Evoc Photo Scout

Evoc kända för sina funktionsväskor inom skid och cykelsegmentet där deras produkter är mer eller mindre standard. Genomtänkta och inte allt för sällan med inbyggda skydd. Man har satt funktion och komfort högt på agendan när designerna har satt fingrarna på att skapa väskor för aktiva med höga krav.
Evoc gör även kameraväskor för actionfotografer, aktiva fotografer som sliter ute på fältet där kraven är möjligt än högre än för träningsfolk då de bär med sig dyr utrustning i riskabla och krävande miljöer.

Jag har ca 15 kameraväskor alla för olika situationer och bruk. Men även för olika typer av utrustning. Ibland vill jag ha ned mig mycket, andra gånger minimalt. Beroende på uppdrag. Det är riktigt svårt att hitta något som faktiskt klara påfrestningarna ute i naturen som kyla, regn, damm och värme. I samma stund vara lättarbetad.

När man som jag arbetar med actionfoto behöver man ha lätt utrustning, snabbåtkomlig för att fånga situationer som dyker upp. Man har inte tid att brottas med dragkedjor, fack och fickor. Än jobbigare om det är kallt ute att försöka pilla rätt på en liten dragkedja med förfrusna fingrar
Evoc har underlättat det med en snabbficka på sidan och ankarformade dragkedjor för de väsentligaste fickorna. Man fattar enkelt grepp om dragkedjan emellan fingrarna och drar, istället för tumme och pekfinger.Evoc3

När det är varmt och man klättrar med cykel, behöver man vatten. Normalt har inga ”vanliga” kameraväskor fickor för detta. Men det har Evoc. Smart placerad på sidan av väskan finns en vätskeficka med plats för 1,5liters vattenpåse, vätskeröret leder längs ena axelbandet och fästs med en klämma. Snygg och enkelt åtkomlig.

Utrustningen skyddas av ett relativt hårt foam-baserat skal. Samma standard skal som alla kameraväskor i högre segmentet har. Skalet täcker runtom hela väskan, eftersom huvudfacket öppnas från ryggsidan så skyddas utrustningen riktigt bra. Dels mot regn men även stötar, och man kan inte tappa ut kameran igenom facket. .

En annan fördel är när man lägger ned väskan för att plocka upp kamera eller lins, lägger du ned väskan med ryggsidan uppåt och slipper får den smutsiga sidan mot ryggen. Vilket kan vara problem om det ex är lera eller slaskigt ute. Har du regnskyddet på behöver du aldrig plocka av det för att komma åt innehållet.Evoc2

Axelbanden är försedda med två ringar där du kan fästa en extra väska med plats för extra lins eller kamera.
Hela väskan hålls uppe med ett kraftigt midjeband som liknar ett njurbälte. Detta är en detalj som många kameraväskor missar, nämligen rejäl avlastning vilket är viktigt när man är ute 10h aktivt.

Jag provade under en vecka modellen Evoc Photo Scout 18L (den på bilden) som kan tyckas liten till formatet. Men perfekt för mig på skidor eller cykel jag får med det mesta jag behöver. .Evoc
En Nikon D4S 110mm, 50mm, 35mm, 24mm, Sb910. Samt en snapshot kamera i övre facket, batterier och minneskort och ett first aidkit. En vattenpåse i sidan. Väskan följde mig igenom Israel från Norr till söder på cykel. Den klarade sig bra både igenom hällregn och ökensol.
Det var under den här testrundan jag verkligen kom att uppskatta midjebandet, vätskefickan samt komforten och de smarta lösningarna. Detta är tysk kvalité som jag inte funnit i någon annan av mina 15 väskor. Jag kommer byta ut samtliga av dem och införskaffa de större modellerna 26L och 35L. Jag vill mena att det inte finns bättre väskor att få för pengar om man är en aktiv fotograf där kraven är höga på utrustningen. Om det skulle finnas övertyga mig.

Du hittar väskan här Evoc Sports

 

Text/Foto Leon Grimaldi