Så bra är Samsung Galaxy Book3 Ultra

Samsung har gjort 2023 till sitt år, först med lanseringen av imponerande Samsung S23 Ultra och nu med Galaxy Book3 Ultra. Personligen var jag lite tveksam till Samsungs dator, främst för att jag förknippar dem med tv-apparater och telefoner. Samtidigt vet jag att de producerat datorer, hårddiskar m.m i flera år, men aldrig känt mig manad att testa deras datorer.
Kanske främst för att Ingen i min krets har någonsin nämnt Samsung i datorsammanhang. Trist att jag inte har bredare synfält än så och fastnar i samma gamla vanliga.

Dock slår det aldrig fel, när jag väl testar något nytt öppnas nya världar upp. Det är steget dit som alltid är så långt, utan att det egentligen behöver vara så. Därför var det extra kul att ta steget och lyfte blicken mot Samsung, upptäckte att det finns världar bortom min verklighet.

Första intrycket

Elegant design, tunn profil och endast 1,7kg i matchvikt gör Galaxy Book3 till en extremt lätt dator. Det är som att hålla i ett moln när du tar den under armen från caféet till skrivbordet. För att ge dig en viktreferens, en Iphone med skydd väger nästan 500g. Min Hp väger in på 3,5kg med laddare.

Paketeringen, design med borstad aluminium i grafitgrått, flirtar Samsung med konceptriktig minimalism. Självklar handlar det lika mycket om smart ingenjörskonst som estetiskt skimmer vilka tillsammans skapat design och funktion i ett snyggt format.

Jag lyfter på locket till den lätta laptoppen, datorn ligger kvar på bordet (!), den vickar inte över, som de billiga modellerna brukar göra. Den tunna skärmen reser sig stolt upp och under skärmen blottar sig det snygga och bakbelysta tangentbordet.

Tangentbordet

Trots att placeringen är lite hoptryckt på höjden skapad av den jättelika trackpaden är känslan förvånansvärt ergonomiskt och funktionellt. Nackdelen med stor trackpad är att handflatorna slår i. Det krävs viss teknik för att undvika trackpaden något man vänjer sig med tiden, trots det är den lite onödigt stor. Vissa verkar gilla det, jag gör det inte och tycker nog att den kunde vara något mindre.

De bakbelysta tangenterna är som att smeka sammet. Fingertopparna vilar mjukt i de försiktigt konkava tangenterna när de vandrar träffsäkert över tangentbordet. Det är en symfonisk fingerdans som sällan upplevs på en laptop. Jag förstår inte hur Samsung gjort, de har kortat ned tangentbordet, bibehållit ergonomin, tangenterna ser platta ut men känns konkava, tror till och med Joe Labero blir förvånad över de snygga illusionerna.

Skärmen

16” WQXGA+ 120 Hz AGLR AMOLED är en confetti-fest för ögonen, knivskarp bild i 3k känns komplett för varje spel, film eller fotoeditering. Med 120Hz klarar skärmen högt krävande spel, editera videos eller bara köra Netflix och chill framför. Själv såg jag Top Gun med mina gaming-lurar från Steel Series, upplevelsen total.

Dock fann jag två nackdelar, dels är skärmen lite instabil och skakar lätt, åker du tåg kan skärmen vibrerar lite om tåget skakar. Vidare är skärmen ultra gloss, dvs superblank, Det återger en snygg bildupplevelse så länge du sitter i ett kolsvart rum, har du bakljus är det kört, du kommer att se dig själv pga tydliga reflektioner, det blir en irriterande spegel. Det finns filter mot det, vem vill klistra något på en högt presterande skärm, inte jag.

Se till att ha det hyfsat mörkt om du ska använda skärmen. Bortsett från det, är jag mycket imponerad av Samsungs skärmkvalitet. Amoled skärmen levererar snyggt, realistiskt och vacker bildupplevelse med hög färg-träffsäkerhet och kan definitivt mäta sig med modeller i det högsta klasserna.

Batteri

Ett 76 Wh litiumjonbatteri som ger upp till 17.5 timmars drifttid. Tack vare USB-C-porten och snabbt 100W laddningsstöd kan du enkelt ladda upp datorn och fortsätta arbeta utan att behöva vara inkopplad. Självklart varierar batteritiden beroende på vad du gör på datorn. Det fina är att du alltid kan ha kabeln i utan att ladda sönder batteriet.

