SteelSeries Arctis Pro Wireless

SteelSeries spänner musklerna och släpper Arctis Pro Wireless, kanske marknadens bästa trådlösa gaming headsets för både PC PS4 Iphone och Apple.

Gaminglurar kan inte testas i några minuter, det tar timmar för passformen att finna ro, låta ljudet adoptera dina sinnen. Därför är det svårt att i butik hitta rätt, många gånger får man inte ens testa ljudet, blir lite av en gris i en säck. Bra lurar är en dyr investering och inget man vill misslyckas med. Därför är jag glad att haft gott om tid på mig med att testa Arctis Pro Wirelsess. Jag har sträckspelat, pratat i telefon, lyssnat på musik och tom poddat med Arctis Pro Wireless. Timmar i sträck har jag låtit lurarna sitta på, allt för att testa komfort och ljudbild.

Det är trådlöst!
Steelseeries Arctis Pro Wireless är en en trådlös hörlur. De stora lurarna vittnar tidigt om bluetooth. Storleken påminner om studiolurar från Sennheiser, ganska bulkiga. Levereras med en briljant kontrollbox (DAC) med OLED display och en rad inkopplingsmöjligheter; analogt, optiskt, USB, kablar för alla varianter medföljer, även två batterier.
Igenom ett instick i sidan på boxen laddar du batteriet. Bra lösning! du slipper leta efter det andra batteriet, samt att du har alltid ett laddat batteri i närheten.
Kontrollenheten (DAC) har en tydlig OLED-display där ex matchstatus i CSGO visas samt meny inställningar och info. Med en stegande ratt bläddrar du bland de enkla menyerna.

 

Koppla in
Som jag beskrev ovan har Arctisc Pro Wireless en rad möjligheter att kopplas in till din enhet. Fungerar både på PS4, smartphones, mac, och PC. Till PC använder jag USB, fungerar helt problemfritt via boxen. Blir lite förvånad över hur enkelt det syncar, därför att tidigare har jag upplevt det struligt att integrera headsets till mitt ljudkort. Kan vara mitt system som är lite struligt men trots inget problem för Arctis Pro wireless. Du behöver inga drivsar eller annan mjukvara, det bara fungerar.
Batteriet är laddat till 70% och stoppas in i ena lurens yttre del. Det andra stoppas i boxen för laddning. När lurarna knäpps på kopplas de direkt till boxen och fungerar omgående. Micken dras ut ur ena luren och lyser rött när den är mutad. Lurarna har en volymkontroll och mute-knapp på ena sidan av luren. Du kommer lätt åt dem med fingrarna.

 

 

 

Ljud är allt
Utan bra ljud sabbas en total spel/film-upplevelse. Men vadå, bra bild då? – Ja, självfallet behövs bild, men testa att stänga av skärmen och du kan fortfarande njuta av ljudet. Stäng av ljudet och du kommer endast uppleva bilder som anonymt fladdrar förbi. I
CSGO är ljudet 70% av spelet. Infon, steg, skjutljud, laddljud, utan ljud i CSGO är du död. Ja, jag vet, du kan inte spela utan bild heller, min poäng är att bra ljud är absolut primärt.

Ljudkunskap är komplicerat, folk utbildar sig på universitet till ljudingenjörer, jag är ingen ingenjör bara en hängiven brukare, gamer och dessutom dj i 25år (sveriges yngsta började som 11åring, annan story) med krav på ljudet.
Hörlurar är det absolut optimala för en perfekt ljudupplevelse, lurarna isolerar störade omgivningsljud och sfär. Skapar en tydlig närhet till källan och man blir ett med spelet, artisten eller filmen. Bluetooth-lurar har aldrig tagit mig dit tidigare, utan bokstavligen levererat en halvdassig och platt ljudbild. Fördelen har varit att det är trådlöst, kablar är min värsta fiende. En hatkärlek, vill man ha bra ljud då krävs kabel, något jag fått leva med tills nu.

Arctis Pro Wireless är försedda med neodymium-magneter för att driva membranen (mer info här https://itstillworks.com/neodymium-speakers-1844.html) . De återger högupplöst ljud i 40,000hz mot normal standard  22,000hz. Självklart ger det gott dynamiskt omfång och bred bas med härligt djup. En behaglig diskant och balanserat mellanregister som passar bra för både spel, musik och film. Normalt brukar dåliga membran och ljud kompenseras med EQ i hängmatte-graf. Men tycker att SteelSeries noggrant har beräknat balanseringen och uppnått behagligt och “varmt ljud” utan stickande distraktion. Ljudkvalitén imponerar stort, upplevelse som är i proffsklass. En kvalité som normalt kostar det dubbla mot SteelSeries Arctis Pro Wireless för ca 3200kr. Att detta är trådlösa hörlurar med en dynamik och kvalité som dessa är näst intill ofattbart och gör mig mycket imponerad. Jag märker ingen latency vare sig i sync med film eller spel. Det är otroligt exakt ljud, lika bra som med sladd. Kanske inte sett till tekniska siffror, fysiskt märker du absolut ingen latency och det är det viktigaste. Att lurarna kan leverera exakt ljud bygger främst på SteelSeries trådlösa 2.4G system.

