Stalingrad Cowgirls

0

633455060_SC5_Photo_by_Ville_Juurikkala

Är inte systrar eller barn till det mindre roliga coverbandet Leningrad Cowboys som även de är från Finland. Stalingrad Cowgirls är tre punkrockers-brudar  Enni, Henna och Riini som kommer från det nordligaste Finland du kan tänka dig nämligen ”Salla”. Hur kommer man på idén att bilda ett powerpop-band där.
– I Salla finns det inte så mycket att göra. Man lever isolerat och som ung i de här trakterna är det jätte svårt att sysselsätta sig. Syrran (Henna) och hennes kompis Riina hade ett band och jag var uttråkad. De är lite yngre än mig så jag umgicks inte så mycket med dem då, utan tyckte de var ganska barnsliga. Vi blev äldre och jag hade börjat spela gitarr och kände att jag var mogen för att lira i ett band.  Så vi bildade ett rockband. Berättar Enni över telefon.

Nu kan man tro att deras sound är mörkt och kallt precis som Salla. Det är helt fel! Utan det är glada powerpop-låtar med catchiga refränger och driv. Hur kommer man i kontakt med nya grupper och hur finner man inspiration?
– Salla må vara världens ände men det finns både tv, radio och internet även där. Sahara Hotnights var en av stora inspirationer samtidigt som The Stooges  och Mötley Crüe vilka vi återspeglar i vår musik väldigt mycket. Vårt sound bygger på glädje, vi gillar musik man blir glad av.  Om vi skulle återge miljön i Salla skulle vår musik låta helt annorlunda.


Stalingrad Cowgirls är inte tråkiga utan en glad trio som lever sina drömmar. De flyttade från ”Salla” så fort de tog studenten från Gymnasiet.

– Man blir inte så mycket i Salla och allra minst ”rockstar”. Det är en liten del av världen och faktiskt all form av utveckling och framtid ligger ganska långt ifrån Salla. Man tvingas att flytta om man skall bli något.

Emii pluggar på högskola i en Finsksmåstad och ska bli sjuksyrra medens de två andra Henna och Riini bor i Åbo och slår dank. Hur funkar det att repa och skriva låtar när ni bor så spridda.

– Jag har faktiskt tid för både skola och band. Jag bor bara 10 mil ifrån de andra och att repa 2-3 gånger i veckan är inget som är svårt att hinna med. När vi är ute på turné tar jag med mig böckerna så det är inga problem. Utbildning är viktigt för inget vara för evigt. Svara enni moget.


Trots att Stalingrad Cowgirls är ett ganska nytt band så är detta inte deras debut. Utan andra platta. Oftast  är en andra platta det absolut svåraste att göra.

– Inte för oss!. Vi har visserligen lagt ned mycket tid på den men vi har alla blivit så mycket bättre musiker och erfarna att allt faktiskt gick enklare än innan. Vi vara taggade som fan och hade roligare än aldrig förr!

Vad handlar låtarna om!

– Ond bråd död och kärlek. (skrattar) Det handlar faktiskt om brustna hjärtan fast musiken är så glad. Musik om smärta behöver inte alltid för den sakens skull vara mörk.


Salla är som ni nu vet en liten ort, där tre tjejer med musikintresse knutits samman i en grupp det borde betyda att ni måste ha mycket starka band. Kanske starkare band än ett band från en större stad eftersom man känner varandra och står varandras familjer väldigt nära. Hur bra/dålig är den relationen nu när ni är ett turnerande bad.

– Jag tror att det är vår styrka som band. Att ha starka band knutna till oss. Vi har större ödmjukhet till varandra eftersom vi känner varandra så bra och kan varandras bakgrund och varför man reagerar som man gör i vissa situationer. För det mesta är vi sams och det ska mycket till innan vi börjar bråka. Berättar Emii.

Staligrad Cowgirls, ett ganska intressant namn tycker jag men hur kommer man på det?
– Vi fick en spelning innan vi hade något namn och det var i Stalingrad. Vi behövde ett namn bara för tillfället så vi  tänkte att om vi har ett namn som flörtar med publiken kanske det blir lättare för oss och kallade oss för Stalingrad cowgirls. Tiden gick och namnet hängde liksom med.  Idag skulle vi aldrig ändra det.

Albumet ”Kiss Your Heart Goodbye” är ett energiladdat paket. Visst kan man höra Sahara Hotnight influenser, för den saken skull varken oförskämt eller dåligt utan bra. Personligen tycker jag att det är kul med tjejband i den här genren.  Det kan många gånger bli väldigt skrikigt när tjejer gör rock. Men här är det kontrollerat och bra. Gillar du powerpop ska du kolla in Stalingrad Cowgirls.

text Leon Grimaldi


No comments