Det som direkt gjorde mig intresserad av TomTom Adventurer var alla individuella träningsinställningar. Inte bara de förinställda 12 programmen för ex cykling, löpning, snowboard och gym mfl. Utan att man under varje genre har möjlighet att modifiera sina egna intervallprogram och mål. Till varje program går det även att anpassa en spellista direkt i klockan, som du spelar upp i dina parkopplade bluetooth lurar. Hela systemet fungerar toppen och lever upp till vad TomTom friskt lovar.
GPS’en
Där jag springer kan det vara krångligt för GPS/Pulsklockor att få signal. Flera modeller från både Garmin och Polar har inte lyckats hålla konstant signal, TomTom håller konstant signal och trackar helt utan problem. Du laddar sedan upp ditt träningspass in i telefon eller dator där du enkelt kan jämföra dina resultat eller skryta med på sociala medier. Gränssnittet är snyggt och enkelt att använda.
Pulsmätning
Tidigare har pulsmätning vid handleden fungerat riktigt dåligt. Nu har systemet uppdaterats och finslipas och fungerar riktigt bra. Dock något långsammare visningen än det traditionella pulsbandet. Du kan självklart använda ett sådant till klockan om du precist behöver veta pulsen sekundsnabbt. Visst är det fortfarande en fördröjning som märks mest vid intervall, men för cykling och löpning är den tillräckligt snabb på att uppdatera.
Mjukvaran
Precis som andra märken har även TomTom sin egna mjukvara till både telefon och dator. Du kan synka klockan med Iphone eller Android och få aviseringar på armen ex sms och telefonsamtal. Även en rad andra appar går att synka till klockans träningsfunktion via mjukvaran. Efter senaste uppdateringen fungerar parkopplingen enkelt. Tidigare var det krångligt att få ihop telefon och klocka. Men det är åtgärdat.
Fitness Age
Är en funktion som räknar ut din fysiska ålder. Den bygger på aktivitet, intensitet, tid och sträcka. Under varje pass samlar du poäng, som omvandlas till fysisk-ålder. Den räknar rättvist när det handlar om löpning och cykling. Men gym har den svårt för. Den kan inte räkna ut ett styrkepass och omvandla det till poängsystemet. Det blir tämligen snåla poäng. Medan cykling 25km blir riktigt bra poäng. Fitness Age är en kul funktion, men har ingen relevans därför blir den mest ointressant. Jag är över 40 och enligt klockan 20, vilket är ”good news” men inte relevant. Eftersom mina gympass inte tillgodoräknas. Ex; Jag kör morgonpass, 12km löpning följt av 40 minuter styrkeintervall. Styrkeintervallen blir ca 100 poäng medan löpningen ger 1500poäng. Trots att jag är halvt död efter styrkeintervallen är poängen helt felvisande. Är du den som inte kör styrke utan endast kondition då är funktionen uppfriskande och skapar motivation. Funktionen är mer en kul grej än vetenskaplig fakta vilket man bör ha i baktanke innan man skryter för mycket över resultatet.
Komplett
Jag ogillar att ha med min telefon under träningen. Dels för att jag inte vill bli störd, främst för att den är otymplig. Men ett gott ont, eftersom jag har all musik i min telefon därför tvingas jag ta med den. Det argumentet faller när man kan ladda 3gig musik direkt i TomTom-klockan, synkat med Itunes spellistor. Allt blir helt plötsligt enkelt när man har allt på armen, intervall, träningsupplägg och puls. Klockan är så lätt och smidig att jag vågar cykla mtb med den. Andra klockor är lite bulkiga och tunga, rädslan för att handleden stryker med om man ramlar har gjort att jag avstått klocka under träning. Har svårt att föreställa mig att Adventure-klockan skulle slå av mig handleden.
Sammantaget
Priset är ca 2500kr. Det gör TomTom Adventurer till det absolut mest prisvärda alternativet i segmentet. Det är en kompetent pulsklocka med fantastiska möjligheter och funktioner. Du kan omöjligt sakna något med den, förutom lite bättre batteritid. Med tanke på storleken och vikt på klockan fick tillverkningen tumma på större batteri.
text/foto leon grimaldi