Anslutningar

Det har inte gödslats med utgångar. Men de viktigaste finns, USB-C och Thunderbolt 4 delar uttag med varandra och det finns två sådana portar. En HDMI Port och kanske det mest förvånande en Micro SD-läsare följt av 3,5 mm stereoplug vilket i sig är bra. Som du förstår kommer du behöva en hub om du har fler saker att koppla in. Exempelvis en LANkabel om du ska spela online, visst du kan köra med WiFi om du inte är pingjägare.

Så bra är Samsung Galaxy Book3 Ultra

Det är en startsnabb dator, i7-13700H Processorn, 16 gig ram snurrar snabbt igång Windows 11. Grafikkortet RTX 4050 kickar snyggt igång skärmen och AKG levererar ljudet så bra det går i en dator på 1,7kg. Det är inte en konsertupplevelse men duglig för prestigelös lyssning.

Skärmen tecknar snyggt upp planeterna som ligger som förval på skrivbordet. Efter en rad uppdateringar efter första start, rullar Samsung Galaxy Book3 felfritt igenom både filmer, Adobe CC samt spelen RDR 2 och CsGo med 270 fps! Upplever inga problem med fördröjningar eller mjukvara som inte vill leverera, så bra är Galaxy Book3 Ultra.

Det fungerar faktiskt oväntat bra att spela, även om jag fick dra ned endel grafikeffekter i CsGo så presterade Galaxen över all förväntan. Man får komma ihåg, att det inte är en gaming-maskin men levererar bättre än många i den genren trots det. Men varför släpps datorer med 512 gig SSD, 512 gig räcker till 2 spel och Win 11 (typ).

Mjukvara
Samsung har självklart placerat sin egen programvara i maskinen jämte Win 11. Här kan du styra prestanda och interaktion med andra Samsung-enheter. Som att tex sammankoppla Samsung-telefonen till datorn. Några enkla knapptryck och din telefon är en del av datorn. Det hela är ett sömlöst ekosystem där du kan flytta muspekaren över till telefonen och göra drag-drop till och från datorn. En funktion jag gillar eftersom flytta bilder har aldrig varit enklare. Dessutom kan du editera ex en bild i datorn, dra över den till telefonen, se snabbt resultatet.

Ekosystemet
Samsung har jobbat hårt med sitt sömlösa system och du kan integrera alla deras produkter i deras ekosystem. Inte helt ovanligt grepp idag, men det fungerar med blandad förtjusning mellan producenterna. Detta är något Apple varit duktiga på och nästan haft patent på och varför många hållit sig kvar vid Mac.
Jag som entusiastisk Apple-missbrukare, blev frälst av LC II (pizzadatorn) och hållit mig kvar sedan dess. Därför borde jag avsky allt som försöker tränga sig in i Apples värld och plagiera. Men det gör jag inte, faktum är att jag börjar blir smått tveksam till Apples icke utveckling sedan Steve checkade ut.
Trist, men det behöver krävas mer än ett väckelsemöte från Silicone Valley för att jag ska övertygas om att de äger ordet ”utveckling”.
Därför är det extra kul när aktörer som Samsung pillar in en nagel i ögat på den storsinta elefanten och de tillika frireligiösa brukarna (jag själv), i ett whats up geeks. Ett fräscht uppvaknande behövs ibland, för hitta nya möjligheter, som Samsung tex.

Grafik
Att man ens fått in ett NVIDIA® GeForce RTX™ 4050 i den tunna datorn är helt overkligt. För mig är presterande grafikkort viktigt både som entusiastisk gamer men även bildeditor. Ja, jag är kräsen, Samsung har verkligen lyckats kräma ut kortets fulla kapacitet med hjälp av den optimerade skärmen. De båda arbetar snyggt tillsamman och jag har absolut inget att klaga på. Trotts att skärmen reflekterar lite väl mycket så har jag personligen inget större problem med det. Arbetar oftast med min kalibrerade BenQ-skärm för editering som enkelt via HDMI kopplas in. Men visst, skärmen som är signerad till modellen har fortfarande en störande brist, kraftiga reflektioner.

Ljudnivå
Med all kraft som Galaxy Book3 Ultra har så är det en tyst dator. Den surrar till ibland men bara i kortare stunder, det stör inte alls. Jämför jag med min gamingdator är den som att ha en helikopter i rummet, men inte Samsung, den spinner lugnt och fint. Även när jag kör på ”högt prestanda läge” är den inte stressad utan håller sig lugn och tyst. Mycket tystare än min Mac tex.

