Creative Outlier Air små pluggar med höga krav

Creative blev tidigt kända för hög kvalitet till överkomligt pris och deras produkter har varit standard i alla pojkrum sedan 90-talet. De har varit ledande i utveckling av ljudkort både för professionellt bruk och konsument behov. Därför extra intressanta när de släpper nya system som Super X-Fi som de har utrustat sina helt färska Creative Outlier Air med.

Super X-Fi heter det nya systemet Creative har lanserat i både sina hörlurar och pluggar. Ett system som lyfter ljudbilden och simulerar en livekänsla. Creative talar om att komma närmare artisten med en mer ambient ljudbild.  I praktiken innebär det att ljudet processas igenom mjukvara för pluggarna och hårdvara för hörlurarna (kommer en recension om dem inom kort). Jag har dålig koll på vad exakt som anförs till ljudbilden men har känslan av att man skär topp och lyfter botten och lägger på lite reverb på de lägre frekvenserna. Har ingen referens till det här, utan min känsla efter att använd dem i en vecka. Det låter bra och ger ljudbilden en speciell karaktär. Passar bättre för vissa genres och något sämre för andra. allt beror på hur mastringen av grundkällan har utförts och hur hårt de har komprimerat ljudet.

Creative Outlier Air kommer i två olika versioner en de kallar Endurance Performance och en modell som heter Gold. Gold är utrustad med det nya systemet Super X-Fi igenom mjukvara för att simulera Super X-Fi. Därför fungerar Super X-FI bara på musik som är lagrad i telefonen alltså inte för Spotify etc. Du behöver fysiskt ha musiken i telefonen för att få möjlighet till den breddade effekten. Det är lite trist, då de allra flesta lyssnar igenom streaming och inte som förr igenom MP3. Det är inte ett problem eftersom pluggarna låter fantastiskt bra utan Super X-Fi. Har inte känt något större behov av den extra kicken. Dessutom är mjukvarufunktionen väldigt begränsad och kräver ljud som är mer dynamiskt dvs modern pop, EDM etc är hårt komprimerat och ger inte utrymme för några större frekvens-justeringar. Däremot hanterar Creative Outlier Air djupa basar helt perfekt utan Super X-Fi vilket passar bra för EDM Dub Step Trance m.m.

Använda

Creative Outlier Air är en utsöktt utformad plugg, sitter bekvämt i öronen och märks inte av. De sluter tätt och nästan allt miljöljud utesluts. Ljudbilden är kanske den bredaste jag har stött på bland öronpluggar. De slår mina tidigare favoriter Beats By Dre med hästlängder, basen är djup och briljansen är total. Outlier Air lyfter fram frekvenser och toner i musiken som jag inte visste fanns. Jag måste erkänna att jag är golvad över helheten som är total.

Outlier Air levereras i ett glassigt laddningsetui i Rose Gold där du lägger lurarna när de inte används och du får 39hr batteritid. Lurarna i sig räcker 14hr per kanal. Integreras med Siri eller Google Assistant och samtal hörs i båda lurarna. 

För dig som tränar är de grymma! De avvisar fukt och sitter kvar i öronen trotts en mils löpning eller timmar av crossfit-träning. Det absolut bästa är att de är så täta att de helt utesluter allt irriterande miljöljud som kan finnas i ett gym.

Bedömning

Creative Outlier Air kostar från 700kr- 1000kr, ja du läste rätt. Du får ett par pluggar med en ljudbild som inte ens pluggar i dyrare segment ex JBL, Bose, Sony eller Jabra kan mätas sig med. De enda som kan komma i närheten är nya Beats By Dre, och de kostar tre gånger så mycket! Det är min klara övertygelse att det inte går att hitta bättre pluggar för 700kr. Creative Outlier är min absoluta favorit, framförallt på gymmet eller löprundan. Det finns i inget jag kan klaga på utan bara berömma. Fantastisk komfort och sublim ljudkvalité. Det kan inte bli bättre så enkelt är det. Det är ett par 5+ pluggar ett måste om du älskar musik och behändiga pluggar.

text/bild Leon Grimaldi