Wakeboard i Lissforsen

0

18-årige Ken var bäst i forsen när annorlunda wakeboardtävling avgjordes

 

Dala-Floda, den 11 september – Wakeboardtävlingar på udda platser utan krav på motorbåt har en framtid inom sporten. Det fick några av Sveriges bästa wakeboardåkare uppleva på Lissforsen i Dala-Floda, där Red Bull UpStream avgjordes. Under två dagar har åtta av landets bästa åkare kämpat för att bemästra forsens strömma vatten med hjälp av motordrivna vinschlinor. Vann gjorde 18-årige Ken Ekblom Johansson från Bålsta.

På andra plats kom Benjamin Hoppe, 21 år från Uddevalla och trea blev Johan Wikström, 17 år från Nynäshamn.

– Det känns riktigt roligt att vinna. Själva konceptet med två dagars åkning gjorde att jag inte tänkte så mycket på att det var en tävling, säger Ken Ekblom.

Det var första gången i historien det tävlades i wakeboard på en svensk fors. De åtta inbjudna åkarna hör till den absoluta toppen inom wakeboard både inom Sverige och i Europa. Samtliga anlände till de djupa skogarna kring Dala-Floda med stor nyfikenhet.

Red Bull UpStream bestod av två tävlingsdagar med sessions, åktillfällen där åkarna ställdes inför nya utmaningar som strömmande vattenmassor, klipphällar och stenar som lurpassade mellan vågorna. Med hjälp av en motordrivna vinschar med 300 meter lång lina drogs åkarna uppströms i forsen. Det sicksackades mellan skummande vågor och hoppades på förankrade specialhinder som kickar, boxar och rails.

Ekblom bjöd de övriga deltagarna på imponerande trick i det strömma vattnet. Efter en trevande inledning i den ovanliga miljön lyckades han stoppa in 360-trick på boxen och en rad kreativa board slides i sitt program längs banan.

– Jag trodde inte att forsen skulle vara så stor, så det var ganska nervöst i början. Det kändes annorlunda och jag var tvungen att tänka till mer. Man måste vara mjukare i knäna och försöka beräkna hur man ska åka på vågorna, säger Ken

Innan åkarna kunde slänga sig ut på forsen fick alla en ordentlig säkerhetsgenomgång på plats.

– Om du trillar i får du inte ha fötterna neråt för då riskerar du att fastna och sugas med i forsen. Man måste alltid ligga på rygg till man kommer in på lite lugnare vatten där man kan börja simma in mot land. Det är också viktigt att åka med fötterna föst och inte huvudet, berättar Ken.

Efter ett och annat magplask och några kallsupar började deltagarna känna sig hemma på forsen och i slutet av dagen behärskade alla farten, motståndet och vågorna utan problem.

– Segern firade vi i badtunnan på kvällen. Alltihop har varit väldigt roligt och vi har fått prova på nya utmaningar, säger Ken.

Bland tävlingsdeltagarna fanns bland andra de tre bröderna Hoppe som gjorde en hattrick i SM 2008 när de alla tre vann sin respektive klass och Caroline Djupsjö, dubbel EM-mästarinna, VM-tvåa och tävlingens enda tjej.

– Att vara enda tjejen i gänget är lugnt. Man blir peppad av att köra med killarna och man vågar prova på mer. Det är ett schysst gäng helt enkelt, berättar Caroline.

– Dagarna har varit både spännande och läskiga och mycket roligare än vad jag hade förväntat mig, bara själva känslan att åka på en fors är helt galen. Eftersom formatet är så nytt så har vi fått prova på helt annorlunda saker. Jag var rädd varje gång jag skulle åka för det såg helt livsfarligt ut men så fort jag kom ut i forsen kändes det bara roligt, säger Caroline.

Tävlingsformatet innebar att de tävlande fick två dagar på sig att bemästra den ovanliga miljön och att prestera bäst åkning totalt. Deltagarna själva agerade domare och bedömningen skedde genom en sluten omröstning där åkarna själva rankade en etta, två och trea.

 

No comments