Rättö

0

Rickard Rättö

text/bild leon grimaldi

5p3a5724Rickard Rättö kanske är den mest egna personligheten i FMX Sverige. Han dyker upp försvinner, kommer tillbaka som trubadur försvinner, kommer tillbaka som en ny FMX förmåga. Man kan knappt få grepp om honom och vad han gör. Man blir aldrig förvånad när det gäller Rättö. Han sköter sig bra som låtskrivare eller sing och song writer. I sommar är han aktuell med FMX shower vid Grönalund som startar i april och håller på fram till juli. Detta är unikt och har aldrig tidigare gjorts vid det anrika tivolit. Vi är naturligtvis glada att något som kommersiellt som Grönan verkligen vågar ta in denna akt. Rättö är rätt man för jobbet inget snack om det. Med detta så är han en självklar profil för edge.

 Du kallas Dr Jakyl and Mr Hyde..varför då ?

 – Gör jag..hmm,,nä det e nog en gammal dålig ovana från ungdomens år som fått det nick namet å florera, låt säga som så, att jag va väl varken den trevligaste eller smartaste grabben på fyllan när jag var yngre…

 Tydligen så arbetar du som junior race tränare..har du erfarenheter från race?

 – Jag fick min första hoj när jag var knappt 6 basst. I början va det såklart bara på skoj, men sen när farsan upptäckte hur läskigt talanglös jag var på hockey började han köra mig till banor och jag blev medlem i min första cross klubb. Tävlade och tränade sen mer eller mindre regelbundet fram till jag var typ 23. Några år var riktigt intensiva då jag drömde om att köra på elit nivå och levde för att verkligen försöka bli så bra som bara möjligt. Vissa år kollade jag knappt på en hoj och gjorde helt andra saker istället..Inga undanflykter jag hade helt enkelt inte den riktiga talangen och definitivt inte den bästa ekonomin för att hålla hojar osv i “race skick”. Dessutom var jag sanslöst tävlings nervös och spände mig och crashade i dom flesta tävlingar jag körde. Det vart några år med att försöka köra JSM(junior SM) och Guldcupen på slutet varjefall.

Så det är Otroligt inspirerande och kul att träna kids och ge dom tips man kan. Man behöver inte vara världens bästa cross åkare för att ge någon värdefulla tips, man lär juh av sina misstag, och jag har en hel del misstag i mitt bagage som är mycket lättare att förstå nu när man tänker tillbaka på dom, och förhoppningsvis har jag väl lite hojkänsla också…

 

5p3a5812var det inte roligare att köra race?

  – För mig är Race och Fmx helt skilda saker. Jag har aldrig sett Fmx som en tävlingsgren. Medan jag tycker att race är den ultimata kraftmätningen. Du behöver vara jävligt stark både fysiskt och psykiskt i Race medan Fmx är väldigt mycket psykiskt. Självklart gynnar det att ha en bra fysik när du kör Fmx också. För mig så ger det dels en bra “grundkänsla” på hojen,och livet i övrigt, att känna att jag är i form. Dessutom är det A och O att vara stark och flexibel för att klara sig lindrigare vid crasher och för att minska risken för förslitnings skador.

Hur mycket tid av ditt liv lägger du på Fmx?

 – Låter väl lika löjligt som alltid, men, Hoj åkning är mitt liv. Visst har den där “barnsligt sprudlande” känslan minskat lite och det har kommit vågor av allt från “ge upp” tankar till att det börjat kännas lite väl mycket som ett jobb. Jag tar ganska ofta kortare eller längre pauser för att hitta ny inspiration och komma tillbaka till den ursprungliga känslan av att längta efter att sitta på hojen så mycket att man inte kan tänka på något annat.

Är det viktigt för dig att köra Fmx?

 – Jag har vart i ganska djupa svackor i mitt liv. Jag är ganska säker på att jag inte skulle vara i livet idag om jag inte haft passionen för hoj åkning. Alltid när jag kommit till en punkt där jag tänkt

-faan, det här går inte längre, jag måste rycka upp mig, vad ska jag ta mig till.

Har jag alltid kommit fram till -Jag älskar att träna och speciellt att köra cross, nu jävlar ska jag göra det!

 

5p3a5720Hur tränar du inför nya trix?

– Mestadels handlar det om att Nöta, om och om och om och om…igen. testa små små steg i taget. Det är dock en viss skillnad om man jämför med i början när man lärde sig sina första trick. Dels har man tagit sig över så många “det här går bara inte, det är Omöjligt”, att man vet att det inte är så, hur hopplöst det än kan kännas med ett nytt trick ibland.. sen så har man gjort dom “flesta standard” tricken och många trick är som en utveckling av ett annat trick, man kanske gör tricket med bara en hand istället för med båda tex. Jag är ingen “trick jagare” själv, även om jag såklart vill göra nya trick och det behövs för inspirationen för hela hoj åkningen. Jag lägger hellre mer tid på att utveckla ett trick som jag får en skön känsla av att göra. Att försöka få en skön känsla av att göra ett “vanligt” trick och sätta min egen stil på det är vad jag strävar efter. 

 Kör du någon vanlig cykel typ Bmx?

 – Körde lite BMX under en tid men sen den blev stulen för nåt år sen har jag inte skaffat någon ny.

  Hörde att du bodde i husvagn, varför då?

 – Man kan väl säga att karma slog till mot den gästspelande ungdomsprofilen “Dr Jekyl”, vilket gjorde mig både singel och bostadslös. Shit happends.. Ville inte göra annat än att köra hoj ,så det passade utmärkt att husera någon månad i husvagn mitt i skogen precis intill vårat tränings ställe i Borlänge.

