Två heta GPS-Klockor och en App

Känner du att joggingen börjar bli tråkig och du stannat upp i utvecklingen, då behöver du en bra pulsklocka. Den hjälper inte bara till att ha koll på dig,  utan den gör även träningen roligare och intressantare. Dessutom kommer den hjälpa dig att få ut det yttersta ur ditt träningspass.

Jag har valt att testa två olika sportklockor med GPS-funktion samt Polars App “Polar Beat” för dem som gillar att jogga med luren.

 

TomTom Gps watchTOMTOM Runner, Multi-Sport

TomTom har precis lanserat en ny kollektion sportklockor med GPS-Funktion. Vilket kanske inte är så konstigt då GPS är TomToms huvudsakliga och starkaste produkt. Klockan jag testade var TomTom Multi-Sport, storebror till TomTom-Runner. Modellerna är snarlika med små skillnader. Multi-Sport är anpassad för simning och cykling medans Runner varianten är enbart för löpning och lite enklare utförande.

 Klockan är en tunn historia på endast 11,5mm och sitter bra på armen. Du navigerar igenom menyerna via en navigationsknapp i klockans underkant. Menysystemet är väldigt enkelt och snabbt, menyerna visas på tydlig display på den stora displayen. Där du får löpande information både med ljud och vibration vilket är bra om man lyssnar på musik och intehör ljudet från klockan. Du kan duscha med klockan på som är vattentät ned till 50 meter. 10 timmar batteritid i GPS-Mode vilket är rätt hyfsat, slår du av GPS-Funktionen så har klockan en betydligt längre batteritid, nästan över en vecka. .

 I praktiken.

Klockan sitter mycket bra på armen, den är lätt och tydligt och känns inte alls i vägen. Dock så fick jag inte med något pulsband till klockan vilket drar ned funktionskompabiliteten något. Att mäta pulsen är lite av poängen och en viktigt funktion för att kunna analysera löpningen. Pulsband finns naturligtvis som tillval antingen som paket med klocka för 1995kr eller bara bandet separat för 599kr. Du tjänar betydligt på att köpa hela paketet med pulsband inkluderat.

TomTomRunner-MultiSportKlockan startar snabbt med ett knapptryck och sedan är det bara att springa, cykla eller simma. Du navigerar enkelt igenom menyerna som du även kan modda efter behov med några få knapptryck  Men…Trots att TomToms perfektion är GPS-Teknik så är den genant trög och seg i sin uppstart och har tydliga problem att hitta satelliterna snabbt. Den fixade inte vissa rundor i spåret alls, där GPS informationen helt uteblev och ibland hoppade den igång när man nästan var i mål. Lite trist med tanke på att just det är den huvudsakliga uppgiften med GPS-klockan. Efter en rejäl omstart av klockan så hoppade GPSen till liv igen och fungerade felfritt. Ett plus är att klockan kan lokalisera satelliterna och pulsband innan du sätter igång träningsprogrammet.

Efter löprundan pluggar du in klockan i datorn via en medföljande dockningsstation som även fungerar som laddare. Man har valt att plocka bort USB-Porten från klockan för att göra klockan vattentät därför behövs det en dockningsstation för att föra över löpinformationen till datorn. Du behöver inte ladda ned någon mjukvara för att integrera. Du får tillgång till en rad träningssajter för att dela med dig av information eller bara föra personlig statistik. TomTom Mysport heter TomToms egen webbtjänst som är mycket enkel och lätt att kontrollera.

 Slutligen

Multisport-Klockan som jag testade kostar 1699kr (utan pulsband) den enklare joggingvarianten kostar 1499kr  (utan pulsband) fungerar överlag bra förutom fadäsen med programvara som hängde sig. Det är en trivsam klocka som sitter bra och enkel att förstå sig på. Priset kontra funktion är vad man kan förvänta sig, dock saknar jag en intervallfunktion. I vart fall en tidtagning för intervall som man kan starta direkt i klockan utan konstigheter. Men denna funktion verkar inte höra till vanligheterna i segmentet. Enligt TomTom så finns inte den funktionen för tillfället. Hur man ska tolka det svaret är lite oklart. Är du en nybörjare, eller avancerad löpare som inte behöver massa extra ”lulllull” så levererar TomTom exakt det du behöver för att få en komplett överblick över din löpträning. Den motsvarar förväntningarna men en uppdatering av GPS-funktionen är önskvärt.

 

 

polar RC3Polar RC3 GPS

Man får inte testa sportklockor utan att Polar medverkar. De är kanske de mest framstående och branschutvecklande aktörerna på marknaden. Polar har år med erfarenhet och är starkt etablerade. Därför var mina förväntningar på deras motsvarande GPS-klocka till TomTom , Polar RC3 GPS ganska stor.

Om ser till de bådas grundfunktioner så är det mycket lite som skiljer dem åt. GPS-funktionerna är exakt lika, de båda lagrar information om höjd hastighet och sträcka  etc.  Även pulsfunktionen är i stort sett samma.Gränssnittet skiljer sig en del, Polar har sju olika varianter på förutbestämda gränssnitt och det gäller att hitta ett snitt som täcker dina behov. Klockan sitter rätt bra på armen om man vill ha klockan på höger arm dvs. Sätter du den på vänster stöter du lätt till navigationsknappen och pausar klockan. Vilket för mig är ett handikapp eftersom jag gärna har klockan på vänsterarm. Det problemet finns inte på TomTom som med fördel valt att sätta sin navigationsknapp mitt på armbandet.

