barometern är särskilt användbar och även solens ned och uppgång. Lufttrycket är svårt att få exakt på alla klockor jag testat så även på Traverse. Funktionen bygger på exakt höjdangivelse, den avgörs beroende på hur man räknar och ställer in klockan efter. Du kan även här lägga in POI för ditt fiskevatten men det görs manuellt inte av en skottsensor.

I praktiken
Sunnto har trots storleken på klockan lyckats tillverka en hyfsat lätt klocka (75g) som sitter bra på armen. Remmen i vävd nylon är bekväm och följsam. Den 50mm stora displayen behövs för att kunna se info tydligt som tracking tex.
Knapparna är lätta att komma åt även med handskar en kall vinterdag. Displayen har bra kontrast och är tydlig trots sina 120 punkter monochromskärm.

Suunto Traverse är matad med funktioner som imponerar. Dessutom tål den mycket stryk, vatten, kyla och klarar upp till 100 meters djup.
Batteriet räcker i flera dagar beroende på hur mycket GPS du använder. Med GPS-funktionen påslagen räckte batteriet i tre dagar, utan GPS etc lite över en vecka. Det är bra! och bidragande faktor till lång drifttid är en enklare displayen på 120 punkter. Det stör inte mig, displayen är trots allt tydlig.
Systemet med klockladdaren är inget jag gillar. Med något som liknar en klädnypa, nyper du fast laddaren vid klockan. Den en lilla nypan känns ömtålig och i synnerhet ute i kallterräng om du vill ladda med en powerbank måste du se upp så den inte går av.
Suunto är inte ensamma om fragila laddningslösningar utan verkar tyvärr vara en genomgående trend bland puls och smartklockor. Möjlig förklaring är att USB-kontakter gör klockan känslig mot fukt och väta.

Till Sist
Suunto Traverse Alpha är enligt mig den snyggaste och mest prisvärda sportklockan du kan köpa ur segmentet avancerade sportklockor.
Jämfört med ex Garmins Fenix för 6000kr, ger Suunto dig en mer kompetent klocka för mycket lägre pris. Garmin Fenix är både tyngre och större än  Suunto Traverse som dessutom är riktigt snygg. Som du kanske förstår är Traverse mer än bara en sportklocka, den är gjord för dig som gillar äventyr och friluftsliv mer än hård träning etc. Du har naturligtvis träningsfunktioner inbyggt men Traverse är inte optimal för träning, den är lite stor att ha på armen om du ska göra armhävningar eller stå på öronen.

Är du ute efter en kompetent klocka som klarar riktigt tuffa förhållanden, en klocka att lita på under de mest krävande förhållanden, då är Suunto mest prisvärd i sitt segment. Förmodligen får du en rad funktioner på köpet som du aldrig kommer att använda, men varje funktion är bra, det du inte använder får du se som en bonus i priset.
Meny-navigeringen är lite knölig, det är inte jättemånga ämnen att hantera i menyerna, Suunto har trotts det lyckats krångla till det lite onödigt mycket. Det tar ett tag innan man är överens, när man väl förstår systemet är allt självklart enkelt!

Kort sagt; Den är inte bara praktisk vän på stigen, den är snygg också.

Text/Foto Leon Grimaldi