MTB

Knog Scout räddar tjuven

Knog Scout

Nu tänker du, “-vad då räddar tjuven ??” Jag vet, det låter konstigt, låt mig utveckla. Du älskar din cykel, det absolut värsta som kan hända är att den blir stulen, eller hur? Får du tag på pajasen som stal din cykel, kommer det inte bli angenämt, har jag fel ? Alltså, Knog Scout räddar tjuven från dig.

Låt oss undvika drama

Dåsa, då går vi vidare. Larm till cykel är inget nytt, det har funnits sedan 80-talet. Principen är den samma som då; någon tar din cykel olovligt och larmet utlöses. Även om 80-talet känns skrämmande nära, så är det väldigt långt bort när det handlar om teknik, det har hänt en del, cykel-larmen mycket avancerande nu mot förr, Knog Scout Alarm and Finder är i framkant av den progressionen.

När busen greppar din cykel väcks Knog Scout och utlöser ett ljudande 85db larm och trackar omedelbart din cykel till exakt position. Via Knogs app aktiveras Scout som skickar ständiga notifikationer till dig och positionerar din cykel via ”find my Mac” som finns i iOS. Knog Scout fungerar endast med iPhone men systemet utlovas även till Android.

Enheten

Det är en liten platta i aluminium omsluten av gummi för att ge väderbeständigt skydd. Enheten är ca 2mm tjock ca 8cm lång och är lätt,endast 24gr och monteras i ramen eller under flaskstället. Där sitter den knappt märkbar och säkert. Du kan välja signalgul om du vill signalera stöldskydd. Personligen föredrar jag svart, jag vill att Scouten ska vara diskret med cykeln utan att sticka ut. Du kan inte stoppa in Scouten i handtag eller sadelstolpe. Men varför skulle du vilja det? Att ha delar som ligger och slamrar i styret eller stolpe är inget jag vill ha, vill du?. Fastskruvat och säkert monterat är oslagbart. Batteriet räcker i 6 månader vilket är imponerande för en liten filur som Knog Scout.

Hur fungerar Knog Scout Alarm & Finder

Den arbetar mot närliggande Apple-enheter och skapar lokalisering av Scout via dem, precis samma funktion som när du vill tracka din iPhone. I stadsmiljö fungerar det utmärkt då det finns gott om iPhones i omlopp. Mitt ute i skogen är mer glest mellan enheterna, men också mindre risk att få cykeln stulen. Skulle tjuven ha en iPhone i fickan så får du ping via den och mer exakt kan det knappast bli. Det vill säga; Det är inte inte direkt något problem att Scout trackar via Apples system. Poängen är; systemet bygger på tätheten mellan Apple-enheter vilket kan vara fragilt system i glesbygd.

Fördelarna

Priset på Knog Scout är 600kr och det behövs inget abonnemang. Du köper enheten monterar den och den är betald och klar redo att börja arbeta. Övriga alternativ behöver abonnemang som kostar som en ny Knog Scout om året, den kostnaden slipper du med Knog Scout. Bara att montera och köra, vilket gör Knog Scout oerhört prisvärd.

För Vem

Knog Scout Alarm & Finder är för cyklister som bryr sig om sin cykel. Du har full kontroll av cykeln även när den är utom synhåll. Kör du MTB..och tänker jag behöver inte det där…ok..Jag kör främst utför i parker. I parken är det endast entusiaster, ärligare folk kan man inte hitta. Det är så vi inbillar oss att det är, jag är en av dem. Men tyvärr verkligheten är en annan, varje år stjäls det cyklar i parker, nästa gång kanske det är dig det drabbar.

Men du vet hur det är, förr eller senare behöver man gå in i någon butik, parkerar utanför, chansar och springer in. Cykeln är utom synhåll, när du kommer ut är cykeln borta!! Hade du haft Knog Scout monterat hade det både larmat högt och trackat och du hade fått meddelande till din iPhone och stölden förhindrats. Huvudvärken av att förlorat en cykel är räddad så även dagen, livet och humöret.

Men vem ställer ifrån sig sin cykel olåst? Låt oss vända på det, vem cyklar runt i DH-trailen med ett lås runt nacken..det var väl det jag tänkte. Om du gör det, kan du sluta upp med det och montera på en Scout och du är “better safe than sorry”. Du slipper dö med bruten nacke, med följande text på gravstenen, “jag hade iaf ett lås”. Cykla med lås inom MTB faller inte under begreppet “cykla säkert”

Knog Scout räddar tjuven

Ja, det kanske låter konstigt, jag har tagit bort den tjutande larmfunktionen, har bara trackern på, främst för att tjuven inte ska börja leta efter enheten och oskadliggöra den när den börjar tjuta med sina 85db. Exemplet med butiken är tjutande larm bra, du kan snabbt agera och återta din cykel, men om jag ex har cykeln i garaget eller i bilen, är det bättre med tyst larm. eftersom jag är längre från cykeln och tjuven kan tysta larmet igenom att krossa det. Istället låter jag Knog-appen larma, jag kan sedan följa tjuven, ertappa personen och låta 60cm lång pianotråd skapa rättvisa innan jag återtar cykeln. Jag föreslår inget här, men beskriver mitt känslosvall över individer som inte kan skilja mitt från ditt ”rör inte en cyklist cykel, det kommer bli obehagligt“, svårare är det inte. Med larmet på cykeln, räddar Knog Scout tjuven från att stjäla och eventuellt undvika traumatiska problem med hälsan när han möter en arg ägare.

Knog Scout Alarm & Finder är diskret

Slutligen

Knog Scout är det absoluta systemet för dig som vill ha ett grymt cykellarm utan abonnemangskostnader!! 600kr är för ett välfungerande larm och tracker är inga pengar för ett bra skydd. Personligen tycker jag att Scout borde vara av stort intresse för ex försäkringsbolag etc, eftersom det försvårar för tjuven att komma undan.

Bör även påtala att ringa polisen istället för att konfrontera, du kan frånta din stulna cykel om stölden skett i närliggande tid, eller under uppsikt. Hur lång den tiden är enligt lag är dynamisk, så för att undvika olovligt fråntagande, våld etc ring polisen, de har betalt för att hjälpa dig, so why not. Oavsett vilken åtgärd du väljer, poängen är att skydda din dyrgrip och bättre kan det knappast bli med en Knog Scout i ramen.

Mer info här: Knog Scout

Text Iam Leon

Artikeln är inte betald eller sponsrad på något sätt. Jag har själv köpt produkten för egna pengar och tipsar om den för att den är bra.

knogscout