Ecco Biom Hike Test

Är årets vinnare i den prestigefyllda Scandinivian Outdoor Award för bästa Overall Product. Ecco har blivit världsledande igenom år av produktion av högkvalitativa skor. Under senaste åren kammat hem segmentet för outdoor-produkter med helt nytt tänk och tagit standarden till en helt ny nivå.

Man vet som friluftsmänniska hur viktigt det är med bra skor, nästa lika viktigt som vatten ute i vildmarken. Sitter skorna dåligt sabbar det allt. Skavsår kan leda till ett riktigt helvete. För att undvika det ska man alltid gå in vandringsskorna ordentligt innan man ger sig ut på tur. Så är regeln, oftast. Men Biom Hike har skapat en helt ny dimension kring praxis om hur en bra sko ska vara utformad. ute-skor-3

Om man tittar närmare på den mellanhöga kängan kan man snabbt se att den gjord i ett stycke. Lästen sitter fast i sidorna och lämnar inget utrymme mellan sko och läst som normalt. Det gör att den håller tätt och att inget vatten kan krypa in via snörningen som normalt annars. Vätan hålls borta med Gore Tex och du får en sko som andas och håller tätt.

Kängan är lätt, väger endast 680gr. Det är i sammanhanget låg vikt med tanke på den grova gummisula som täcker runt hela skon. Insidan av skon har en foam-fyllning som sluter runt foten behagligt och bestämt håller foten på plats. Fyllningen i skon följer foten naturligt och gör det svårt att trampa snett även under de mest stökiga underlag.

Inför testet vill jag beskriva mina fötter. Jag har bred och hög vrist något känsliga hälar och storlek 44. Bortsett från storleken är det tämligen svårt att tillfredsställa mina fötter med vandringskängor som sitter bra. Därför är jag väldigt petig med kvalitén, för trasiga fötter är lika med värdelös upplevelse. I skon har jag dubbla ullstrumpor av tunnare modell. Detta för att hålla fötterna torra och minska friktionen. Strumporna i skorna är nyckeln till god komfort.

 

Att vandra igenom regn

Gore Tex är ett fantastiskt funktionsmaterial! Det andas, håller tätt och bibehåller värme. Biom Hike har en kombination av läder och Gore Tex. Man menar att kängorna ska vara helt vattentäta. Jag utmanade detta . Drog på mig skorna fyllde ryggsäken med 15kg gick 10km i hällregn, igenom vattenpölar och porlande regnbäckar. Jag hade shorts vilket i sig var korkat men samtidigt bekvämt eftersom det var varmt trots regn. Regnvattnet rullade längs mina vader men stoppades upp av kanten till mina ull-sockar och hindrade vatten att flöda skon. Hela vandringen var i stort helt problemfri och det var rätt angenämt att gå igenom det strilande regnet.

Resultat: Mina kläder tog inte regnet alls så bra som man kunde önska. Jag var våt rakt igenom, allt var vått, utom den del av strumporna som var i kängan. Stabiliteten var mycket god och arbetade hårt mot mina 15kg på ryggen. Detta var första gången jag använde kängorna, jag hade alltså inte gått in dem. Det behövdes inte, de satt perfekt från start och igenom hela turen. Mina erfarenheter menar att det är ovanligt. Jag vill ge dem utmärkt i betyg om komfort och motstånd mot väta. biom hike-1

 

Trekking

Kanske min favoritsyssla, packa lätt och röra sig snabbt och i samma stund få njuta av naturen. Den lätta skon inbjuder till smidiga trekking turer, Jag packade min lilla midjeväska (kamera, vatten, telefon, förband), Haglöfsjacka och shorts. På fötterna satt Ecco Biom Hike. Jag var förberedd på 12km löpning igenom skogsterräng. Innan start var jag tveksam och undrade vad jag höll på med. Att löpa så långt i högt tempo med kängor kommer ge mina benhinnor duktigt med smisk. Men nu stod jag där på skogsstigen och ingen återvändo.

Över stock, sten och rötter studsar jag fram. Det är jobbigt, det går fort, och skorna följer med, nästan lika bra som vilken joggingsko som helst, fast lite tyngre. Det är inget problem, bara en ovana. Jag tar mig igenom mina 12 km med gott mod. Självklart är jag trött men benen känns helt ok. Inte blev det några eftergifter dagen efter heller. Jag vet inte vilka andra halvhöga kängor skulle klara detta så galant som just dessa. Jag är överraskad.

 

Resultat: Trött som få men glada fötter och bra motion på köpet.

 

En dag i Skogenecco biom hike

Dagsturer är härligt men även här ska det inte tummas på utrustningen. Skogen kan vara förödande om man utmanar den, den utmaningen ska inte bli till förlust på grund av dålig utrustning. Även här ska skorna vara det absoluta i utrustningen. Därför valde jag att pressa skorna utöver det vanliga igenom att klättra med dem. Efter 1h vandring rakt ut i skogen kommer jag till en brant klippa. Precis så brant att jag slipper säkerhetslina, eller det hade väl inte varit fel men nu hade jag ingen tillgänglig. Trycker skon mot det skrovliga berget och häver mig upp. Lutningen är kanske 40 grader av hyfsat blankslipad klipprygg. Den tjocka sulan pressas på plats och jag sitter fast. Greppet är så tryggt att jag med lätthet även kunde ta mig ned utan några som helst svårigheter. Där jag satte foten stannade foten tryggt och bestämt. ecco biom hoke 3

 

Resultat: Tveklöst bästa kängan jag har testat att klättra i.

 

Sammantaget

En mycket mobil och allsidig sko. Den passar så väl som långturer, trekking och avancerad hike med klättring och stökigt underlag. En sko fylld av äventyr och komfort. I särklass den absolut bästa sko jag har testat och kan med glädje rekommendera den. Vill du bara köpa ett par kängor, är detta kanske det mest briljanta alternativet på marknaden.

Priset är runt 2000kr vilket kan svida till men i sammanhanget väl prisvärt. Du kommer har dessa skor under flera år och ser man till prisläget så är Biom kanske dem som ger mest för pengarna sett till komfort och kvalitet.

Ett plus är de mjuka och platta skosnören som sitter på plats. Du behöver stanna för att knyta om dem. Knuten sitter hårt på plats.

Minus är om du vandrar genom kärr, bäckar och sankmark, då är den här typ av känga helt fel den är för låg och kommer ta in vatten igenom skaftet.

Kängan finns i flera färger dam och herrmodeller.

Du hittar mer info här sport.ecco.com.