Slaget om Clontarf

viking-3-ret

 

Slaget om Clontarf satte självklart en stor stämpel i Irlands historia och man har varje år runt påsk låtit återskapa det stora slaget i realtid och kring det en stor vikingafestival som hålls strax utanför Dublin.

Närmare 40 tusen besökare kommer för att se 500 vikingar iscensätta slaget om Clontarf under 4 dagar. Festivalområdet i St Annes park utanför Dublin är gigantiskt med två stora scener där det spelas vikingamusik och traditionell folkmusik. Vid sidan om scenerna ligger slagfältet, stort som en fotbollsplan.
Barn och vuxna trängs kring de trånga passagerna mellan tält, knallar och matvagnar med bla vildsvin på menyn, det luktar vikingafestival!
Den vikingainspirerade lekplatsen är smockfull med barn. Vissa är utklädda till vikingar andra inte. Några slåss med svärd andra bestiger klätterborgen.
De vuxnas lekplats är framför någon av scenerna, där det dricks mängder av öl, kastas yxa, och högljudd allsång.
Barn och vuxna har en sak gemensamt, slaget om Clontarf, skådespelet, som äger rum mitt emellan de bådas lekplatser.

Barn hänger i grenarna från de kringliggande träden runt slagfältet, vuxna trängs i grupper runt det. Irriterat knuffar de varandra, alla vill se de snygga vikingarna utföra skådespelet.
Vikingarna, män och kvinnor radar upp sig i 10 olika lag, fem på var sida om fältet. Varje sida har sin representativa ledare. Det vrålas, vapen slås mot sköldar, man gör sig redo för att iscensätta den historiska striden, publiken jublar och konferenciern hetsar spelarna och publik skoningslöst samtidigt som han blir blå i ansiktet av den syrebrist han drar på sig då han skriker slagord i mikrofonen.

vikingryck

De båda lagen drabbar samman, utgången är redan bestämd av historien, det hela är realistisk teater där det slåss med blankvapen. Steg för steg slår de sig fram i den historiska striden byggd på fakta ur funna skrifter. Det kan vara fiktion det kan likväl vara realistiskt, hur som är det underhållande och spännande för alla.
När striden är klar övergår det hela till en slags sport. Där de företrädande lagen utmanar varandra i strider. Lag mot lag och alla mot alla.
Slagfältet delas in i olika delar (områden), de olika lagen får poäng igenom att besegra motståndaren vid de olika områdena eller punkterna på planen vilka ger olika mycket poäng. Det slåss hejdlöst med spjut, yxor och svärd. Taktik är viktigt, samma teknik som på vikingatiden, spjut täcker svärd. Deltagarna använder oslipade blankvapen, snygga kopior från vikingatiden. Allt är väl regisserat och jag kan bara fantisera om alla de timmar som skådespelarna har lagt ned på sina vapen och dräkter.

Vikingafascinationen är inte enbart knuten till festivalen även om det är ett epicentrum. Irland är stolt över sitt arv och vikingar är en del av Dublin och Irlands marknadsföring internationellt. Museum, slott, kyrkor och stadsvandringar allt sker i vikingarnas spår. Områden runt Dublin, byar och små städer är alla präglade av vikingahistoria. Det spelar egentligen ingen roll om du är intresserad av vikingar eller inte för alla gillar vi vackra ting och det är många vackra historiska avtryck i landskapen kring Dublin.

[cycloneslider id=”clondarf”]

Åk till Dublin under påsken, besök festivalen, hyr en bil och åk vidare till Waterford. Stanna gärna en natt i den pittoreska staden som delvis liknar Visby med sina kullerstenar och mur vilka är byggda av vikingar. Ät en god bit mat i någon av de små restauranger inhysta i kullerstensgränderna
Staden är fin i sig, men även resan dit över höga gröna kullar och långa slingrande vägar är vackrare. Du kommer bla passera inspelningsplatsen för Braveheart och GOT. Har du sett filmen känner du genast igen platsen. För dig som älskar GOT finns det särskilda GOT-turer att åka på.

Viktigt att tänka på att Dublin är dyrt, mycket dyrt, men så fort du kommer lite utanför är det humana priser. Mat och dryck håller hög kvalité, jag har sagt det tidigare men det är värt att tilläggas, hamburgarna, de är fantastiska! Då menar jag inte burgare vid någon kedja utan dem du beställer inne i puben.
Pris ex 70cl (en flaska i butik) Absolut Vodka 380kr. Hamburgare vid American Burger 140kr. Storstark 60-70kr. Vissa pubar har egna bryggerier, kul om man söker udda sorter pris därefter.
Långfredagar är det alkoholförbud, Ingen sprit får säljas vare sig i butik eller pub, därför är de mesta i städerna stängt och öde.

Bra länkar:

www.museum.ie
www.visitdublin.com
www.dublinia.ie
www.heritageireland.ie
www.waterfordtreasures.com