Freerun

0

11 nationer deltar i Sveriges första Freerunningtävling

freerunEn färsk världsmästare, två svenska hjältar och en stuntkvinna från Hollywood finns med i startfältet inför Red Bull Art of Motion, Sveriges första internationella tävling i Freerunning. På lördag kväll avgörs i centrala Helsingborg vem som är bäst på att ta sig an stadshinder som murar, väggar, trappavsatser och räcken.

I Freerunning ska hindren utnyttjas så akrobatiskt och spektakulärt som möjligt. Volter och spinntrick blandas med rörelser hämtade från breakdance och kampsport. Många av de tävlande har en bakgrund inom gymnastik på elitnivå.

Till Helsingborg kommer 19 av världens bästa inom sporten från elva länder. Tävlingsarenan utgörs av fästningen Kärnans trappor och avsatser ner mot Stortorget. Förutom de två hemmahoppen Filip Ljungberg och Marcus Gustafsson deltar tävlande från Australien, Bulgarien, Danmark, Holland, Lettland, Spanien, Storbritannien, Tyskland, USA och Österrike.

Ensam tjej i startfältet
Bland dem finns nykorade världsmästaren i Freerunning, Tim ”Livewire” Shieff, som den 15 augusti vann VM i London inför 7 500 åskådare på Trafalgar Square. Till Helsingborg kommer också 28-åriga Luci Romberg från USA, startfältets enda tjej, som tagit ledigt från jobbet som stuntkvinna i Hollywood för att tävla i Red Bull Art of Motion.

– Arenan ser fantastisk ut! Vi ska tävla på en gammal fästning och hur coolt är inte det? Det har jag aldrig gjort förut. Det strålar positiv energi kring de deltagare som jag har mött och vi ser alla fram emot lördag kväll, säger Luci Romberg.

Red Bull Art of Motion startar klockan 20:00 på lördag den 22 augusti. Deltagarna kommer att få max 90 sekunder på sig i banan och kan själva bestämma hur de vill använda hindren och vilka trick de ska göra. Fem domare bedömer kriterier som svårhetsgrad, kontroll, stil och kreativitet.

Fri entré
Evenemanget är gratis för allmänheten. Förutom själva tävlingen bjuds det på underhållning i form av scratchshow av diskjockeyn Sid och uppträdande av hip-hopartisten Aaron Phiri från Hearin Aid.

Preliminär deltagarlista
David “Oj” Elson (USA)
Lasse Hammer (DK)
Bjarke Hellden (DK)
Filip “Flippad” Ljungberg (SWE)
Markus “Zyrken” Gustafsson (SWE)
Timothy “Livewire” Shieff (UK)
Neil Hutson (UK)
Pavel “Pasha” Petkuns (LAT)
Andrejs Turanovs (LAT)
“Khoa” (GER)
Jason Paul (GER)
Luci Romberg (USA)
Shaun Wood (AUS)
David Fenandez Juaquin (ESP)
Vincent Watson (NED)
Dido Dimitrov (BUL)
Sascha Hauser (AUT)

 

foto/Leon Grimaldi källa/ red bull

No comments