Den stora skillnaden mellan modellerna är att du via en installerad mjukvara loggar in på Polars träningssida via webbsida. Där kan du skapa dina egna träningsprogram eller laddar ned färdiga program för intervall tex. Du kan alltså helt anpassa klockan efter dina egna träningsbehov. De har också en feature som kallas ”Smart Coaching” vilken hjälper dig att förbättra dina resultat.  Träningssystemet gör klockan väldigt mångsidig och passar de flesta former av konditionssporter vilket är ett stort plus om du kör mångsidig träning och vill ha koll på din prestation.

 Praktiken:

RC3I praktiken är detta en klocka som fyller allas behov. Nästan!, den är inte vattentät, du kan alltså inte simma med den. Enligt Polar så tål den regn men inte att duscha med. Låt oss kalla det en produktionsmiss som beror på att USB-Porten som sitter under armbandet släpper in vatten, det  borde de ha löst det behovet bättre. Trots TomToms pinsamma GPS-Bugg fungera RC3 GPS faktiskt än sämre och är oförskämt slö att få igång. Det kan ta så lång tid som upp till 5minuter under klara förhållanden innan den finner en satellit. Under min runda på 8km tog det hela 6km innan GPSen hoppade igång. Detta hände inte en gång utan tillräckligt många gånger för att jag skulle bli irriterad och gav upp den funktionen. Pulsfunktionen fungerade utmärkt så även träningsfunktionerna som skapas i mjukvaran. Detta är en avancerad sportklocka, det krävs lite tålamod att förstå sig på mjukvaran och när du väl behärskar klockan, dess tillbehör så har du en fullkomlig träningspartner som kommer bidra till rolig träning med förbättrad resultat. Men räkna inte med att GPSen ska klara för tät skog.

Pris med pulsband: 2300kr

 

polar beat appPolar Beat App

Det finns en uppsjö av appar för löpning. Runkeeper kanske är den som är mest etablerad. Det är också här framtidens marknad finns för tillverkarna och jag tror i stort sett alla som gör pulsklockor även gör appar till telefoner som komplement till deras klocksystem. Jag tror att appar för träning kommer konkurrera ut de sedvanliga klockorna, i vart fall för den vardagliga löparen.  Personligen har jag lite svårt för att motionera med telefonen, av flera orsaker framför allt så är det otympligt och jag hatar att bli störd när jag tränar av sms eller samtal. Men jag förstår fördelarna med systemet, man kan lyssna på musik, peptalk och telefonen har bättre koll på löprundans distanser än vad klockorna levererade med sin GPS-funktion. Faktum är att Iphone missade inte en enda meter under min löprunda som skedde på exakt samma ställe där de båda klockorna inte fann någon satellit alls.

Polar Beat app laddar du hem gratis, bara att söka Polar Beat så får du upp den. I grundutförande är den väldigt basic och tanken är att du ska anpassa den efter dina egna behov igenom att ladda hem ytterligare tilläggsfunktioner vilka kostar från 22kr styck eller hela paketet för 55kr. Du behöver även komplettera hela funktionen med ett pulsband, 699kr (Polar H7). För ca 750kr får du alltså en fulländad träningspartner fast i en klumpig telefon. Detta är fråga om tycke och smak och vad som är mest praktiskt för dig.  Men jag kan tycka att detta är en bra lösning där du får mycket för pengarna. Dessutom är pulsbandet kompatibelt med de flesta system ex runkeeper, träningscyklar på gymmet som stödjer blåtand. Om du är en entusiast av att ha med luren ut på rundan så tycker jag att du ska investera i detta system och du slipper jäklas med sviktande GPS-funktioner, appen fungerar helt felfritt och i sammanhanget billigt och du får väldigt mycket för pengarna.

Pris: Komplett med app ca 750kr

 

Testet Sammantaget

Både TomTom och Polar håller hög kvalitet med liten prisskillnad. Jag blev snabbare bekant med TomTom´s mjukvara men efter längre bekantskap med Polar så gillade jag gränslösheten i att kunna anpassa klockan helt fritt vilket passar bra in i min mångsidiga träning. TomTom klockan känns mer tålig och robust med bättre gränssnitt och snabbare klocka överlag. Den är lättsam att hantera och utan krångligheter och ett stort plus till att den är vattentät.

Modellerna handlar alltså om vilka behov du söker. För mig täcker Polar in alla mina behov av varierande träning cykel, löpning och intervall. Men ser man endast till konditionssporter utan konstigheter så är TomTom utmärkt och funkar lika bra i poolen som på cykeln samt att kvalitén känns mer solid.

Vill du inte lägga runt 2000kr på en träningspartner så rekommenderar jag varmt appen med pulsband för 750kr som är det absolut mest prisvärda alternativet för dig som kan leva med att brottas med en stor telefon när du motionerar. Dock tycker jag att båda klockmodellerna bör se över sin GPS-funktion då den är lite instabil och inget man kan lita på.