Teddybears

0

teddybears-13

Det är ett upp stylat Teddybears jag möter, stilfulla kostymer som hämtade ur den gamla Tarantino rullen ”Reservoir Dogs”. Entrén till deras studio innesluts av doft av nybakat fikabröd. Nästan som hos min gamla farmor när hon väntade besök. Nu var det inte så att Patrik Arve, Joakim Åhlund och Klas Åhlund hade bakat småkakor till mig. Men nog har de en bulle i ugnen, i form av en  ny platta ” Devils Music”. Singlar som ”Get Mama A House” och ”Rocket Scientist” är flitiga radioplågor . Vilka vittnar om den höga kvalitet som nya plattan verkligen har. En riktig smällkaramell med förvånande och självklara konstellationer mixat med gästartister utöver det vanliga..
–    Nya plattan känns som våran bästa, vi har arbetat flitigt med dynamik, basgångar och trummor. Vi ville uppnå ett grove som känns fräscht och uppgigande, menar Patrik

Jag har alltid haft svårt för att sätta fingret på Teddybears och inte gör det saken lättare av att min första bekantskap med dem var som grindcore bandet ”Skull”. Första plattan med Teddybears ”You Are Teddybears”  är inte ens i närheten av deras sound 2010.  De dyker upp när man minst anar det, släpper en hitsingel och försvinner igen. Dyker upp igen släpper en hiphop singel och försvinner igen. Som ni förstår, det är otroligt svårt att sätta fingret på dem. Framför allt alla deras varierande gästartister gör saken mer komplicerad .

Vad är Teddybears, ett kollektiv, en grupp eller ett projekt?
Helt klart blev det diskussion kring benämningen och begreppen bollas mellan de tre

–    Vi är lite av varje…., Nej vi är nog en grupp eller…, men vafan vi är ju inte ett projekt, kollektiv?..menar du att vi bor ihop??!! Patrik, Klas och Joakim tittar på varandra
–    Vi är en Grupp klart slut..Vi är en grupp som arbetar ihop, ibland behöver vi förstärkning och plockar in en gäst.

Teddybears sound är även det brett, deras tidigare plattor har varit smått spretiga, men alltid en viss finess för hitkänsla . Om jag personligen skall försöka identifiera musiken som nallarna står för så är grunden driven bas, svängiga trummor.
–    När vi gör en låt så använder vi musikens DNA (?), vi lägger ned mycket tid på trummor bas och grove, förklarar Klas

Valet av gästartister har också präglat Teddybears.  Mad Cobra, Eve, Iggy Pop för att nämna några . Man vet aldrig vad deras plattor skall ha för gastartister utan kommer alltid som en glad överraskning och inget är självklart.

–    När vi skriver en låt så brukar vi försöka göra kontraster. Har vi ett hiphop beat plockar vi inte in en rappare utan kanske en rocksångare ex så ringer vi Iggy. Detta för att få ett galet grove säger Patrik

Bara att ringa Iggy?! kanske är en smärre överdrift eller så är det så, – att det faktiskt bara att ringa. Men hur det egentligen går till när en björnlåt föds. För det måste av soundet att döma vara en lång process.

–    Vi alla har ungefär samma set up i våra laptops, effekter och syntar i mjukvara. Ofta börjar det med en simpel sampling eller ett spattigt komp som vi sedan lirar över med trummor och bas. Vi spelar in det vi gör och sedan föräldrar vi ljudbilden igenom att experimentera fram olika sound. Klas utvecklar förädlingen entusiastiskt och försätter
– Tidigare fick vi fint sitta i en studio i 5 dagar likt skolpojkar med en producent som säger – Nej, det går inte göra så. Nu har vi total kontroll över hela processen, vi kan experimentera helt obegränsat själva.

Jag såg Teddybears live vid Way Out West i somras, jag hade inte sett dem på år och dar. Ljusshowen var grym så även bandet, det var rejält party framför scen. Trots att regnet som vanligt låg som en ridå över Göteborg så var det mungipor över öronen på de flesta som var i tältet. Jag kunde lätt konstatera att Teddybears är en glädjespruta på scen och jag var häpen över det kvalitetslyft som skett med bandet. En annan förändring mot tidigare var att de lirade med björnhuvuden. Vilket gjorde sig i en helhet med ljus och konfetti som omsluter deras framträdande. Helt klart så har de fattat vad en bra show är!!, Med det låtmaterial de har så är det svårt att misslyckas. Dock vill jag påstå att det inte alltid är en garanti att det blir bra show bara för att man har starka låtar. Då jag har sett band misslyckas med sin show trots allt. Men inte Teddybears det känns igenom arbetat och självklart när de kliver upp och ger järnet.

–    Björnhuvudena snubblade Joakim över vid SVT’s kostymlager. De hade använts vid något Strindberg kör. Vi kom i kontakt med maskmakaren och bad honom att göra några åt oss. Maskerna gör det lite roligare på scen och mer effektfullt. Dock är det mycket svårt att se vad som händer runt omkring och fruktansvärt varmt. Men det är ett pris man får betala säger Klas.

Slutligen vill jag mena att Teddybears kommande björnår nu kommer att skörda badkar med honung. Jag får inte recensera albumet jag har hört, men ….Jag kan säga så mycket som att allt luktar hit, hit, hit och party (förlåt). Det skulle förvåna mig om inte Teddybears kommer att välta festivaler i sommar för de är starkare än någonsin. Fast det är bara enligt mig…24 mars smäller det i skivbutiken, beware.

text/bild Leon Grimaldi

No comments