Xiaomi Mi Note 10 Test

I en tid då man inte kan få en ok lur under 10 000kr kommer Xiaomi in och tar över showen. Inte bara prismässigt utan också kvalitetsmässigt. Under 6000kr får du en fullt specad Xiaomi-mobil vars komponenter och kvalité kan mätas med största på marknaden.

Jag skriver normalt inte om mobiler, kanske främst för att det verkar vara religion. Antingen är man Iphone eller Samsung och däremellan är det helt tomt. Men det är inte så tomt som det ger sken av. Det finns massor med variabler om man bara vågar lyfta lite på den tunga blyfilten av etablerade som täcker dem.

Så varför gör jag det här  – Jo, den här luren är att den har fem kameror och går att fota i 108 mp. Med en frontkamera som bjuder på 32mp! Jag är överkörd, fördomen förgjord.

Intrycket

Xiaomi Mi Note 10 kommer i en snygg förpackning med snabbladdare för USB-C. Ett gummifodral ingår för att skydda telefonen. Dock inget headset vilket är lite trist.

Telefonen känns solid och ligger bra i handen. Knapparna längs högra sidan är lätta att komma åt dess placering är lite av Androidstandard. Placeringen utgör visst problem om du vill filma med gimbal då mobilfästet landar precis över knapparna. Förmodligen inget problem för de flesta eftersom det är sällsynt att ”vanliga” använder gimbal. Det fungerar men inte optimalt.  

Telefonen är en sk dual och tillåter dubbla simkort. Det finns inte plats för extra Micro SD något jag saknar. Precis som Apple har även Xiaomi en egen molnlösning. Annars fungerar både Google Drive och Dropbox bra om man nu har konto där.

Skärmen

Är en 6.47” 3D curved AMOLED display vilket är i stort samma som sitter i Samsung S10 och därmed samma kvalité. Bredvid min Iphone XS känner jag ingen direkt skillnad till det sämre utan upplever Xiaomi Mi Note 10 ha något bättre kontrast.

På insidan

• Qualcomm® Snapdragon™ 730G
-8nm process technology
-Kryo™ 470 CPU, Octa-core CPU, up to 2.2 GHz
-Adreno™ 618 GPU
• 6GB + 128GB (finns även med 8GB ram)
-LPDDR4x RAM, UFS 2.1 storage

Egentligen är det bara siffror för mig som inte säger så mycket i praktiken. Låt mig förenkla;

Jag upplever telefonen som snabb och direkt. Inga problem mellan appar eller buffring. Den rullar på lika bra som min XS. När det handlar om ramminne bör du fråga dig själv om vad du ska göra med telefonen. Filmar eller gamear du mycket med mobilen kanske du bör överväga om du ska ha 8GB ram vilket du får om du lägger till några hundralappar då även med 256gb internminne.

Funktioner

Xiaomi Mi Note 10 är en Android och har alla de funktioner som Android har och självklart fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning. I korthet har den allt som alla de andra Androiderna i dyrare segment har. USPen är kameran!

108MP Mobilkamera

Det mest delikata för alla som köper mobil är kameran. När Apple pratade om sin vidvinkel vid releasen av senaste modellen skrek de Applereligösa i kör ”woooowha!!” Det är en jäkla tur att de inte var med på Xiaomi Mi Note 10 release som bjuder på fem kameror och 108MP!! Här kan vi snacka ett legitimt WOW!!!

Mi Note 10 har en 108MP med 1 / 1,33 ”stor sensor och f / 1,69-bländare som tar bilder i upplösning 12032 x 9024 pixel, vilket motsvarar en high-end DSLR-kamera. Med över 100 miljoner effektiva pixlar har den den högsta upplösningen och det högsta pixelantalet någonsin i en smartphone. För bättre bilder med svagt ljus antar enheten en 1,6μm 4-i-1 Super Pixel-teknik som ger 27MP ljusa foton. Mi Note 10 kan också mata ut bilder i RAW-format vid 27MP, en första för Xiaomi, vilket ger mer utrymme för efterredigering.

Efter att jag under några dagar testad kameran och filmat kan jag konstatera att den har marknadens bästa mobilkamera. Inte bara prismässigt, utan kvalitetsmässigt.

 Ofta kostar det batteri att driva runt all teknik Xiaomi Mi Note 10 har ett batteri på 3100mAh och efter 3h av filmning hade jag fortfarande 60% batteri kvar.

Till Sist

Det finns inget i min värld som talar emot Xiaomi Mi Note 10 inte ens min XS. Är man anti Android borde du öppna barriären lite, du kommer bli överraskad. Trots sitt pris är komponenterna och funktionen av högsta kvalité. Du betalar lite för en mycket avancerad telefon. Konsumentbeteendet är att det gnälls på för dyra telefoner och det gnälls på de telefoner som är billiga. Svensken gnäller på allt och vågar sällan testa nytt. Våga, våga, våga!! Du kommer bli riktigt nöjd.  Xiaomi Mi Note 10 är inte en billig telefon utan en prisvärd lyxtelefon som ger dig mer än någon annan telefon på marknaden, när det handlar om mobilkamera.

Text/Foto Leon Grimaldi