Las Palmas

0

Las Palmas

surfcan

 

strand
p1410595
yeray 2
canarias  347
canarias  349
canarias  348
confital
dsc_5390

Las Palamas var en populär turistort under 70 och början av 80- talet. Under senare 80-tal flyttade turisterna från den norra delen ner till södra. Nu kantras stränderna främst av de lokala invånarna själva. Turister som söker den mera grisiga arten av nöjen är ett minne blått. Detta har gjort att Gran Canarias huvudstad fått utvecklas helt fritt ifrån tyska hotellkolonier och i stället liknar mer ett mini Santa Monicai CA.

Här möter storstadslivet strandesplanadens lugn och helning. Det är också här surfen möter vågorna. När surfkulturen får prägla en by blir också atmosfären en mer gemytlig tillflyktsort för de som vill ha skön semester med vågor som tillfredsställelse.  Det skapar också en helt annan prisbild både vid restauranger och vid shopping. Det är som bekant ofta ocker kring reguljära turiststråk men inte här. Man kan äta och må bra för samma peng som i Sverige dvs i sammanhanget billigt.

Surfskolorna ligger tätt intill stränderna, ofta i anknytning med surfbutiker. Där jag bodde betalade man 400eur för en vecka i en lägenhet med fyra bäddar, kök och dusch inklusive surf varje dag, material och lättare lunch samt transfer. Instruktörerna är utbildade vilket är ett krav i Spanien. Inte som några svenska skolor gör, att man utbildar grupper med någon van surfare som inte är pedagogiskt utbildad och knappast informerar om riskerna med strömmar osv. Dessutom tvingas man ljuga om det är kontroll – Att man inte alls ingår i någon surfskola. Eftersom vad de skolorna gör är att de driver en olaglig verksamhet vilket man som glatt betalande intressent blir indragen i.
–    Ej okej..!

Men så är det alltså inte här. Utan här är det väldigt seriöst och noggrant eftersom myndigheterna har ögonen på dem. Skolan jag gick på var det proffs eller tävlingsaktiva surfare som både var utbildade och duktiga på att lära ut surfens skönhet. De praktiserade även body board för de som är intresserade av att lära sig det. Man rörde sig mellan Las Palmas och de mer nordliga delarna av Gran Canaria beroende på vågor. Det är surfgaranti här och sällan platt vatten. Vill man surfa stort skall man ta sig hit mellan november och februari men inget för nybörjare. Utan övriga perioder på året är att rekommendera. Klimatet är som bekant varmt. Under vintern mellan 20-22 grader. Våren mer mot 25-30 grader. Så man kan som hård nordbo surfa utan dräkt. Spotter att vara på är Confital och Fronton vilka ligger precis vid Las Palmas.

Nattlivet kring surfområdet “La Cicer” är väldigt dött under vardagar. Visst finns det barer och häng men inget som är high life de stänger runt 23. Utom på helgerna då vaknar hela området till liv och det ligger riktigt bra barer i området. Där möts surfare och lokalbefolkning i en fusion. Finns det mesta vad man kan önska sig i musikväg allt från live band till rena techno klubbar. Vill man toppa detta kan man ta bussen till Playa Ingles ca 40 min resa från Las Palmas. Där är det riktig turistigt och kanske inte det du söker men värt att nämna för det som vill ha grädde på moset. Inne i Las Palams kan jag rekomendera “Paraninfo” med 3 jätte barer med varierande musik och god stämning allt i från techno till extrem rock och Hiphop.
Engelska språket kommer man inte särskilt långt med då nästan ingen pratar det. I surf campen kan de prata flytande men rent allmänt så kommer du ingen vart med engelska utan man får liksom jag, peka och rita bilder.  Besök www.ocean-side.es

 

Skateboarding är näst populärt efter surf. Det finns flera parker en vid vattnet, dessutom ett skönt longboard stråk att glida runt vid. Folk är i allmänhet väldigt duktiga både på skate, surf eller blades. Parkerna håller hög kvalitet så även skate butikerna. skatebutiken hittar du här www.myspace.com/zonsaskateboard. Ägaren är pro skejtare vilken du kan läsa om på 13.49.92.179


Som jag inledningsvis skrev – Att Las Palmas präglas om inte hårt men väldigt mycket av de frigjorda livsstilarna. De finns en flera duktiga tatuerare,musiker,skejtare,blejdare och konstnärer som influerar hela staden En tatueringsstudio som fick mig att reagera var dt stilfullt snygga R&R. Den normala bilden av en tatueringsstudio är dödskallar, drakar, nitar och läder. Men inte här, det är kliniskt snyggt med stil och total hygien råder. Tre tatuerare arbetar i separata bås med gummihandskar och munskydd. Specialiteten är asiatiskt och det är frihand som gäller. De visade upp sin portfolio och det var imponerande bra. Är man sugen på en asiatisk och egen tatuering så skall man besöka Renato vid R&R Tatuajes. Besök www.renatotatuajes.com

Oberoendekonst är också något av det som upplivar Las Palmas ett galleri som tagit vara på dessa artister och låter dem ställa ut sina verk är ”Marlaska”. Ett snyggt galleri med fantastiska kreationersom pryder väggarna. Vill man ha en tavla som man är ensam om så är detta platsen att leta på. Varje utställning håller på i 2 månader innan de skiftar till något helt annat. För att se vad som är aktuellt för stunden så besök www.marlaska.com.

Priser på mat och öl varierar stort från ställe till ställe. Bor du i surfcampen så kan du laga din egen mat som du handlar i den gigantiska matbutiken vid ”comercial” . Gör du det kommer du undan väldigt billigt. Ca 20kr måltiden räknade jag ut när jag levde som snålast. I matbutiken får du en liter vodka för 50 spänn och öl för 8kr. Visst kan man leva billigt om man vill det men är det semester så kanske det är tråkigt att snåla. Se till att du har med dig pengar du kommer ha mycket roligare då.

Jag gillade Las Palamas främst av tre orsaker, bra väder, bra surf och trevligt folk, trots bristerna i att kunna prata engelska. De försöker i alla fall göra sig förstådda vilket är positivt då det inte alltid är lätt med dumma turister.Lugnet vid “La Cicer” kontra vilda livet i Las Palmas eller Playa Ingles gör detta till ett utmärkt tillflyktsmål som vill ha det bästa av tre världar surf, lugn och party.

 

 

Fakta

Flyg: Iberia var i mitt fall billigaste alternativet http://www.iberia.com/se/

Boende: En lägenhet med fyra bäddar. Ej kollektivt du hyr hela lägenheten sedan är det upp till dig om du vill dela. ca 300eur/v

beroende på tillval av surfkurs etc. mer info  www.ocean-side.es

Valuta: Eur

Språk: Spanska

Boende i Las Palmas: ca 380 000 st

Mat och Dryck: Öl ca 20 spänn lunch ca 60kr

Bästa plats/område: La Cicer

Surf Spotter

* El Confital

* La cicer ( Beach break )

* El Lloret

* El Fronton ( Body board )

* Maspalomas

 

text/foto leon grimaldi

 

 

 

No comments