Ed Kowalczyk

0

Är sångaren och låtskrivaren från det forna Bandet Live. Jag gillade tidiga Live och lämnade dem när de började spåra ur. Jag vet faktiskt fortfarande inte varför de släppte sista plattan, den var helt värdelös!. Med det var då och detta är nu!

Ed har äntligen fått foten ur och släppt en för mig efterlängtat solo platta ”Alive”. Att hans solodebut fick det namnet är kanske ingen osannolikhet med tanke på hans rötter.
Ed förklarar; “När Live började ebba ut kände jag en tomhet inom mig. Jag var helt tom av inspiration och kreativitet. Man kan nog beskriva den perioden smått bister och allt såg ut som ett stort hål. Jag ville skriva låtar men kunde inte, melodierna var helt borta. Tog min gitarr och började vidga mina vyer. Tillsist och hamnade jag i Texas där jag mötte massor av intressanta musiker med en helt annan bakgrund än min. Sakta började jag hitta tillbaka till mig själv. Därför valde jag att döpa plattan till ”Alive”.

Nya plattan är lite av vägen tillbaka till ett melankoliskt och känsloladdat Live som vi en gång mötte under 90-talet. Kanske är det detta som fansen har saknat, nämligen det gamla soundet?
“Jag gillade personligen tidiga Live bättre än nya. Tror att största anledningen till att vårt sound mötts igen beror på den frigjordhet jag känner nu som då. Jag har inga hämningar eller krav förutom mig själv att leva upp till. Detta föder också en orädsla inför att våga  vara konstruktiv och skapande. Melodierna återspeglar återigen en personlighet och inte industrihantverk”. Berättar Ed allvarligt
Första singeln från plattan är ”Grace” en klassisk Live låt om man skall beskriva den enkelt. Låten har lite kluvet budskap och vet inte om jag har fattat det rätt?
“Grace kom till egentligen efter att albumet var inspelat. Låten skulle inte varit med alls. Jag och  en god vän skrev den ihop på fem timmar. Detta var precis när jordbävningen i Malaysia var. Vi mattades med starka bilder från området, döda kroppar, gråtande ban och sörjande mödrar. Där satt vi i vår trygga miljö och betraktade det störde mig och jag var tvungen att skriva om det. Samtidigt ville jag på något vis få in vår bistra verklighet mellan raderna så de kan bitvis kännas lite flummigt”.

Din bror spelade även han i Live, hur känner han inför din solo?
“Han är faktiskt med på scen när jag kör och han stöttar mig och känner absolut inget svek. Det har aldrig vart tal om att jag uteblivit någon eller svikit de som var involverade i Live”.
Live hade en hängiven skara fans som inte gav upp hoppet trots de dåliga material som levererades mot slutet. Hur har responsen varit till din solo?
“Mina fans verkar glada för att jag tagit steget och givit dem det de gillar igen. Det har jag sett framför allt vid framträdanden som varit slutsålda, innan plattan var släppt.”

Då kan man säga at du har hittat tillbaka till turnélivet?
“Absolut , jag kommer turnera Europa och USA den närmaste tiden, i september kommer jag till Stockholm”

Albumet släpps i mitten av augusti och är helt klart värd en lyssning, om du var en av dem som gillade Live

Text: Leon Grimaldi

Ed-Kowalczyk_1

No comments