 

 Vad är drömmen med Fmx?

 – Självklart vill jag utvecklas men jag satsar inte på tävlingar. Jag kör för känslan, när jag inte har den kör jag helt enkelt inte. Jag vill visa upp sporten, köra mycket film och photo shoots. Jag leva på det jag gör så länge jag bara kan, men skulle det handla om att jag behöver göra ett speciellt trick för att vinna en tävling, söker jag hellre jobb på ica och kör på helgerna.

Det är ju rätt mycket skador i Fmx. Vad har du dragit på dig?

– Jag har faktiskt klarat mig ganska bra, hade ett svårt benbrott som också försämrades av felaktiga operationer osv..Den gången satt jag inte på hojen under nästan 13 månader.Visst har det blivit nån bruten fot, stukningar, sprickor här och där, axlar ur led och lite så också, så visst är man mer eller mindre sliten i kroppen till och från, men som jag ser det så är dom skadorna inte värre än om jag tex spelat hockey eller vilken annan fysisk sport som helst.

 

5p3a5733Har du något special trick som du typ är stolt över?

 – Inte för att det är någon större sak i dessa dagar, men visst är det sjukt skönt att man erövrade backflippen till slut. Det var inte så länge sen jag var Helt säker på att jag Alldrig skulle göra en bakåtvolt på typ 25 meter. Man lärde sig mycket om sitt psyke under den träningsperioden. Annars hoppas jag att jag att det syns att jag strävar efter att göra mina trick stort och förhoppningsvis med lite egen stil.

 Vad är ditt nästa steg inom Fmx?

-Den som lever får se, har lite olika tankar, men vill inte avslöja något innan det är klart.

Om du fick ändra något inom den svenska fmx scenen vad skulle det vara? 

– Vi behöver helt klart ett bättre samarbete mellan förare när det kommer till bokningar av shower osv

varför då?

 – Fmx är en sjukt lätt uppskattad underhållning, har svårt att tro att någon gått förbi en Fmx show och Inte stannat till dom vart helt säkra på att det inte skulle bli fler hopp. Skräckinjagande, fascinerande och imponerande, är ord man hela tiden får som feedback. Därav vet jag att med en bättre grund planering, mindre girighet och strävan åt samma håll, skulle Fmx inom Sverige kunna växa till något mycket större.

Får man mycket brudar när man kör Fmx?

 – Hehe, faktum är att jag håller inne på vad jag sysslar med så länge jag bara kan om jag träffar en tjej. Blir väldigt lätt mycket snack om just det annars och visst är det väl så att allt “artisteri” gör att vissa människor blir lite “påverkade”. Visst finns det lite hängivna fans på vissa evenemang, men med tanke på åldern på dom brudarna börjar nog bli lite väl gubbig för att kunna utnyttja den servicen..  

5p3a5796Vilket är ditt bästa fmx minne?

 – Är nog bara nån av dom sköna dagar man haft med polarna! Kommer till spoten man ska köra hyfsat tidigt, åkningen går bra, lite fotografer som fotar och filmar, sen kanske man grillar och drar å badar mitt på dagen för att sen dra tillbaka och kör till solen går ner. Dom dagarna somnar man med en äkta känsla av lycka.

 Du pluggar musik. Ska du bli nya Linus Whalgren och sluta med Fmx?

–  Linus Whalgren! haha, Ska lätt göra en cover på “Jag är en astronaut” nu, tack för inspirationen! Ja, det är nog inte många som vet att jag har en liknande passion för att spela och skapa musik som att köra hoj. Jag har aldrig visat det utåt, förutom kanske med nån fruktansvärd version av “house of the rising sun” som ett desperat raggnings knep på nån “fylle kväll runt brasan”..Skämt åsido så har jag faktiskt spelat och skrivit egna låtar sen ett par år tillbaka. En dag råkade jag springa på nån artikel om en musik utbildning. Vet faktiskt inte riktigt varför jag skrev i intresse anmälan, för det var väldigt tydligt att jag inte hade kunskaperna som krävdes för att komma in, med notläsning osv. Någon dag senare ringde det och jag vart inkallad på “audition”. Tänkte att det kan väl va kul att åka dit å kika vad det handlar om, om inte annat så brukar det juh va mycket fina brudar på såna där skolor..När jag kom dit så var det precis som jag föreställt mig, jag, nån annan snubbe och ett Gäng tighta brudar. Nu slog det mig att jag faktiskt för första gången skulle spela upp en egen låt och inte bara det. Jag skulle vara helt nykter och sjunga framför alla + 2 st i “juryn”..Skulle nog hellre testat dubbelflipp direkt till jord än att sitta där när det var min tur..ca 1 tim senare sitter jag utanför och får beskedet, ´haha, ingen aning om hur, men tro på faan att jag lyckades komma in. Jag gick dit första dagen för att höra mig lite för och se upplägg osv på utbildningen, tänkte att det kanske kan vara nåt att söka igen i framtiden. Det visade sig vara ett väldigt passande upplägg som gjorde det möjligt att kombinera med hoj åkningen. Det var den avgörande punkten för att det skulle vara värt att testa, situationen försämrades väl inte direkt av att minst två av dom där tighta brudarna från additionen skulle gå i samma klass..Har gått nån månad nu och det är sjukt kul! Vem vet om man blir modig och det dyker upp nån liten truddilutt på hemsidan i framtiden..  Vidare framåt i tiden kanske man kan sluta med det här “wannabe rockstar livet” och bli en riktig Johnny Cash, Ha Ha Ha!

 

Se filmerna nedan och lyssna på Rättös olika musik projekt….

 

 

No comments