Barcelona Deejay´s

0
djpar
dj_murphy

Mitt huvudsakliga syfte var att bevaka musiklivet i Barcelona. Det var lättare sagt än gjort eftersom Barcelona är så komplext och det faktiskt sprudlar av musik i varje gathörn. Det blev inte lättare av att jag bara hade tre dagar på mig att styra upp det. Normalt tar det den tiden att bara lära känna rätt folk och med det komma in i gemenskapen.

Jag hade innan resan haft kontakt med ett deejay-par som stack ut eftersom de utgör duon ”Daisychain”, som spelade med 4 skivspelare samtidigt. Genren är techno vilket är än mer intressant eftersom det nästan är en bortglömd scen med alla fusioner och blandningar. I synnerhet i en stad som Barcelona där house är det absolut största.

Jag fick tillslut till ett möte efter en tids mailande och av mig en rad avbokningar på grund av att jag aldrig fick loss något bra hotell. Till sist fann jag Hotel Grums i Barcelonas nedre region, ett stenkast från turiststråken samtidigt som jag hade nära till havet och dessutom hyfsat billigt. Ett perfekt ställe att göra mitt möte med Paula Cazenave och hennes sambo Asier Arizmendiarrieta även kallad A.Professor. .

Jag hade precis kommit tillbaka till mitt rum efter en promenad när telefonen ringer? Något oförståeligt sägs på spanska i andra änden?, min turistspanska låter mig förstå att någon väntar på mig i lobbyn. Tog hissen ned, det var dem.

Det var inte två utan 3 personer som stod och väntade på mig. En glad Paula hennes lite mer tillbakalutade pojkvän Asier Arizmendiarrieta men även en glad Dj Murphy. De alla ligger på samma agentur och tydligen bor Murphy även med dem då han besöker Barca. Han hör egentlig hemma i Brasilien men just nu är han ute på en mindre Europa turné och utgår från Barca.

Paola och Asier träffades i skolan och började tillsammans spela skivor. Marc berättar – Vi kommer egentligen från norra Spanien innan vi flyttade hit. Vi studerade ljudteknik tillsammans. Jag spelade redan då techno och Paula var mer inne på house.
– Jag hade mina spelningar och jag började sakta dras mot techno. Till sist beslutade vi oss för att försöka spela ihop. Vi utvecklade det till det vi gör idag att vi spelar samtidigt med var sina decks, tillägger Paula.

Paula gestikulerar tydligt när hon stundtals flaxar rejält med armarna för att understryka sin entusiasm. Professorn rullar en ny rizzla och Deejay Murphy som sitter i fåtöljen bredvid häller upp en ny juice, och jag tar en mun av det lokala ölet Moritz.

Här sitter vi alltså, fyra deejays från olika skolor på ett ödsligt tak till Hotel Grums och snackar musik i den sena kvällssolen. Ganska ovanligt att fyra deejays samtidigt är lediga en lördag?
– Jag skulle spelat i dag, men det blev en dubbelbokning och jag kände att jag behövde lite ledigt. Säger Murphy med ett brett vit leende.
– Vi har spelat i veckan tillägger Paula som försöker sätta fyr på sin rissla utan framgång.

De verkade njuta av sin ledighet, paret boffar rök och Murphy pimplar juice bredvid.
-Du vet, jag reser väldigt mycket och spelar både vid klubbar och festivaler. Dagar som denna tar man väl vara på och njuter av lugnet, berättar Murphy medan Paola menar– Jag går ofta ut med mina vänner när jag ledig medan min kille mest är hemma och kollar film. Vi har olika sätt att ta igen oss på helt enkelt. Nu har hon lyckats få fyr drar ett bloss, reser sig upp och försvinner i väg. – Antagligen på toa.?

Daisychain som de båda också kallar sig fick sitt genombrott när Michel Jackson dog med deras remix kallad ”Mamasei” som släpptes dagarna innan hans död på labeln .
–    Man ska väll aldrig glädjas åt någons död. Men i detta fall så har det hjälpt oss mycket. Paula hade alltid pratat om att göra en remix av M.J och vi la upp vokalen till ”Mamakosa”. Tre timmar senare var den klar och efter sex timmar såld till skivbolaget. Det gick väldigt fort. När M.J dog tre dagar senare var skivan pressad och klar. Timingen var fantastisk och det visade sig snabbt på listorna. Skrattar Asier samtidigt som Paola kommer tillbaka.
 
Jag frågar dem vilket Barcelonas bästa ställe är?.
Vi går aldrig ut till kommersiella klubbar utan vi gillar ett ställe strax utanför Barca, Raw  14, som kör afterhour party. Inte sällan spelar Dave Clark, Ben Sims där och ibland lirar även vi. I Barca är väll det bäst, fast F135 är nog det absolut bästa men ligger 150km från Barca, tillägger Murphy.

Det ballaste ställe ni lirat på?
– Oj!!, de tre tittar på varandra. I Brasilien där jag lirar mycket finns det fantastiska hak som tar in 5000 varje kväll och är utomhus. Men här i Spanien finns det ett ställe, Florida 135, berättar Murphy. Deejay A.Professor fortsätter, Florida 135 är uppbyggt som en stad, inuti finns biograf, butik, bar, kiosk alla små saker som finns i en stad. Torget som är mitten är dansgolvet. Helt fantastiskt kul ställe!!. De tre tittar överensstämmande på varandra..

Det blir snabbt mörkt i Spanien när solen går ned, Vi märker att vi fyra var ensamma kvar i mörkret och det börjar bli sent. Även för dem som bara vill hem och kolla film. Men Paula verkar ha planer utan pojkvännen. Vi säger adjö och de lämnar mig och hotell Grums.

Asier Arizmendiarrieta och Paula Cazenave är aktuella med ett nytt mörkare technoprojekt som de kallar “Secret Labz”

Läs även om klubbarna: http://13.49.92.179travelling/92-articles/489-barcelona-underground.html

Text/Photo Leon Grimaldi

No comments