Salzburg-Wagrain

Stressig start på hösten drabbar många liksom mig. Konsten att återhämta sig från semestern är svår. Wagrain kan vara lösningen för dig och det behöver inte kosta skjortan.

Wagrain ligger ca 40 min utanför Salzburg Österrike, och bjuder på en härlig buffé av aktiviteter i den friska alpluften.
Att ta en weekend till Wagrain är något helt annat om du van vid weekend i Paris eller Rom. Här finns det ingen shopping att tala om, ingen trängsel eller andra stressfaktorer. Däremot är det shopping för själen, känna den friska luften studsa ned igenom näsborrarna, hur det friska alpvattnet sköljer rent strupen från storstadsdamm, och framför allt ett landskap som är bedårande. Det är här du kan koppla bort vardagen, den hittar inte hit.

austria-3

Tidig höst är den absoluta tiden att besöka de Österrikiska Alperna om man vill ha sol men inte för varmt. Dessutom är det ganska få turister och priserna på boende, hyra på cyklar etc är bättre. Det vilar lite av en melankoli över skidorter på sommaren och hösten, de ligger i en slags dvala.
Hela området runt Wagrain är cykelvänligt oavsett om du är vältränad eller inte. De hyr dessutom ut elcyklar för dem som inte har lust att svettas runt. Vägarna ringlar sig runt berget, förbi gårdar, små alphus, hela tiden omgiven av mulliga kullar, betande kor, spirande bergstoppar och härlig frisk luft. Skyltningen kring lederna är ordentlig, det finns ingen risk att köra vilse på bergssluttningarna.

toppaustria-4alpreortage-11

Söker du utmanande cykling är både Cross Country och Down Hill bra alternativ. Singel tracken är mycket bra så även cykelparkens Down Hill banor. Även här finns det variation från blå, röd, svart samt svarta ++ nedfarter. Det arbetar 5 personer heltid 7 dagar i veckan med underhåll och kvalitén på nedfarterna är toppklass. Wagrain är en cykelby, vilket du erfar om du är där en solig lördag. Då kan det vara trångt i både cykelparken och i de kringliggande lederna.

Att Vandra
Trots att cyklingen är stor i Wagrain så är främst vandringen kring de omslutande bergen den populäraste aktiviteten. Lederna slingrar över bergen i ett tätt nätverk och noga arrangerat nätverk. Det är vandring för dig som vill slippa frystorkad mat och 30kg packning. Här räcker det med en 20liters ryggsäck med termos, en varm tröja och självklart bra skor, för dig som är lite ostadig kan ett par stavar vara bra.

austria-5

Du startar med Mozartlifen upp till toppen, där skyltas lederna ut. Led 714 är en bra led, oändlig lång men även kort om du väljer det. Det absolut bästa är att följa leden mot Kleinarl och övernatta på berget vid ett gasthouse som finns på vägen. De drivs ofta av familjer eller som härbärget kallad Weisshofalm av ett pensionärspar. Du springer på deras gasthaus efter ca 3h vandring från start, också det enda härbärge efter 714 som har öppet med övernattning och mat.
austria-9 austria-11austria-6

Weisshofalm är spartanskt vackert härbärge, all mat är hemlagad någon meny finns inte utan Wilma lagar den mat hon känner för. Att vistas där med Wilma och hennes man Helmut är som att vara med farmor och farfar, hemma fast borta. De kan bara några få ord engelska men på något vis lyckas man göra sig förstådd.

Under frukosten repeterade Wilma ”detta är paradiset” när hon blickade mot solen som gick upp bakom bergstoppen Seekopf. Det vore galenskap att säga emot, det finns bara en sanning och hon repeterade den tydligt – Paradiset!

Från Weisshofalm har du ca två timmar att vandra för att nå slutmålet Kleinarl. Vandringen nedför är behaglig och enkel. Den går igenom hagar och skogspartier ibland korsars även grusvägar. Kleinarl ligger ca 5km från Wagrain dit går det buss eller taxi om krafterna är slut efter nedstigningen.
Hotel Edelweis är intressant på flera vis inte bara för att det är de enda riktiga hotellet som har öppet. De har traktens enda kompletta spa med olika pooler och helt kostnadsfritt om du bor på hotellet. Dessutom Wagrains absolut bästa kök. De serverar traditionell omsorgsfullt tillagad alpmat med modern touch. Du köper en hel meny och inte enstaka rätt. Menyn består av tre olika varmrätter om dagen, kött/fågel fisk eller veg, tre olika förrätter och en efterrätt Alternativet till deras kök är någon av de mindre pubarna i byn. Där är det inte alls lika omsorgsfullt tillagat, utan som det oftast är på den typ av restaurang, något smaklöst, möjligen billigare.

Som gäst hos Edelweis har du fri tillgång till mountainbikes av den högre klassen. Alternativet är att hyra cykel om du inte är gäst. Elcyklarna kostar avsett om du är gäst eller inte.

Alla möjligheter av aktivitet och avslappning gör Wagrain till en fuktig oas för själen, att svalka sig i och komma tillbaka på söndag med ett belåtet leende.

 

Fakta

Flyg: Air Berlin var de enda som flög till Salzburg under lågsäsong

Transfer: Tåg 15 €, Taxi upp till 7 pers 110 €

Boende: Halvpension Hotel Edelwiess (ink frukost, middag, spa) 3 nätter 2 personer ca 4500kr

Liftkort dag: 6€ gäller även för cykel

Cykelhyra. Down Hill med instruktör guide 50€ 2h, cykel 30€ om dagen. Priserna verkar vara förhandlingsbara vid långtidshyra. Butiken ligger invid liften, helt ok cyklar då de är leverantörer av Gigant.

Cykelparken: www.bikewagrain.com

Vandra och bo: Weisshofalm, 1 pers, en natt, frukost middag en öl samt en dricka 40€.

 

Äta

En öl kostar ca 3€

Lunch ca 6€

Dricks är inte tradition men väl gillat.

 

Övrigt

St Johann är alternativet om du söker shopping ca 12km bort. Wagrain är en liten traditionell by och allt är stängt på söndagar.

På vissa ställen kan det vara svårt med VISA. Du kan alltid använda VISA i bankomater men inte i alla butiker.

text/foto ©Leon Grimaldi