Spela med tangentbordet

Visst är tangentbordet skönt, men inte att spela med. Koppla in ditt eget tangentbord för bättre spelupplevelse. Det är inget nytt om du spelar mycket, tangentbord och mus är högst personligt. Att spela med nytt tangentbord är som att lära sig cykla igen. Är du en gamer är detta inget nytt, utan lika självklart som påven har en konstig hatt.

Till sist

Samsung Galaxy Book3 Ultra är en mångfasetterad dator som täcker in de flestas behov. Den är inte specifik i något utan är en multitool som klarar de mesta, både för dig som pro och amatör. Jag har editerad 8k videos, musik, bilder, spelat matcher i CsGo och gjort 3d animeringar. Den fungerar väldigt bra i allt, renderingar går hyfsat fort med tanke på specarna. Sällan har jag mött en så kompetent dator i en prisklass som är förhållandevis låg jämfört med vad du får.

Det finns en storebror till modellen jag testade med i9 processor. Den bjuder på mer ram och större grafikkort. Med risk för att låta mossig, men behövs verkligen det, den här modellen levererar allt det jag kräver av en dator med betyget, mer än bra. Hur mycket bättre kan det bli, hur mycket mer behöver dum är det värt 10 000kr extra. Jag vet inte, men för mig är detta en dator man kommer extremt långt med till en överkomlig prislapp.

Mitt intryck är ärligt, hur mycket det än svider som mac-religös att säga det – Samsung har gjort en utomordentligt bra dator, och gjort 2023 till en fantastisk ögonöppnare och roligt teknikår fyllt med positiva överraskningar.

Använder du andra Samsungprodukter är det en no brainer att köpa Samsung Galaxy Book3 Ultra. Är du på jakt efter en prisvärld arbetshäst är min varmaste rekommendation att du testar Samsung Galaxy Book 3 Ultra. Den har allt man kan önska sig av laptop plus galet mycket mer. Pris ca 32,200kr

Bra och Dåligt

Mycket lätt
+ Bra grafikkort
+ Ergonomisk design
+ Tyst fläktljud
+ Grym Skärm
+ Skönt tangentbord
+ Bra prisklass
+ Bra ekosystem
+ Bra webkamera

-Skärmen skakar lätt
-Reflektioner är övergripande
-Trackpaden kunde varit något mindre
-Saknar WiFi-ingång

Spec

Operativsystem
• Windows 11 Home (Samsung rekommenderar Windows 11 Pro för företag)
Processor / Chipset
• Intel® Core™ i7-13700H Processor(2.4 GHz up to 5.0 GHz 24 MB L3 Cache)
Grafik
• NVIDIA® GeForce RTX™ 4050 Laptop GPU 6 GB GDDR6 (60 W TGP, Boost Clock 1605 MHz)
Skärm
• 16.0″ WQXGA+ AMOLED Display (2880 x 1800)
Minne
• 16 GB LPDDR5 Memory (On Board 16 GB)
Lagring
• 512 GB NVMe SSDNumber of SSD Slots : 2
Optisk enhet
• None
Färg
• Graphite
Multimedia
• AKG Quad Speakers ( Woofer Max 5 W x 2, Tweeter 2 W x 2)Smart AmpDolby Atmos®Internal Dual Array Digital Mic1080p FHD Camera
Nätverk
• Bluetooth v5.1Wi-Fi 6E (Gig+), 802.11 ax 2×2
Portar
• 1 HDMI2.02 Thunderbolt™ 41 USB3.2MicroSD Multi-media Card Reader1 Headphone out/Mic-in Combo
Inmatning
• Pro keyboard with Numeric key(Backlit keyboard)Clickpad
Säkerhet
• TPM, FingerPrint Reader
Strömförbrukning
• 76 Wh (Typical)100 W USB Type-C Adapter
Mått (B x D x H)
• 355.4 x 250.4 x 16.5 mm (13.99″ x 9.86″ x 0.65″)
Vikt
• 1.79 kg (3.95 lbs)
Programvara
• Live WallpaperScreen RecorderSamsung GalleryQuick SearchSamsung FlowSamsung NotesSamsung RecoverySamsung SettingsStudio PlusSamsung UpdateSamsung PassSecond ScreenQuick SharePrivate ShareGalaxy Book ExperienceGalaxy Book Smart Switch※ Software can be changed without notice.
Etc
• Ambient Light Sensor

Text/Bild Leon Grimaldi

#samsunggalaxybook3ultra #samsung#laptop #samsungtest