Kikar man på marknaden över vad som erbjuds trådlöst, vågar jag påstå att Arctis Pro Series är en mycket prominent gaminglur, håller högre ljudkvalité än många lurar som har sladd ex Hyper X flaggvariant med sladd (dock halva priset). Jag brukar ofta jämföra ljudkvalité med Sennhaiser eftersom de klassas som studiostandard. Sennhaiser har en trådlös variant, MB660 för 6000kr. De lurarna låter sämre än Arctis Pro Wireless och är helt usla när det kommer till gaming, och i övrigt har de inte alls samma mångfald som Arctis Pro Wireless. Bortsett från gamingfunktionen så är ljudkvalitén i Sennhaiser sämre. MB660 saknar den omfamnade basen som är tydlig i Arctis Pro Wireless betänk då det dubbla priset för Sennhaiser mot Arctis Pro Wireless.
Dessutom är Arctis räckvidd slående tack vare boxen. Jag kunde gå ut ur min lägenhet, 3e våningen ned på gården och fortfarande bibehållen bra ljudbild. Dessutom är de sfäriska störningarna i mitt område omfattande då det är mitt i city. Men det tystade inte lurarna främst för att de arbetar mot 2.4G.

Komfort
Inledningsvis; en bra lur måste ha bra foder, omslutning och isolering är viktigt, inte bara för att hålla borta miljöljud, också för komfort. Det får inte bli för varmt, inte skava, passformen måste vara perfekt. Spelar ingen roll om lurarna låter bra, sitter de dåligt går de inte att använda, därför är komfort viktigt.
Arctis Pro Wireless är försedd med batteri, sändare och mottagare inbyggt och med långt mer teknik än vanliga lurar med sladd, trots det är de lättare än de flesta lurar jag har med sladd.
Bygeln sitter perfekt runt huvudet, lurarna sluter bekvämt runt öronen och isoleringen håller borta miljöljud, samtidigt ventilerande för att hålla borta värme och svett. Det blir aldrig varmt i de här lurarna. Arctis Pro Wireless uppfyller det man förväntar sig av en lur i den här prisklassen.

Vad mer?
Steelseries Arctis Pro Wireless fungerar inte bara till Win, PS4 utan även Mac och Iphone. Lurarna kom att bli Iphonens bäste vän. Micken trycker du in luren och med det har du ett grymt headset till telefonen utan att se ut som Lady Gaga på scen. I och med att lurarna är så lätta märks de inte av när de sitter på huvudet och känns naturligt. Tål dock inte väder värt att tänka på om du ska ha dem ute i eventuellt ösregn med dem på.

Sammantaget
SteelSeries har gjort det igen. Jag kan bara lyfta på hatten och säga grattis till det danska företaget. Med den kräsenhet och skepsis jag har inför trådlösa hörlurar kan jag inget annat än att medge – Detta är de bästa lurarna jag har testat på länge. Framför allt de bästa trådlösa-lurar jag provat på marknaden. Den mångfald som erbjuds, kvalité i sin helhet går inte att hitta någon annanstans. Inget gamingmärke med lurar i den här prisklassen når till den här höjden i det trådlösa segmentet. Inte heller ljud-dinosaurier som ex Bose, Sennhaiser och JBL som har lång erfarenhet av studiolurar kan med sina trådlösa modeller möta fighten mot det i sammanhanget lilla företaget SteelSeries i kampen om de bästa trådlösa lurarna. Bättre än så här blir det inte!
Det gör mig smått förbannad, jag vill verkligen hitta något att klaga på, men kan inte. Enda invändningen jag har och varför jag inte kan ge dem en tydlig femma är att jag saknar Noice Canceling, även om lurarnas isoleringen är riktigt bra vill man ex på lanet, kontoret eller pendeln tar bort miljöljud helt. Paddingen går att bytas ut till mer ljudtät än den som följer med i kartongen.
Arctis Pro Wireless är tydliga fyra-pluslurar, värda vart enda öre. Utmärkta som Iphonelurar, gaminglurar, PS4-lurar. Kompromisslöst skapar de en teknisk mångfald och närhet till källan som jag trodde var omöjligt för trådlösa system. Tillsammans med OLED-försedda boxen (DAC) blir systemet ett magiskt par, ett par jag kallar bra skit!

Mer info här

Text / Foto Leon Grimaldi